Lap tetejére
Hirek Tesztek RSS facebook
IT-Extreme hírportál
Szerver/Üzlet
business_guru - 2008-09-19

A 11n szabványt támogató, könnyen használható hálózati migrációs varázsló segítségével létrehozható a veszélyekkel szemben ellenálló és biztonságos, teljesen vezetékmentes vállalat...

 
A Motorola Inc bejelentette egy rendkívül hatékony és a
802.11n
szabványt is támogató programcsomag, a prediktív hálózati szolgáltatásokat kínáló 11n LANPlanner megjelenését. A tizenegyedik kiadásánál járó díjnyertes programcsomagot úgy fejlesztették tovább, hogy képes legyen szimulálni a 802.11n protokollt használó eszközök teljesítményét. Ilyen eszköz például az iparág történetének első háromrádiós, 802.11n szabványú hozzáférési pontja, a Motorola AP-7131.
 
A vezeték nélküli hálózati technológia (WLAN) új generációját megtestesítő 11n szabványra sokan a teljesen vezeték nélküli vállalat megvalósításának zálogaként tekintenek. Ugyanakkor ha egy vállalat megkezdi az átállást az új, 11n technológiára, számos olyan kihívással találhatja szemben magát, melyek a korábbi technológiáknál nem jelentkeztek.  Az új LANPlanner migrációs varázsló prediktív rádiófrekvenciás (RF) modellezéssel segít az AP-7131-nek és más, a 11n szabványt támogató AP-knek,így a WLAN-tervezésből és a homogén vagy vegyes, 11n szabvány szerinti hálózati protokollokat is használó vállalatoknak történő fejlesztésekből kiküszöbölhető a találgatás. Mindezeken túl a felhasználó-oldali behatolás-megelőző rendszer a 802.11n szabvány szerinti infrastruktúrák biztonsága érdekében képes lesz arra is, hogy az AP-7131 beépített rádió-érzékelője számára megbecsülje az egyes érzékelők lefedettségét.
 
A LANPlanner a vállalati vezeték nélküli hálózatok tervezése terén az iparág egyik legszélesebb körben használt, egyben legátfogóbb tervező és ellenőrző programcsomagja. A részletes teljesítménytérkép kidolgozásához a vállalati WLAN-tervező eszközök többsége személyes helyszíni szemlét igényel, így használatukhoz sokkal több időre és erőforrásra van szükség.
 
A Motorola megoldásával a hálózatmenedzsereknek a vezeték nélküli hálózat megtervezésekor ki sem kell mozdulniuk az irodájukból – elég,ha a tervezőprogrammal beolvastatják az épület AutoCAD-ben elkészített alaprajzát és megválaszolnak néhány kérdést. Ezután nincs más dolguk,mint megvárni, hogy a Motorola szabadalmazott LANPlanner programcsomagja elemezze az adatokat és megbecsülje a várható teljesítményt. Ha a 11n hálózat telepítése megtörtént, a hálózatmenedzser a LANPlanner helyszínelemző funkciója segítségével felmérheti a hálózati teljesítményt és azokat az esetleges problémákat, melyek akadályozhatják a felhasználókat a kialakítandó vezeték nélküli hálózat rendeltetésszerü használatában. Ilyen probléma lehet például, ha megváltozik az épület környezete, vagy ha a hozzáférési pontok az eredetileg tervezettnél több dolgozót szolgálnak ki.
 
– A kivételes szolgáltatásokkal rendelkező Motorola LANPlanner egyedülálló módon képes akár valódi
3D
-s prediktív modellezésre is, így a vállalati szintü vezeték nélküli hálózatok intelligens megtervezése és kivitelezése minimális helyszíni támogatással elvégezhető – mondta Mark McGregor, a CBO Ausztrália ügyvezető igazgatója. – A LANPlannert az ügyfeleinket kiszolgáló tervezői rendszer szerves részeként használjuk, és azt tapasztaltuk, hogy a programcsomag prediktív képességének köszönhetően a felére csökkent a toronyházakban kiépítendő vállalati vezeték nélküli hálózatok tervezésének erőforrás-igénye.
 
Egy a Motorola megbízásából a közelmúltban készült felmérés megállapította, hogy 2009 februárjáig tízből négy vállalat tervezi a 11n technológia bevezetését. A 11n technológia iránti megnövekedett érdeklődés miatt a vállalatoknak számos új kihívással kell szembenézniük. Például a 11n termékek egy helyett két térbeli adatfolyamot áramoltatnak – ezt nevezik Multiple Input/Multiple Output (MIMO) technológiának, mely azt jelenti, hogy a több útvonalon zajló adatforgalomnak köszönhetően a 11n rendszerek teljesítménye megnő – annak ellenére, hogy a korábbi technológiát használó eszközök teljesítménye ilyen körülmények között visszaesett. A 11n szabvány szerinti hálózatok tervezésének kezdeti szakaszában ezeket az egyedi tényezőket és a vállalatok vezeték nélküli hálózati igényeit is figyelembe kell venni.
 
A Motorola új funkciókkal is felruházta a LANPlannert. Ezek közé tartozik a továbbfejlesztett hálózati migrációs varázsló, amely jelentősen leegyszerüsíti a három legnépszerübb infrastruktúra-típus kialakítását. Az „Új épület/új rendszer” szcenárió egy nulláról induló 11n hálózat várható teljesítményének megbecsülésére használható. A „Bontsd le és építsd újra” szcenárió segítségével felmérhető egy meglévő vállalati vezeték nélküli hálózat várható teljesítménye, ha lecserélik benne a régi technológiát használó elérési pontokat. A „Vegyes infrastruktúra” szcenárió a 11n és a régebbi technológiát egyszerre használó hálózatok teljesítményének felmérésére alkalmas. A 11n technológiát több lépcsőben bevezető vállalatoknál ez utóbbi a legjellemzőbb forgatókönyv.
 
– A Motorola 11n LANPlanner helyszínspecifikus módon képes megbecsülni a 11n hálózatok teljesítményét – mondta Sujai Hajela, a Motorola Vállalati Mobilitási üzletágának a vállalati vezeték nélküli hálózatokért felelős alelnök-vezérigazgatója. – A rivális termékek nem képesek helyszínspecifikus teljesítménybecslésre, ezért tényleges helyszíni felmérést igényelnek. A legtöbb esetben a vállalatok több épületben
vagy több földrajzi helyen müködnek. A 11n LANPlanner már az első, 11n szabvány szerinti
AP
üzembe helyezése előtt képes az intelligens, helyszínspecifikus teljesítménybecslésre, amivel időt és erőforrást takarít meg az informatikai részlegnek.
 
A Motorola 11n LANPlanner programcsomag 2008. harmadik negyedévében lesz elérhető.