Lap tetejére
Hirek Tesztek RSS facebook
IT-Extreme hírportál
Fotózás
digimaniac - 2008-09-12

A Panasonic bejelentette az elsÅ? Mikro négyharmad szabványnak megfelelÅ? DSLR gépét, mely a hagyományos tükörreflexes modellektÅ?l sokkal kisebb, kompaktabbâ?¦

 
 
Bár a cserélhető objektíves digitális tükörreflexes fényképezőgépek nemzetközi piaca folyamatosan bővül, a vásárlók sokszor mégis inkább a kompakt modellek mellett döntenek, mert a
DSLR
gépeket túlságosan nagynak, nehéznek és bonyolultnak tartják. A Panasonic azért alkotta meg a Mikro 4/3-os rendszert, hogy a tükörreflexes készülékek által nyújtott kiváló képminőséget ötvözze a kompakt gépek sokoldalú felhasználási funkcióival ill. kényelmével, és mindezt ideális méretben kínálja a felhasználóknak.
 
A Panasonic bejelentette az új Mikro Négyharmados Rendszer alapjaira épülő cserélhető objektíves fényképezőgépét a DMC-G1 –et, mely az eddig megszokott cserélhető objektíves modellekhez képest jóval kisebb és könnyebb. Az új G1 a világ első kamerája mely erre a szabványra épül és ezen felül a roppant egyedi, tükör mentes felépítésének köszönhetően igen kompakt méretü és állandó
Live View
kereső rendszerrel is rendelkezik, a hagyományos optikai kereső helyett. A kis méret ellenére azonban az új gépben számtalan lehetőség és funkció áll rendelkezésünkre, melyekkel még könnyebb képeket készíteni. A G1 egy Live MOS széles dinamika tartományú érzékelővel rendelkezik, mely 4/3-as típusú és 12.1
megapixeles
felbontásra képes. Az érzékelőből érkező képet a fényképezőgép „agya” amely egy Venus Engine képfeldolgozó
processzor
még jobbá varázsolja a beépített zajszürő rendszerével. A G1-gyel a
Live View
üzemmód minden előnye maradéktalanul kihasználható. A tükörreflexes gépekkel ellentétben a G1 nemcsak az
LCD
-n képes állandó élőképet közvetíteni, hanem a keresőben is. A kereső “LVF” elnevezése is innen ered (Live Viewfinder). Az LVF az optikai keresőkhöz hasonló kivételes képminőséget, jó láthatóságot biztosít, miközben a felvételi információk is megjeleníthetők rajta, sőt a beállítások, így pl. a fehéregyensúly 2-tengelyes koordinátarendszerben való módosításának közvetlen hatása is ellenőrizhető. A tükör nélküli szerkezet révén a digitális technika legújabb vívmányai mind a felhasználó előnyére fordíthatók.
A G1 állandó élőlépes keresőjének felbontása 1.440.000 képpont ekvivalens felbontású, a nagyítási arány pedig tiszteletre méltó 1,4-szeres (0,7-szeres 35 mm-es filmes egyenértékre átszámítva). Egy beépített szenzor automatikusan érzékeli, ha a felhasználó a szeméhez emeli a gépet és a keresőbe néz, vagy ha épp ellenkezőleg eltartja magától a készüléket. Ez utóbbi esetben bekapcsolja a 3”-os kihajtható és nagy szögben forgatható, gyönyörü képet adó 460.000 képpontos LCD-t.
Állandó Élőkép módban a Live MOS szenzor valós időben közvetíti a róla érkező jeleket, és 60 kép megjelenítését biztosítja az LCD-n másodpercenként.
        [%TAB%]Mind a kereső, mind az
LCD
100%-os látómezőt nyújt, így saroktól sarokig pontosan komponálhatja meg a képeket, és nem kell a megérzéseire vagy becslésekre hagyatkoznia. Az LCD képernyő természetesen elforgatható és kihajtható, mely 180 fokos vízszintes és 270 fokos függőleges elfordítást tesz lehetővé. Mindkét keresőmódban 60
fps
sebességü, vagyis teljesen folyamatos és éles képet kapunk.
 [%IMAGB=7105%]
A fényképezőgép maximálisan 23 fókuszmezőt használó
kontraszt
AF
rendszerrel rendelkezik, illetve a programja képes arckövetésre és fókuszkövetésre az általunk kiválasztott fókuszterületen. A Qucik AF funkció használata során pedig a kamera automatikusan fókuszálni kezd amint használni kezdjük a gép, nem kell a elsütő gombot félig lenyomni. Ez gyorsabb fókuszállást tesz lehetővé, mely megkönnyíti a dolgunkat.
 
A G1 iA intelligens automata módja segít a kevésbé tapasztalt fotósoknak is a lehető legjobb képek elkészítésében. Előfordulhat ugyanis, hogy nem tudjuk melyik beállítás lenne a megfelelő, vagy egy hirtelen pillanatban szeretnénk megörökíteni valamit, és nincs időnk a beállításokra, olyankor az iA mód elvégez helyettünk, szinte mindent. Ez a fejlett üzemmód 6 különböző érzékelő és korrekciós technológiát egyesít és müködtet automatikusan, hogy kiküszöbölve a legtöbb felvételi hibát fotói minden körülmények között nagyszerüek legyenek. Ezek a következők:
[%IMAGB=7106%]

a) MEGA O.I.S. optikai képstabilizátor
Az emberi kéz természetes remegése miatt sok helyzetben nehéz éles fotót készíteni. A MEGA O.I.S. optikai képstabilizátornál giroszkópos szenzorok érzékelik a kéz remegését, és vezérelnek egy speciális lencsetagot az objektívben, mely a megfelelő irányban és mértékben elmozdulva korrigálja a fény útját, megakadályozva a kézremegés okozta életlenséget a képeken. Ez a rendszer teljes mértékben optikai – nem érinti a
CCD
-t vagy a képfeldolgozást – ezért éles, tiszta felvételeket eredményez a képminőség romlása nélkül.
 
b) Intelligens ISO-vezérlés
Ennek a technológiának köszönhetően a fényképezőgép képes meghatározni, hogy a fotóalany mozog vagy sem. Mozgás detektálása esetén a mozgás intenzitásá­nak megfelelő mértékben megemeli az
ISO
-szintet és a zársebességet. Az eredmény: tiszta, gyönyörü fotó bemozdulás nélkül még akkor is, ha a fotóalany nem marad egyhelyben a fotózás alatt. Ha a fotóalany mozdulatlan, az ISO-szint nem kerül feleslegesen megemelésre, hogy a felvétel a lehető legjobb képminőséggel készülhessen, és minél temészetesebb hatást keltsen.
 
c) Arcérzékelő AF/AE
Az arcérzékelő funkció a képen bárhol elhelyezkedő arcot felismeri, és annak megfelelően végzi el az expozíció, valamint az élesség beállítását. Akár 15 arc észlelésére is képes egyetlen fotón, és folyamatosan módosítja a beállításokat, ha az arcok pozíciója megváltozik.
 
d) Intelligens motívumprogram-választás
iA módban a gép érzékeli a környezet tulajdonságait, és automatikusan választ a Tájkép, Portré, Makró, Éjszakai portré és tájkép üzemmódok közül. A gép egyúttal számos további, a kiválasztott motívumprogramhoz és az aktuális helyzethez igazodó speciális beállítást is elvégez.
 
e) Intelligens expozícióvezérlés
Ezzel a megoldással a készülék érzékeli a keretbe foglalt terület megvilágítottságát, és automatikusan megemeli az ISO-szintet a túl sötét részeken, így világosítva azokat, hogy megfelelően kiegyensúlyozott, páratlan dinamikájú képeket nyerjen.
 
f) AF-követés
Önnek elég csak egyszer a fotóalanyra állítania az élességet, az AF-követés funkció egészen az exponáló gomb lenyomásáig folyamatosan fókuszban tartja a mozgó témát, mindig annak aktuális helyzetéhez igazítva a beállításokat. Így könnyen fényképezhet ugrándozó, rohangáló kisgyerekeket vagy aktív, örökmozgó háziállatokat is.
 [%IMAGB=7108%]
Az Intelligens Auto technológia és a széleskörü fejlett manuális funkciók együttes jelenléte biztosítja, hogy a G1 mindenki számára kiválóan alkalmazható sokoldalú fényképezőgép legyen.
Ha por vagy egyéb szennyeződés jut a készülék belsejébe az objektívek cseréje során, az a képen megjelenő idegen pontok formájában sok kellemetlenséget okozhat a fotósnak. A DMC-G1 szuperszónikus hanghullámokkal operáló porvédő rendszere minden egyes bekapcsolásnál másodpercenkénti 50 000-res rezgésszámmal taszítja le a
port
a képérzékelőről mindig tisztán tartva a Live MOS szenzort.
 
        [%TAB%]A G1 csatlakozófelületei között a
HDMI
kimenet is megtalálható. Ha a fényképezőgépet külön megvásárolható kábel segítségével HDMI bemenettel rendelkező nagyfelbontású televízióhoz köti, diavetítést rendezhet képeiből lenyügöző minőségben.
Ha a G1-et kézi élességállítás módban használja, az élességállító gyürü eltekerésekor az LCD-n vagy az állandó élőképet biztosító elektronikus keresőn megjelenő kép automatikusan kinagyításra kerül 5 ill. 10-szeres értékre. A nagyítás mértéke az első mini-beállítótárcsával állítható be. A manuális fókuszsegédnek köszönhetően az élességet rendkívül egyszerüen és precízen állíthatja be.
 
Akár az LCD-t, akár a keresőt használjuk, a kompozíciós segédvonalak jó támpontot nyújtanak a kép megszerkesztéséhez. A horizontálisan, vertikálisan és átlósan megjeleníthető mozgatható vonalakkal egyszerü úgy megalkotni a fotót, hogy a háttérben elterülő tengert és eget összekötő horizont valóban vízszintes legyen, és hogy a templom tornya függőlegesen álljon.