Lap tetejére
Hirek Tesztek RSS facebook
IT-Extreme hírportál
Érdekességek
MaxRay - 2008-09-03

A Google útjára indítja a Chrome-ot, nyílt forráskódú böngészÅ?szoftverét, amelynek célja, hogy egyszerübbé és élvezetessé tegye az internetezést a világ bármely részén élÅ? felhasználók számára...


Az
internet
kezdeti korszakában a weblapok leginkább szöveget tartalmaztak, azonban napjainkra a világháló egy olyan platformmá fejlődött, ahol a felhasználók együtt dolgozhatnak barátaikkal és kollégáikkal, dokumentumokat szerkeszthetnek, videókat nézhetnek, zenéket hallgathatnak, pénzügyeiket kezelhetik, és emellett még sok másra is lehetőségük nyílik. A Google Chrome a jelenkor követelményeinek megfelelően és a jövő alkalmazásait szem előtt tartva lett kifejlesztve.

„Elképzelésünk szerint a böngésző ablak az internetre, egy eszköz, ami a felhasználókat összekapcsolja kedvenc oldalaikkal és alkalmazásaikkal – és mi nem akarjuk eltakarni előlük a kilátást” – mondta Peresztegi Zoltán, a Google magyarországi képviselője. „Úgy, mint a klasszikus Google kereső, a Chrome egyszerü kezelőfelülete is egy kifinomult, napjaink világhálójára tervezett megoldást rejt.”
[%IMAGE=6887%]
A Google Chrome-ot úgy alkották meg, hogy a felhasználók könnyen meg tudják keresni a számukra érdekes tartalmakat és problémamentesen navigálhassanak ezek között:
· A kombinált kereső- és címsor segítségével a felhasználók pillanatok alatt eljuthatnak azokra a weboldalakra, ahova szeretnének, gyakran csupán néhány billentyü leütésével.
· Az újonnan megnyitott üres lap tartalmazza a leggyakrabban látogatott oldalak listáját, a legutóbbi kereséseket és a könyvjelzőket, ezzel téve könnyebbé a weben való böngészést.


A Google Chrome erőssége az egyszerre több folyamatot kezelni képes platform, amely stabilitásával és biztonságosságával segíti használóját:
· Minden bongészőlap egymástól függetlenül, különválasztva müködik, így ha az egyik lefagy, az nem lesz hatással a többire, tehát a munka a Chrome újraindítása nélkül is folytatható.
· A Google létrehozott egy új JavaScript motort, a V8-at, ami nem csak felgyorsítja napjaink webes alkalmazásait, hanem olyanok megszületését is lehetővé teszi, amelyek a mostani böngészőkkel nem müködhetnének.
[%IMAGB=6888%]
„Miközben eredetileg úgy véltük, hogy a Chrome alapjaiban különbözik az eddig ismert böngészőktől, rá kellett jönnünk arra, hogy a semmiből nem tudtuk volna megalkotni azt” – mondta Linus Upson, a Google mérnöki tevékenységekért felelős igazgatója. „A Google Chrome-ot más nyílt forráskódú projektekre építettük, és ezek jelentős mértékben hozzájárultak a böngésző technológiájához, miközben ösztönzőleg hatottak ránk.”

A Google Chrome nyílt forráskódú projektként indul útjára. A Google szándéka ezzel a további funkciók kifejlesztése mellett az, hogy a jövő böngészőit a Chrome alapjául szolgáló technológiák piacra vitelével segítse.

A Google Chrome Windows operációs rendszerekkel kompatibilis változata a [%A=http://www.google.com/chrome%]http://www.google.com/chrome[%A%] honlapról tölthető le. A Mac- és Linux-felhasználók által használható verziók az elkövetkező hónapokban fognak megjelenni.

[%IMAGE=6889%] A Chromium projekt

Miközben a globális projekteken dolgoztunk, elkezdtünk azon gondolkodni, hogy milyen böngésző felelne meg leginkább a felhasználók igényeinek. Néhány alkotóelemet a semmiből kellett kifejlesztenünk – mint például a többszálú Javascript motort, a V8-at –, mások alapjait pedig olyan nyílt forráskódú projektekből szedtük, mint az Apple Webkit vagy a Mozilla Firefox. A fejlesztések összességének eredményeképp született meg a Google Chrome – így tudtunk gyorsan megépíteni.

Annak érdekében, hogy azok a dolgok, amiket az internetes közösség hasznosnak talál, mindenki számára elérhetők legyenek, a Google Chrome teljes egészében nyílt forráskódú. A forráskódot, amelynek hivatalos neve Chromium, bárki felhasználhatja saját projektjéhez – még ha egy rivális böngészőt is épít, mondjuk a Shrome-ot.

A “nyíltság” azonban nemcsak kód, hanem hozzáállás kérdése is: az embereknek meg kell adni a választás szabadságát, nem szoríthatjuk őket zárt rendszerek falai közé – ezért kérjük meg a Google Chrome felhasználóit a program első elindításakor, hogy válasszanak egy keresőmotort – nem kell a Google Keresőt használniuk, ha nem akarják.
A versenyképes nyílt forráskódú projektek előnyösek a világháló fejlődése szempontjából, mivel serkentik azt – ráadásul az előnyeik mindenki számára elérhetők. Az ilyen projektek egészséges versenyre ösztönöznek, a verseny innovációt gerjeszt, az innováció az evolúció vezérfonala, az evolúció pedig az internet legfontosabb jellemzője.

A nyílt forráskódú Chromium projektet érintő további információkért látogasson el a [%A=http://www.chromium.org/%]www.chromium.org[%A%] weboldalra.