Lap tetejére
Hirek Tesztek RSS facebook
IT-Extreme hírportál
Érdekességek
MaxRay - 2008-09-08

A Seiko Epson ezúttal egy vezeték nélküli elektromos áram továbbító rendszert mutatott be, mely közvetlen fémes érintkezés nélkül képes 2.5 W továbbításáraâ?¦


A vezeték mentes energia továbbítás ötlete nem új dolog, azonban a kereskedelmi forgalomban kapható eszközök jelentős részében a mai napig semmilyen formában nem valósult meg. Ennek a pontos oka rejtély azonban a Seiko Epson új fejlesztése egy lépést jelent a jó irányba.

Az új energiatovábbító rendszer közvetlen fémes érintkezés nélkül képes 2.5 W -ot biztosítani. Az egység egy energia szolgáltató modulból és fogadó részből áll. Mindkét komponensben egy meghatározott méretü réz tekercs található valamint egy hozzá kapcsolódó vezérlő áramkör. A tekercs mellett azonban a vezérlő áramköröknek is fontos szerepe van, mivel képesek érzékelni, hogy az adóegységre helyezett eszköznek kell e energiát továbbítani, ezen felül érzékeli ha ideges fémtárgy kerül az adó és a vevő tekercs közé, valamint abnormális müködés, hőingadozás esetén azonnal megszakítja a müködést.

Az energia fogadó egység, vagyis ami egy konkrét elektronikus eszközbe kerülhet beépítésre 5V és 500 mA leadására képes. A rendszer átviteli hatékonysága pedig eléri a 70 százalékot. Ezek mellett a vevő egység tekercse mindössze 0.8 mm vastag. Ahogy az ilyen rendszereknél szokás az energia átvitel az elektromágneses indukció elvén alapul.

A tekercs mellett azonban a vezérlő áramköröknek is fontos szerepe van, mivel képesek érzékelni, hogy az adóegységre helyezett eszköznek kell e energiát továbbítani, ezen felül érzékeli ha ideges fémtárgy kerül az adó és a vevő tekercs közé, valamint abnormális müködés, hőingadozás esetén azonnal megszakítja a müködést.

A rendkívül kis méretnek köszönhetően a rendszer ideálisan alkalmazható különféle hordozható elektronikai eszközben, telefonban, médialejátszóban, illetve víz és por álló teljesen zárt kialakítást megkövetelő eszközökben is.

Egyelőre csak a mintadarabok értékesítése zajlik, így a konkrét piaci eszközben történü megjelenésig még sok-sok hónap telik majd el.