Lap tetejére
Hirek Tesztek RSS facebook
IT-Extreme hírportál
Szerver/Üzlet
business_guru - 2008-09-02

Egy, a HP megbízásából végzett nemzetközi tanulmány azt mutatta, hogy bár az informatikai döntéshozók többsége dolgozik valamilyen virtualizációs projekten, azok többsége még a kezdeti fázisban van

 
A projekten dolgozók 89 százaléka tervezi, hogy informatikai infrastruktúrájának egynegyed részét virtualizálja 2010-ig. A virtualizációs előnyök széles körben mégsem ismertek, a megkérdezettek mindössze egyharmada tekint rá egyfajta üzleti eszközként.
A virtuális rendszerek alkalmazása nemzetközi szinten fokozatosan növekszik. Jóllehet a válaszadók többségének végső célkitüzése eszközeik 75 százalékának virtualizálása, az informatikai vezetők és a technikai döntéshozók továbbra sem tekintenek a virtualizációra, mint az üzleti forgalmuk növelésére irányuló befektetésre. Legtöbben a virtuális megoldásokkal szemben, olyan összetett stratégiákat részesítenek előnyben, amelyek korlátozhatják a vállalatok képességeit a megújuló és rugalmas erőforrások kiépítésében, amelyek jobban megfelelnének üzleti céljaiknak.  
 
Míg a megkérdezettek egyetértenek azzal, hogy a virtualizációval (70-80 százalékkal) csökkenthetők a költségek és növelhető a hatékonyság, a többség mégsem kapcsolja össze az összességében jobb üzleti teljesítményt a változó üzleti igényekre szabott, hatékonyabb, és költségkímélőbb technikai infrastruktúrával. Mindössze 37 százalékuk gondolja, hogy a virtualizáció gyorsított ütemü növekedést eredményez és 35 százalékuk szerint jelenthet versenyelőnyt. “A virtualizáció legnagyobb előnye abban rejlik, hogy a technológia átjárhatósága lehetővé teszi a vállaltok számára az újabb és újabb üzleti szolgáltatások bevezetését és a gyorsabb üzleti növekedést.” mondta Ann Livermore, a HP Technology Solutions Group ügyvezető igazgatóhelyettese. “Egy kizárólag a költségeken és a hatékonyságon alapuló stratégia figyelmen kívül hagyja a virtualizáció azon előnyeit, amelyek biztosítják az üzleti folytonosságot és a felhasználói adatok biztonságát.”
 
Egy, a virtualizációt támogató kínai informatikai döntéshozó a következőképpen fogalmazott: “Az üzlet fejlődésével egyre több platformra és szerverre van szükségünk. Most, hogy megtörtént a korszerüsítés, jó ideig nem lesz szükségünk további
hardverek
megvásárlására ahhoz, hogy alkalmazkodni tudjunk az üzleti élet változásaihoz és kihívásaihoz.“

 
Egy, az Egyesült Királyság-beli informatikai döntéshozó pedig a következőket mondta: “A virtualizáció minden szinten meghatározza munkánkat. Nagyfokú biztonságot nyújt, ami a mi üzleti területünkön elengedhetetlen. A másik nagy előny az a hatalmas rugalmasság, amely a gyors területi és gazdasági növekedéshez szükségeltetik.”
 
A HP felmérésében arra is választ kapunk, hogy melyek azok a tényezők, amelyek miatt az informatikai vezetők idegenkednek a virtualizációtól.
 
a) Az első évben magasak az átállással és a munkaerő továbbképzésével kapcsolatos költségek.
 
b) Hiányzik a vezetőség jóváhagyása és az infrastrukturális tervezés. 
 
A megkérdezettek 55 százaléka szerint a cégvezetéssel vagy az üzletvitellel kapcsolatos eljárási szokások folyamatosan változnak, illetve arról is meg vannak győződve, hogy a technikai csapat továbbképzéséhez szükséges, nagyobb mértékü befektetés manapság elengedhetetlen.
 
Az alkalmazottak képzése és technikai szaktudása, valamint a fizikai, illetve virtuális erőforrások megfelelő irányítása közt szoros összefüggés van. Mint azt egy amerikai szakember elmondta: “Az alkalmazottak képzése és szakképzettsége…. ezzel természetesen törődnünk kell, mert a virtuális környezet megfelelő alkalmazása oktatást-képzést igényel, nem mondhatjuk egyszerüen, hogy ‘Gyerünk, virtualizáljunk!’. A technológia alkalmazása és kezelése rengeteg tréninget igényel.