Lap tetejére
Hirek Tesztek RSS facebook
IT-Extreme hírportál
Mobil
mobilfreak - 2008-10-03

A Toshiba a CEATEC rendezvényen bejelentette, hogy Japánban 2009 márciusában üzemanyag cellás telefont kíván piacra dobniâ?¦

 
A mai multimédiás telefonok egyre több képességet egyesítenek magukban azonban ennek ára van és most nem az anyagiakra gondolok, hanem az üzemidőre. Már lassan nem is emlékszik rá senki, hogy valaha egy telefon könnyedén tudott 1 hetes vagy hosszabb készenléti időt is biztosítani.
 
Ezt az egyre csökkenő tendenciát talán az üzemanyagcellák megfordíthatják. A Toshiba jelenlegi tervei szerint 2009 márciusában piacra dobná az első üzemanyagcellás telefonját. Habár különféle prototípusokkal már sokszor találkozhattunk ez az első alkalom, hogy konkrét bevezetési dátumot is mondtak a cég képviselői.
 
A CEATEC során bemutatott készülék a Toshiba W55T (Japánban forgalomban lévő kagylótelefon) módosított változata volt, mely közvetlen metanolt használó cellával müködött. A metanolt egy külön speciális töltőn keresztül lehet majd pótolni. A készülék rendelkezik egy másodlagos
Li-ion
akkumulátorral is, melyet újratölthet az üzemanyag cella. Ez a kombinált megoldás megduplázza az üzemidőt. Egyetlen töltő patron 50 ml 99.5 százalékos metanolt tartalmaz ami elég a készülék tízszeri teljes feltöltésére.
 
A cég távlati terve közt szerepel, hogy ugyanezt a típusú töltőpatront fogja használni egyéb üzemanyag cellás termékekhez is.