Lap tetejére
Hirek Tesztek RSS facebook
IT-Extreme hírportál
Számítástechnika
MaxRay - 2008-09-02

A bambusznádba öltöztetett notebook bevezetése hangsúlyozza az ASUS környezetvédelmi szempontból fenntartható információtechnológiával szembeni elkötelezettségét és vezetÅ? szerepétâ?¦

 
Az Oekom minősítő intézet által 2007-ben a számítógép- és perifériagyártási ágazatban kiemelten környezetbarát társaságként elismert ASUS bejelentette Bambusz sorozatú notebookjait. Egy olyan áttörést jelentő bambusznád bevonatú terméket, amely tényleg zöldnek számít az életciklusának minden szakaszában: a tervezésétől, gyártásától kezdve a használatán keresztül egészen az esetleges újrahasznosításáig és hulladékként történő ártalmatlanításáig. A Bambusz sorozatú notebook fejlesztése során az ASUS munkatársai minden szinten bevetették a társaság 2002 óta felhalmozott környezetvédelmi szakértelmét. A vállalat – mielőtt még az elhasználódott elektromos és elektronikus berendezéseket szabályozó
RoHS
és
WEEE
direktívák érvénybe léptek – kezdeményezte a Green ASUS mozgalmat, valamint átfogó zöld termékkoncepciót és -menedzselési eszközöket alkalmazott.[%TAB%]
 
Az ASUS Bambusz notebookja jelentős mérföldkőnek számít az ASUS számára és általában a számítástechnikai ágazatra nézve, mivel a zöld technológiák korszaká­nak közeledését jelzi, melyek már nemcsak a tervezés területére korlátozódnak, hanem a tömegtermelésben is bevethetőek. Az ASUS elkötelezettségének egyértelmü jele, hogy folyamatosan kiaknázza a környezetvéde­lem­ben rejlő lehetőségeit. Ez a notebook végső soron tárgyi bizonyíték arra, hogy a modern számítógépezés követelményei össze­egyeztethetőek a Föld megóvásának az igényével, különösen azon megoldásszállítók között, akiknek a környezetvédelmi szemlélet mélyen gyökeret vert a kultúrájában, akárcsak az ASUS esetében is.
 
Az ASUS Bambusz notebook: a müvészet és tervezés tökéletes házassága
 
Az ASUS Bambusz notebook azonnal felkelti a figyelmet kézmüvesremekre emlékeztető burkolatával, ami odafigyeléssel, precizitással és gondossággal készült. A szerves anyag tapintása, illata és a bambusz minimalizmusa az ASUS Bambusz notebookjának olyan lenyügöző kisugárzást kölcsönöz, aminek a szintetikus anyagok és a hideg, személytelen fémek nyomába sem érnek. A felhasználók minden érintéssel érezhetik a különbséget. A bambusz a meghittség azonnali érzetét nyújtja: olyan, mint amikor ujjunkat végighúzzuk egy bútoron.
 
A természethez közel érezhetjük magunkat akkor is, amikor az érintőpadot használjuk. Az érintőpadon található eredeti bambuszszálas minták az élő bambusz érintésének az érzetét keltik.
Bármely eredeti müalkotáshoz hasonlóan minden ASUS Bambusz notebook egyedi a saját, természetes mintázatának köszönhetően, amit tovább emel számos olyan kezelés, ami eltérő színeket, vagy sajátos lézermetszett mintákat eredményez a bambusznáddal borított fedélen.
 
Az igen karcsú ASUS Bambusz notebook két változatban lesz kapható: egy 12,1
colos
típus, amelyik 1,57 kg súlyú és egy 11,1 hüvelykes modell, ami csupán 1,25 kg-ot nyom. Mindkettő belsejében
Intel
Core 2 Duo
processzor
kapott helyet és
DDR2
RAM
-al vannak ellátva. Mindkét modell kijelzője
WXGA
felbontású és
LED
háttérvilágítással rendelkezik. Mindkét család rendelkezik optikai meghajtóval is, valamint a 12.1 colos modellekben 2.5 colos
SATA
merevlemezekkel, míg a 11.1 colos modelleknél 1.8 colos
PATA
csatolófelületen illeszkedő háttértárolókkal találkozhatunk majd. A 12.1 colos modellekben egy belépőszintü GeForce 9300 256
MB
memóriával rendelkező grafikus rendszert míg a kisebbik modellek esetében Intel GMA X3100-as integrált megoldást találunk.
 
Az ASUS Bambusz notebook erényei nem a környezetet terhelik. Éppen ellenkezőleg: az ASUS Bambusz notebook – akárcsak a 2008 második felében forgalomba hozott újgenerációs ASUS notebookok – szerfelett energiahatékonyak az ASUS Super Hybrid Engine technológiájának köszönhetően.
 
A Super Hybrid Engine leginkább figyelemre méltó áttörése abban rejlik, hogy a felhasználóknak lehetővé teszi a kívánt teljesítményszint eléréséhez szükséges irányítást: legyen szó az energiahatékonyság növeléséről vagy a teljesítmény fokozásáról. Ami az energiahatákonyság növelését illeti, a Super Hybrid Engine (összehasonlítva az azonos müszaki jellemzőjü, de az adott technológiával nem rendelkező notebookokkal) 35%-tól 70%-ig terjedő mértékben képes meghosszabbítani az akkumulátor üzemidejét. Eközben lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy akár 23%-kal megnöveljék a rendszer teljesítményét. Mindezt azáltal éri el, hogy intelligens módon figyeli a notebook komponenseinek az ener­giaigényét, vagyis optimalizálja mind a rendszerteljesítményt, mind az energia­hatékonyságot. A felhasználók manuálisan választhatnak számos előre megadott beállítás közül, biztosítva ezzel, hogy a notebook megfeleljen a tulajdonos felhasználói igényeinek.
 

Bambusz, mint alternatív anyag: a természetes választás


 
Az ASUS nemzetközi elismertséget vívott ki magának a biológiailag lebontható anyagok  (mint például a termékeiben alkalmazott bőr) terén végzett kutatásáért és lelkes használatáért. A bambusznád integrálására vonatkozó döntése nemcsak racionális, de szimbolikus jellegü is. Mivel a bambusz roppant nagy szakítószilárdsága több fémötvözettel is vetekszik, használata révén az ASUS Bambusz notebook fokozottan ellenálló. Bizonyítja az a tény is, hogy ez az első notebook, amely túlélte a hóval borított szédítő magasságú, 8 846 méteres Csomolungma (Mount Everest) csúcs könyörtelen viszontagságait. A bambusz olyan gyors reprodukciós rátával rendelkezik, amivel semmilyen más növény nem tud lépést tartani. Ismert, hogy 24 óra leforgása alatt 60 cm-t tud nőni, és néhány éven belül eléri maximális magasságát. A bambuszültetvények betakarítás után is képesek regenerálódni anélkül, hogy újraültetésük szükségessé válna, így tökéletes megújuló források.
 
Az ASUS Bambusz notebook fő üzenete az, hogy „könnyü zöldnek lenni”. Ez az üzenet visszhangzik mind a fogyasztói, mind a megoldásszállítói körökben. A fogyasztók számára zöldnek lenni egyszerüen annyi, mint intelligens, környezettudatos vásárlói döntést hozni. Az ASUS Bambusz notebook melletti döntés – vagy bármilyen más, az ASUS Bambusz notebook fejlesztésével összhangban gyártott ASUS notebook választása kevésbé környezetbarát készülékek helyett – nem elhanyagolható mértékben járul hozzá a Föld megóvásához. (Hiszen ezeket is szigorú környezetvédelmi irányelvek és normák pontos betartása mellett tervezték és készítették.)
 
A megoldásszállítók részére a zölddé válás túlmutat a jogi előírások puszta betartásán és a zöld értékek proaktív elfogadtatásán. Az ASUS Bambusz notebook esetében például a kutatást és fejlesztést, stratégiai fejlesztést, gyártást, beszerzést, minőségellenőrzést, értékesítést és marketinget végző munkatársak, sőt az adminisztrációs osztályok is túlléptek számos környezetvédelmi irányelven, amelyeket Jonney Shih, az ASUSTek Computer vállalat elnöke által vezetett irányító bizottság fektetett le. Mindez csak az egész vállalatot átható, az ASUS által alkalmazott zöld tervezési, gyártási és beszerzési rendszerek révén, valamint a környezetvédelem-orientált elektronikus oktatási platformoknak és személyzeti képzési programokba eszközölt jelentős befektetéseknek köszönhetően vált lehetővé.
 
Az első kereskedelmi forgalomban kapható Bambusz modellek október végére várhatóak. Az áruk egyelőre nem ismeretes.