Lap tetejére
Hirek Tesztek RSS facebook
IT-Extreme hírportál
Fotózás
digimaniac - 2008-09-25

Kulturális díjjal jutalmazzák Steve Sasson –t, a digitális kamera kifejlesztÅ?ét a németországi Photokina kiállításon…


Steve Sasson a német Német Fotográfiai Szövetség kulturális díját veheti át szeptember 27-én a Photokina 2008 kiállításon, mely a világ legnagyobb fotós vására és kiállítása. Professzor Gottfried Jager a következőket nyilatkozta – „Sasson úttörő munkája vízválasztó volt a képek technikai előállításában és későbbi kezelésében.” Ez a megállapítás tökéletesen igaz is, hiszen Sasson 1975-ben kezdett úttörő munkája vezetett el az első digitális kamerához, melyben
CCD
képérzékelő volt, és 1978-ban ezt szabadalmaztatta is. Steve Sasson korszakalkotó munkája alapjaiban megváltoztatta ahogyan az emberek fényképeznek, és megalapozta a napjaink digitális kameráit.

A Német Fotográfiai Szövetség 1951-ben alakult és a Kulturpreis vagyis kultúrális díjat 1959 óta ítélik oda a fényképezés terén, müvészi, humanitárius, szociális. Technika oktatási és tudományos területen maradandót alkotóknak. A korábbi díjazottak közt találunk tudósokat, feltalálókat, újságírókat, müvészeti vezetőket és fényképészeket is.

Sasson egyben a negyedik Kodaknál dolgozó tudós akit ezzel a díjjal tüntettek ki. Korábban Dr. Leopold Godowsky 1973-ban, Dr. Wesley T. Hanson 1977-ben és Dr. Paul B. Gilman 1989-ben kaphatta meg ezt a neves elismerést.