Lap tetejére
Hirek Tesztek RSS facebook
IT-Extreme hírportál
Fotózás
MaxRay - 2008-09-19

Teszteltük az Acer legújabb multimédiás laptopját, mely 18,4 colos képernyőjével valódi szélesvásznú képet ad, magas felszereltsége révén élmény használni a méretéhez képest kedvező súlyú gépet...

egyedülálló 18.4 colos Full HD kijelző, Blu-Ray író, méretéhez képes kedvező súly, érintés érzékeny m
8.3 pont
8.1 pont
7.4 pont
9 pont
9.5 pont
8.7 pont
összpontszám: 8.5 pont
Dárga, gyenge akkumulátoros üzemidő, átlagos design, nincs FireWire, nincs S-Video, nincs eSATA


A most tesztelt Aspire 8920G nem az első óriás, multimédia orientált laptop az Acer mühelyéből, ám ezúttal a korábbi 20.1
colos
9800-as sorozathoz képest (melynek cipeléséhez két jó erőben lévő serpát kellett fogadnunk) egy sokkal barátságosabb súlyú és fizikai kialakításában is kecsesebb, elegánsabb laptopot sikerült megalkotni a cég mérnökeinek.

Az Acer Gemstone Blue laptopok egy kifejezetten multimédia orientált masinák, melyek képaránya valós 16:9 –es szemben a számítógépeknél és laptopoknál elterjedt 16:10 –el. Felszereltsége és multimédiás mivolta ellenére a nálunk járt 18.4 colos 8920G megjelenése nem hivalkodó, és mellőzi a radikális design megoldásokat, ami nem feltétlenül rossz dolog. A lakkfekete alapszínü fedél középső területe nagyon enyhén mintázott és finomam egy sötétkék árnyalatba tünik át, mely sötétben szinte észrevétlen. A fedél nemes egyszerüségét mindössze a középen elhelyezkedő Acer logó töri meg, mely világít amikor a laptop be van kapcsolva. Érdekesség, hogy a zsanérok úgy lettek kialakítva, hogy lecsukott állapotban nincs szükség külön fedélzárra, ami egy ekkor megjelenítővel rendelkező laptop esteében igen szokatlan.

A hatalmas fedelet felnyitva meglehetősen egyedi látvány tárul elénk, mivel az átlagos fizikai megjelenésü géptest és klaviatúra mellett egy érintés érzékeny, világító multimédia vezérlő padot találunk, mely érdekes és egyben hasznos színfoltja a laptopnak. A hatalmas géptestnek megvan a maga előnye, hiszen a teljes numerikus részt is tartalmazó klaviatúra mellett nemcsak CineDash névre keresztelt médiavezérlő panel, hanem a jobb oldalon még négy gyorsgomb is bőségesen elfért. A billentyüzet a belső rész közepére került, ami figyelmes megoldás, hiszen ha közelebb lenne a képernyőhöz már kényelmetlen lenne a használata. Érdekes hogy a legtöbb laptoptól eltérően az érintőpad nincs elkülönítve a csuklótámasz résztől, mindössze egy kicsit be van süppesztve. Az érintőpad összességében, kényelmes kialakítású és jól használható azonban a gép méreteihez képes kicsi és szerencsés lett volna ha a felületi kiképzését megváltoztatják, hogy kicsit jobban elkülönüljön a borítás többi részétől.

A CineDash különleges mivolta okán megérdemel néhány külön gondolatot. Ez az érintés érzékeny média kezelőrendszer kényelmes és rugalmas irányítást biztosít
Blu-Ray
filmek megtekintésekor éppúgy, mint egyszerü zenehallgatáskor. Az érintőfelület pontos és jól reagál minden simításra és a ez egyes „gombok” is kellő távolságra vannak egymástól a kényelmes használathoz.
[%IMAGB=7227%]
Távirányító

Érdekes és még a média center laptopok közt sem általános a távirányító, ám tesztmodellünkhöz nem is akármilyen táv vezérlőt mellékelt az Acer. Az távirányító egy teljes értékü média központ vezérlő, melyet bármely HTPC megirigyelhetne. A gombok kiosztása jó és gyorsan meg lehet szokni, ezen felül rendkívül erős és nagyszórású jelet ad le, így nem kell azon aggódnunk, hogy vajon honnan érzékeli a laptop.

Protok, csatlakozás

Nem is lehetne igazi multimédiás noteszgépről beszélni, ha nem lenne rajta
HDMI
(bár ilyen képernyő mellett inkább csak a méret miatt érdemes külső megjelenítőt használni), és persze digitális
TV tuner
is. Sajnos a mai szokásnak megfelelően az
S-Video
–t számüzték esetünkben is. Az
eSATA
csatlakozón kívül érthetetlen módon
FireWire
sincs a laptopon. A négy
USB
csatlakozót, hagyományos
VGA
port, Gigabites
Ethernet
és
modem
csatlakozó, valamint fejhallgató
S/PDIF
és mikrofon kivezetés is rendelkezésünkre áll.

Ahogy napjainkban szinte minden laptop esetében a
Wi-Fi
modul sem hiányzik a gépből, mely esetünkben egy (Intel 4965AGN) 802.11a/b/g/n képes változat és természetesen
Bluetooth
2.0-ás adóvevőt is tartalmaz a gép, bővíteni pedig
ExpressCard
csatlakozón keresztül tudjuk masinánk gyári felszereltségét.

Belső felépítés, konklúzió



Hangminőség

A laptopban természetesen
HD
hangchip található, ami multimédiás asztali gép helyettesítő gépben egyáltalán nem meglepő, azonban az 5.1 hangrendszer még az ilyen gépek esetében sem általános. Az Aspire 8920G hat hangszórós rendszere azonban nagyon jó, laptopoktól szokatlanul jó hangzást biztosít. A magas hangoktól kezdve egészen a mély dobszólókig, élvezhető, jó hangminőségnek örvendhetünk, és akár egy komolyabb zenemüvet is élvezettel hallgathatunk meg a noteszgépen. A hangrendszer hangereje kissé elmarad az elvárhatótól és amennyiben nem
MP3
–al kínozzuk hallószervünket észrevehető bizonyos frekvenciáknál maximális hangerő mellett némi torzítás, illetve nemkívánatos rezonancia. Mindezekkel együtt meg voltunk elégedve a hangrendszer képességeivel.

Belső felépítés

Amint arra már korábban is utaltunk tesztmodellünk
Centrino
rendszerre épül. Ennek megfelelően
Intel
Core 2 Duo T9300 –as 2.5
GHz
-es 6
MB
másodszintü gyorsító tárral rendelkező
processzor
és Intel PM965 –ös lapkakészlet volt a gépünkben. A rendszermemória a lehetséges maximum, vagyis 4
GB
volt a rendszerben. Ez már önmagában is tiszteletreméltó teljesítményt jelent. A gép grafikus számítási kapacitása inkább csak átlagosnak mondható a nVidia GeForece 9500 –as rendszernek köszönhetően, mely 512 MB saját memóriával rendelkezik ugyan, de közel sem olyan erős mint 9600-as vagy 9800-as típus. Ezzel együtt a legtöbb mai játékkal (bár közel sem maximális felbontáson) így is elboldogul a rendszer, ha éppen szeretnénk egy kis változatosságot a filmek közt. Elsődlegesen viszont inkább a Blu-Ray filmek megjelenítésénél nyújt segítséget.

A 18.4 colos megjelenítő egyszerüen gyönyörü képet biztosít. Valós 16:9 –es moziképarányának és igazi
Full HD
(1920x1080 pixel) felbontásának köszönhetően nem kell a film mellett fekete csíkokkal szemeznünk a képernyő alsó, illetve felső részén, mint szinte mint szélesvásznú laptopnál. Az Acer adatai szerint a színtér egyharmaddal gazdagabb, mint bármilyen más laptop esetében, és bár ebben talán benne van némi marketing csavar is, való igaz, hogy a színek gyönyörüek, élettelik és fantasztikusan kontrasztosak voltak. A megjelenítő 8 ms válaszidővel és 300 cd / m[%SUP%]2[%SUP%] fényerővel rendelkezik így valóban felette áll a legtöbb mobil gépben használt megjelenítőnek.

A laptop összesen 500 GB háttértárolóval rendelkezik, mely kettő darab 250 GB –os Western Digital 5400
rpm
fordulatszámú egységből tevődik össze. Érdekes módon a két
merevlemez
ellenére nincs
RAID
lehetőségünk semmilyen módon, ám ott nagy tárkapacitás. Szokatlan módon az Aspier 8920G nem Blu-Ray olvasóval rendelkezik, mint a legtöbb mai felsőkategóriás notebook hanem Blu-Ray íróval (BD-RE) és amellett, hogy lejátssza a legújabb lemezeket, képes írni is az új formátumú hordozókra, melyek mellett természetesen képes
CD
és
DVD
lemezeket is pörkölni. Mindezek mellett öt az egyben memóriakártya olvasót is tartalmaz a laptop, mely MMC, SD, xD,
MS
és
MS Pro
formátumokkal boldogul.

Záró gondolatok

Az általunk járt tesztmodell igazán remek hordozható szórakoztató központ, ám kissé drága a maga 400 ezer forint körüli árával. A 4.1 kilógrammos súly egyáltalán nem számít soknak figyelembe véve a 441.4x300x44.2 mm-es fizikai méreteket. A mérnökök a biztonságról sem feledkeztek meg, így ujjlenyomat olvasót és hozzá tartozó biztonsági chip-et is találunk a laptopban.

A nyolc cellás akkumulátora energiatakarékos beállítás mellett is mindössze kevéssel több mint 2 órát garantál ami erős terhelés mellett másfél órára is visszaeshet. A legtöbb Blu-Ray filmet azonban nyugodtan végig tudjuk nézni.

Bámulatos a képminőség, és a jó hangzás is, ami igazán ritka egy laptopnál, valamint a Blu-Ray író önmagáért beszél viszont a Fire-Wire, vagy S-Video hiánya némileg beárnyékolja a képet, mint ahogy az a tény is, hogy a két merevlemez ellenére nincs RAID lehetőség.