Lap tetejére
Hirek Tesztek RSS facebook
IT-Extreme hírportál
Érdekességek
MaxRay - 2008-09-16

FeltehetÅ?en a következÅ? nagy lépés a számítógép processzorok terén a jelenlegi 2D-s felépítés 3D-s kiterjesztése. Az elsÅ? 1.4 GHz-en müködÅ? prototípust a Rochester egyetemen készítették el...

 
Ez esetben a
3D
nem egy új grafikus processzorra utal, hanem egy teljesen új
chip
tervezési eljárásra, ahol nem hagyományos síkbeli elrendezésüek a belső áramkörök hanem egymás felett több szintet találunk. A korábbi próbálkozássokkal szemben a Rochester processzora nem hagyományos processzormagok egymás fölé helyezve, hanem kifejezetten a függőleges párhuzamos müködésre optimalizált rétegekből épül fel és képes függőleges végrehajtásra is. Az új rendszerben a szinkronizálás, energia elosztás, jeltovábbítás teljesen háromdimenziósan müködnek.
 
„Én most már kockának hívom, mivel ez már nem csak egy chip” nyilatkozta Eby Friedman professzor a kutatás vezetője. Sok áramkörtervező mérnök a miniatürizálás határairól beszél, amikor már nem lehet több chipet egymás mellé tokozni és ez a jövőben processzorok korlátait is jelentheti. Ekkora azonban a mérnököknek ki kell terjeszteni a lapkák felépítését három dimenzióba.
 
A térbeli
processzor
tervezés azonban rendkívül bonyolult és az áramköri megoldásokon kívül speciális gyártási eljárás is kell, mivel több millió lyukat kell fúrni az egyes rétegeket elválasztó szigetelő szintekbe, melyeken a függőleges csatlakozókkal összekapcsolhatók a különböző szintek.
 
Az ilyen chipek lehetővé tennék egy iPod jelenlegi belső áramköreinek egytizedére zsugorítását, miközben a sebesség megtízszereződne.