Lap tetejére
Hirek Tesztek RSS facebook
IT-Extreme hírportál
Érdekességek
MaxRay - 2008-09-17

Október közepéig küldhetik be müveiket azok a 19 év alatti fiatalok, akik jelentkeznek a C3 Kulturális és Kommunikációs Központ

Október közepéig küldhetik be müveiket azok a 19 év alatti fiatalok, akik jelentkeznek a C3 Kulturális és Kommunikációs Központ <19 Szabadfogású Számítógép versenyére…  
 
 
A felhívásra olyan pályamunkákat várnak a fiataloktól, amelyek kreativitásukról, újszerüségükről és fantáziájuk színes voltáról tanúskodnak. A pályázók beküldhetnek képet, rajzot, videót, animációt, honlapot, játékot, zenét, szoftvert, hardvert, egyszóval bármit, amit számítógéppel készítenek. A beküldés határideje október 13-a. Jelentkezési lap és további információ a verseny.c3.hu honlapon érhető el.

Idén hatodik alkalommal hirdette meg a C3 a már hagyományos Szabadfogású Számítógép versenyt a 19 év alatti korosztály számára. A beérkező müveket képző-, videó- és zenemüvészekből, informatikusokból és tanárokból álló zsüri bírálja majd el. A grémium tagjai: Szegedy-Maszák Zoltán médiamüvész, a Magyar Képzőmüvészeti Egyetem rektorhelyettese, Pásztor Erika Katalina építész - médiamüvész , Palócz István informatikai tanácsadó - tanár, Szörényi Beatrix médiamüvész, Bereznyei Róbert - müvésznevén Tigrics - elektronikus zenész, Pohly Ferenc és Muráti Ákos a 2003-as verseny fődíjas nyertese.
 
 A szervező csapat célja a fiatal tehetségek felfedezése, akiknek az alkotásait egy kiállításon mutatják be, hogy sokan megcsodálhassák a sokszor felnőtteket is felülmúló, szokatlan, eredeti, fantáziadús elképzeléseket és megvalósításukat.
 
A legjobbnak ítélt 20 alkotásból megrendezett nagyszabású kiállítás december 5-étől 14-éig látható majd a Design Terminálban, a Deák téren. A nyilvános bemutatkozási lehetőség mellett a verseny támogatóinak köszönhetően nagy értékü nyereményeket is kapnak a díjazottak, nyerhetnek példul [origo] és RentIT ösztöndíjat, notebookot, Microsoft Xbox játékkonzolt és szoftvereket, T-Home internetet, Sagem mobiltelefonokat és további ajándékokat. A verseny anyagi támogatói az
Internet
Szolgáltatók Tanácsa, valamint az Oktatási és Kulturális Minisztérium.
 
A C3 Kulturális és Kommunikációs Központ Alapítvány 1996 óta foglalkozik a digitális kultúra terjesztésével, elimerést és ismertséget pedig számtalan európai együttmüködésen alapuló médiamüvészeti kiállításával, kutatás-fejlesztési projektjeivel - mint például a Freemail kifejlesztésével - és nem utolsó sorban az immáron hatodik éve megrendezésre kerülő Szabadfogású Számítógép versennyel váltott ki.
 [%BOLD%]
Néhány díjazott munka a 2007-es versenyből[%BOLD%]
 
Az egyik fődíjas Glázer Ádám (16, Győr), a R.U.B.E. címü  háromdimenziós animációs film készítője volt. Tizenhat éves alkotótól szokatlan az a virtuozitás, amely a film technikai kivitelezését jellemzi, a látványos effektek minősége és azok kreatív alkalmazása jelentik a film legfőbb erényét. Kivételes tehetségről tesz tanúságot a dramaturgia sodrását érzékenyen követő kamerakezelés, amely komoly, átgondolt tervezést feltételez a filmkészítő részéről. A Rube Goldberg-re való utalás azt sejteti, hogy tudatos alkotóval állunk szemben, aki filmetüdjében nem csupán kipróbálni, de értelmezni is igyekszik Goldberg gondolkodásmódját, amelyhez a mackó és a robot története csupán ürügyként szolgál.
[%A=http://verseny.c3.hu/2007/nyertesek/glazer_adam.html%]http://verseny.c3.hu/2007/nyertesek/glazer_adam.html[%A%]
 
 
A másik fődíjas Gutema Dávid (16, Debrecen), aki a Mai mese címü videóval nevezett. A Mai mese egy nagyvárosi történet, amelyben a főhőst a szerelem szabadítja meg a szegénység, a drogok és az öngyilkos gondolatok kilátástalan világától. A videó egymást lassú tempóban követő, rajzolt állóképek sorozata, mégis nagyszerüen érzékelteti a városi forgalom sodrását,  a főhős lelki gyötrődéseit, a kábítószeres mámor szédítő pillanatait és az azt követő zuhanás testet-lelket kínzó állapotát. A karakteres grafikán túl a szöveghez kapcsolódó, rádiójáték igényü hangeffektusoknak, zenéknek köszönhető, hogy képzeletünkben mozgóvá változnak a statikus rajzok.
[%A=http://verseny.c3.hu/2007/nyertesek/gutema_david.html%]http://verseny.c3.hu/2007/nyertesek/gutema_david.html[%A%]
 
Jurik Kristóf (17, Budapest) pedig tavaly is előkelő helyet foglalt el a díjazottak között, ő a 2006-os versenyen fődíjat nyert animációs filmjével, amelyben már érett alkotóhoz méltó módon magabiztosan bánt a dramaturgia, illetve a mozgóképes montázs eszközeivel. Idei pálymüvei arról tanúskodnak, hogy érdeklődése, kísérletező kedve töretlen, újabb munkái tudatos útkeresés mérföldkövei. A „Világhírü Miklós” kezdő képsorai izgalmas vizuális dramaturgiával tartják kétségek között a nézőt, az „Értelmezhetetlen történetek” lazának tünő, ám pontosan szerkesztett képszövetei pedig ugyan próbára teszik a türelmetlen befogadó figyelmét, de akit lenyügöz a szokatlan látványvilág, nem tud szabadulni a tudatosan tervezett montázs szuggesztív hatásától.
[%A=http://verseny.c3.hu/2007/nyertesek/jurik_kristof.html%]http://verseny.c3.hu/2007/nyertesek/jurik_kristof.html[%A%]