Lap tetejére
Hirek Tesztek RSS facebook
IT-Extreme hírportál
Számítástechnika
mobilfreak - 2008-09-08

Teszteltük a Sony Ericsson egyik új 5 megapixeles kamerával és Wi-Fi adóvevővel is felszerelt mobiltelefonját, mely mindezek mellett érintőképernyős"¦

Wi-Fi, könnyen használható felhasználói felület, érintőképernyő
8.5 pont
9 pont
7.8 pont
7.5 pont
8.1 pont
összpontszám: 8.2 pont
rövid akkumulátor életartam, nincs 3.5 mm-es audio Jack, gyenge kamera minőség, memóriakártya foglalat a hátlap alatt van

 
Az okostelefonokak rendszerint nagyobb vastagabb készülékeknek képzeljük el, mint a hagyományos készülékeket, ám a technológia fejlődésével ez az általánosítás szépen lassan a múltba veszik. Az új G900-as a maga 106x49x13 milliméteres méreteivel szinte minden zsebbe és táska mélyén rejtőző kis tartóba belefér, valamint 99 grammos súlya is kellemesnek mondható. A stílusos kialakítású telefon külső megjelenése főleg az előlapján sokban hasonlít a régi T610i stílusára, mely szintén vegyesen tartalmazott fényes és matt felületeket egyaránt. A G900-as kétféle színváltozatban került forgalomba, melyek a sötét barna és a sötét piros. Mindkét összeállítás szemet gyönyörködtető összhatást eredményez. Habár helyenként úgy tünhet hogy a telefon fém borító elemeket is tartalmaz valójában az egész készülék jó minőségü müanyag borítással lett ellátva, részben ennek köszönhetjük kellemes súlyát.
 
Gombok, kezelhetőség
 
A készülék bal oldalán található az univerzális adatkábel, töltő fejhallgató csatlakozó alatta pedig egy kis
LED
-et találunk mely jelzi ha volt nem fogadott hívásunk vagy esetleg üzenetünk érkezett. A telefon jobb oldalán felülről lefelé haladva a hangerőszabályzó gombokat, billentyü/képernyő zár gyorsgombját és a kamera multi funkciós gombját találjuk. Felül mindössze a bekapcsoló gomb és a passzív érintőképernyő kezeléséhez használható aprócska mutató pálcika (toll) található. Érdemes megjegyeznünk, hogy a G700-as testvér modellel szemben a G900-asban (habár a foglalat ugyanott található) a memóriakártya csak a hátlap eltávolítása után érhető el, azonban az akkumulátorhoz nem kell nyúlnunk így ez egyfajta köztes megoldás. A G900 numerikus gombjait igazán kellemes volt használni. A gombok mérete megszokott és megfelelő távolságra vannak egymástól. A három oszlopba csoportosított számbillentyük használata sem okozott semmilyen nehézséget, a gombok kialakítása kényelmesen és jó használatot tesz lehetővé. A megjelenítő alatt találunk három pontot ám gyorsgomb nincs csak az érintő képernyőn. A pontok alatt elhelyezkedő kör alakú, öt irányú navigációs gomb is jó kialakítású és nem kell félnünk hogy véletlenül mást is megnyomnánk közben.
 
Szövegbevitel
 
A szövegbevitelre a G900 esetében számos lehetőség a rendelkezésünkre áll. Természetesen van a hagyományos billentyükkel történő „gépelés” melyhez ha szeretnénk választhatunk prediktív funkciót is. Ezen felül az érintő képernyő lehetőségeit kihasználva egy apró virtuális
QWERTY
billentyüzetet is bökdöshetünk, valamint a kézírás felismerő segítségével megpróbálkozhatunk macskakaparásunk automatikus digitalizációjával is.
 
 

Teljesítmény, felépítés, belső rendszerek


Képernyő
 
A G900-asban egy 2.4
colos
QVGA
felbontású 262 ezer szín megjelenítésére képes
TFT
LCD
érintő képernyőt találunk. A kijelző mérete és felbontása átlagosnak mondható a mai készülékek közt azonban a passzív érintés érzékeny funkcionalitása kiemeli a készüléket. A kijelző egyerős védőréteggel is el lett látva így egyrét ujjunkkal is nyugodtan navigálhatunk rajta anélkül, hogy kárt tehetnénk benne, valamint az ujjlenyomatok és szennyeződések is kevésbé látszanak meg. A képminőségre nem lehet panaszunk kellően világos a képernyő és a színek is tiszták, élesek. A megjelenítő akár 14 szövegsort és 3 funkció sor együttes megjelenítését is lehetővé teszi és erős napfényben is olvasható marad.
 
Teljesítmény, belső felépítés
 
A Sony Ericsson G900 egy újnak semmiképpen sem nevezhető központi egységre épül, melynek középpontjában egy ARM9 –es maximálisan 220
MHz
–es órajelü
processzor
található, mely valós körülmény közt inkább 200 MHz körül teljesít. Annak ellenére, hogy a rendszerteljesítmény egyik legnagyobb korlátozója a
CPU
lehetne a telefon müködése egyáltalán nem lassú. A menük azonnal nyílnak, az ablakok megjelenésére nem kell sokat várnunk, az alkalmazások indítása is meglehetősen gyors, valamint ami igazán felüdítő főleg a Nokia készülék többségéhez képest fényképezéskor az exponáló gomb megnyomását követően 1 másodperc múlva már ott is a kész kép és nem kell „malmoznunk” mire megjelenik a fotó.
 
Kommunikáció, böngészés
 
A G900 háromsávos
GSM
modullal (900, 1800, 1900 MHz ) rendelkezik valamint képes
UMTS
(2100 MHz ) hálózaton történő kommunikációra. Nem
HSDPA
képes így hagyományos adatkapcsolatok terén a
GPRS
és
EDGE
mellett az UMTS alap sebességével kell megelégednünk. Ez azonban talán nem akkora hiányosság tekintve hogy a telefon rendelkezik az
A2DP
képes
Bluetooth
2.0 ás modul mellett
Wi-Fi
adóvevővel is, melyen keresztül kedvünkre internetezhetünk a telefonhálózatok sebességének többszörösével.
 
Az alapértelmezett
internet
böngésző használata meglehetősen egyszerü, és a böngésző gyorsnak mondható mind a görgetés mind pedig a nagyítás. A funkcionalitása nem tartogat semmi különlegességet, de rendelkezik a kényelmes böngészéshez szükséges alapvető tudással. Lehetőség van szövegek nagyítására és többlapos böngészésre.
 

Interfész, menürendszer kamera



Interfész, menük, panelek
 
A Sony Ericsson az utóbbi időben jelentősen átdolgozta az
UIQ
kezelőfelületet és funkciókat, és az egyik legtöbb változáson átment terület a fő, készenléti képernyő. A G900 főképernyőjén található gyorsindító sáv ikonjai és kialakítása tökéletesen hozzá lett igazítva az ujjunkkal való érintéses navigációhoz, melyet természetesen mi is kedvünkre bővíthetünk alakíthatunk és négy alapvető funkció kivételével akár az eredeti ikon illetve funkciósor nagy részétől is megszabadulhatunk kedvünkre újrarendezve a sort. Ha egyszer jól beállítottuk ezeket a gyorsindító ikonokat -  melyek felett panelekben láthatjuk a különféle hozzájuk tartozó funkciókat – napok, hetek telhetnek le, mire valamiért meg kellene nyitnunk a főmenüt. A G900 kezelőfelületének ez a része nemcsak a gyors és intuitív navigációt segíti, hanem kiválóan használható az ujjunkkal tapogatva a képernyőt.
 
A futó alkalmazások funkció jelentősen le lett butítva a korábbiakhoz képest, ugyanis mindössze az éppen nyitva lévő alkalmazásokat látjuk és azokat ugyan bezárhatjuk, de sem a memóriafoglalásukat, sem az utoljára használt programokat nem látjuk.
 
A belső menüfelépítés rögzített, vagyis a menük és azok tartalmának tetszőleges átrendezésére nincs módunk. Összességében ez nem olyan nagy baj, mivel az alapmenü elég jó elrendezésü. A „Szervezőn” belül találunk minden irodai illetve egyéb alkalmazást, naptárat, QuickOffice programot Word, Excel állományok kezeléséhez,
PDF
olvasó is van a készülékben de az alapvetőnek számító ébresztő, stopper, átváltó, számológép és szinkronizáció is itt található.
 
A „Szórakozás” menüpont alatt csoportosul az
RSS
olvasótól kezdve az
FM
rádió, de hangfelvevő, szene szerkesztő programok is itt találhatóak. A fő menü „Média” pontja megnyitja a telefon látványos megjelenéssel rendelkező médiaközpontját (ami galériának vagy saját file-oknak felelne meg más készüléken), ahol  megtekinthetjük képinket, zenéket, videókat játszhatunk le.
 
Említést érdemel még a jegyzetek program melyben a kis öntapadós jegyzetlapokhoz hasonló virtuális fecnikre firkálhatunk magunknak emlékeztetőket. Ezekhez hozzáfüzhetünk hangos figyelmeztetést és akár
MMS
-ben vagy Bluetooth -on is továbbküldhetjük őket.
 
[%IMAGB=6993%] Kamera, fényképezés
 
Ahogy azt már korábban is említettük a G900 egy 5
megapixeles
AF
rendszerü LED vakuval ellátott kamerával rendelkezik, melynek könnyen kezelhető kezelőprogramja rendelkezik néhány érdekes funkcióval. A kezelőfelület emlékeztet minket a CyberShot családnál láthatóra, azonban a G900-ban az egész az érintéses vezérléshez lett igazítva, megfelelően nagy ikonokkal és könnyü kezelhetőséggel. A maximálisan 2592x1944 pixeles képeket három minőségben van lehetőségünk elmenteni.
 
A kamera program érdekessége az „érintő fókusz” mely tökéletesen müködött. A funkció azt csinálja amire elsőként gondolnánk és mindezt gyorsan, megbízhatóan. Ahova mutatunk a képernyőn oda fog fókuszálni.
 
Összességében a kamera képminősége elmarad a piacon lévő többi 5 megapixeles telefonhoz képest, főleg ami a színeket illeti. A G900–al készített képek színei kissé mosottak, erőtlenek, a képek tömörítési hibái is jól látszanak még legjobb minőségü beállítás esetén is. Egy mondatban összefoglalva a telefonok (és főleg a G900-as) továbbra sem váltják fel a kompakt fényképezőgépeket sem, de jól jöhet a funkció ha éppen valamit gyorsan le akarunk kapni, hiszen telefon szinte mindig van nálunk.
 
A telefon természetesen képes videók rögzítésére is habár QVGA felbontásban és 30
fps
sebességgel, mely alapvetőnek mondható.
 
Záró gondolatok
 
A Sony Ericsson G900 75 ezer forintos árának megfelelően egy jó közép kategóriás telefon jó és rossz tulajdonságokkal egyaránt. Az érintő képernyő nagyon jól használható és főképernyő nagyméretü gyorsindító ikonjai is remek segítséget nyújtanak, azonban a hátlap alatt megbújó memóriakártya foglalat a hagyományos 3.5 mm-es audio Jack  csatlakozó hiánya és az UIQ rendszer helyenként túlságosan leegyszerüsített funkcionalitása beárnyékolja az összképet. A telefon egy igazi öszvér mely a Walkman és CyberShot mobilok főbb tulajdonságait tartalmazza. A Wi-Fi, a jó gyártási minőség és az érintő képernyő azonban kifejezetten kívánatossá tehetik a készüléket, apróbb hibái ellenére is.
 
A tesztkészüléket a Sony Ericsson Magyarország biztosította számunkra, köszönjük!  
Web: [%A=http://www.sonyericsson.com/cws/products/mobilephones/overview/g900?cc=hu&lc=hu%]www.sonyericsson.hu[%A%] 
Ára: ~80 ezer forint