Lap tetejére
Hirek Tesztek RSS facebook
IT-Extreme hírportál
Számítástechnika
MaxRay - 2008-08-29

Látványos showmüsor keretében, a megújult Kopaszi-gáton mutatkoztak be elÅ?ször a nagyközönségnek a HP új Pavilion notebookjai, melyek teljesen új megjelenéssel rendelkeznek

Az üzleti szektorban kulcsszereplő HP eddig nem volt jelen Magyarországon az otthoni fogyasztóknak szánt termékvonallal, a következő hetekben azonban a Pavilion notebookok több üzlet polcain is megjelennek. A külföldön már számtalan alkalommal bizonyított Pavilion egészen új minőséget képvisel a hazai notebook piacon.

Egyedi design

A külső megmunkálás, tervezés és az anyaghasználat markánsan megkülönböztethetővé teszi a Pavilionokat. Az egyedi, HP Imprint technológiával készült, mintás vagy zongoralakk-hatású fedlap és a krómszínü ház eleganciát kölcsönöz a gépeknek. A jelenleg forgalomba kerülő dv6000 és dv5 sorozat minden tagja 15,4 hüvelykes, 1280x800 képpont felbontású fényes kijelzővel érkezik, melyen a HP Mini Note -nál is látott merev védőborítás található. A képernyő felett minden modellben 1,3
megapixel
felbontású webkamerát is találunk.

A billentyüzet a gép méretének megfelelően kényelmes, a gombok a megszokotthoz képest némileg hosszabb úton járnak. Különlegesség a klaviatúra felett elhelyezkedő világító, futurisztikus hatású multimédiás gombsor. Az érintőgombok segítségével egyszerüen állítható a hangerő, vezérelhető a médialejátszó, és itt kapcsolható a vezeték nélküli hálózat és a
Bluetooth
is.

[%IMAGE=6771%] Csatlakozási lehetőségek

A gép mindkét oldalán bőven találunk csatlakozókat. Modelltől függően 3 vagy 4
USB
2.0
port
áll rendelkezésünkre, utóbbi esetben az egyik
eSATA
csatlakozóként is szolgál. A kötelező
Ethernet
porton kívül mindegyik gépben találunk FireWire-t,
ExpressCard
foglalatot, ötfunkciós kártyaolvasót, hagyományos monitorkimenetet, sőt, nagy felbontású
HDMI
csatlakozót is. Egyes modellek S-video kimenettel és hagyományos modemmel is rendelkeznek.
Ma még különlegességnek számít az erősebb Pavilionokba beépített
DVB-T
digitális tévétuner, mellyel nézhetők lesznek az év végén induló (és jelenleg Budapest egyes részein fogható) digitális földfelszíni adások.
A vezeték nélküli csatlakoztatási lehetőségeket tekintve a Pavilion minden igénynek megfelel.
WiFi
modulja képes a
802.11n
szabvány kezelésére is, a Bluetooth adó-vevő pedig természetesen második generációs.
A fülhallgató és a mikrofon csatlakozója az elülső részen található. Előbbiből ráadásul kettőt épített a gépekbe a HP, így egyszerre ketten is élvezhetik a zenét vagy filmet. A fülhallgatóra ugyanakkorre nem is feltétlenül van szükség. A Pavilion kiváló Altec Lansing hangszórói hamar leszámolnak a notebookokban általában megtalálható „csipogókat” övező előítéletekkel.

Belső felépítés

A Pavilion multimédiára, játékra tervezett gép. Ennek megfelelően a belső felépítés a legerősebb asztali számítógépeket idézi.
A gépek kétmagos
Intel
Core 2 Duo processzorral (kiépítéstől függően 1,86
GHz
– 2,4 GHz) vagy kétmagos
AMD
Athlon 64 X2 (1,9 GHz ) vásárolhatók meg. Minden modell saját memóriával rendelkező fejlett grafikus maggal érkezik. Az Inteles Pavilionok esetében ez NVIDIA GeForce 8400M (256
MB
memóriával) vagy NVIDIA GeForce 9600M (256 MB, illetve 512 MB memóriával), az
AMD
-s változatnál pedig ATI Mobility Radeon
HD
3450 (256 MB memóriával). A legegyszerübb Pavilion is 2
GB
rendszermemóriával érkezik, az erősebb modellek azonban gyárilag 3 GB, illetve 4 GB
RAM
-ot tartalmaznak.
Hasonló kiépítettség ma az átlagos asztali számítógépek esetében is rendkívül jónak számít, és messze túlszárnyalja a piacon kapható notebookok döntő többségének teljesítményét.
A Pavilion gépek 160-320 GB -os merevlemezzel és lézergravírozásra (LightScribe) is képes kétrétegü
DVD
újraíróval érkeznek. Utóbbi helyett opcionálisan rendelhetünk
HD
-DVD meghajtót is, végérvényesen az otthoni szórakoztatás központjává téve a Paviliont.

[%IMAGE=6772%] Szórakoztatás és szoftverkínálat

A Pavilion használatát elegánsan a gépházba süllyeszthető távirányító teszi könnyebbé. Hasonlóan egyszerüvé teszi a mindennapi feladatok elvégzését és a karbantartást a HP pazar szoftverkörítése is.
A HP Total Care Advisor használatával nyomon követhető a gép állapota, vezérelhető a biztonsági mentés, átláthatóvá válnak a frissítések, a HP QuickPlay segítségével pedig egyetlen gombnyomással elérhetők a mindennapi funkciók, mint a filmnézés, a játékok, a zenehallgatás, vagy a tévézés.
A Pavilion gépek gyárilag Microsoft Windows Vista Home Premium operációs rendszerrel érkeznek.

Tartozékok

A HP számos kiegészítőt kínál a Pavilion gépekhez. A kifejezetten ehhez a szériához tervezett új tokok különleges felületén visszaköszön a notebook fedlapján látható HP Imprint minta, a HP xb3000 EMEA Adapter dokkoló pedig többek között újabb hat USB portot,
kompozit
videó csatlakozót, digitális
S/PDIF
hangkimenetet és 2.1-es hangrendszert kínál.

[%IMAGE=6773%] Árak és elérhetőség

Az elegáns külső és a félelmetes teljesítmény a Pavilion esetében nem párosul elrettentő árral. A legolcsóbb, AMD processzorral szerelt modell ajánlott bruttó végfelhasználói ára 164 990 forint, a digitális TV antennát és felső kategóriás grafikus chipet tartalmazó dv5-1040eh változaté bruttó 244 990 forint. A csúcsmodell, a dv5-1080eh 289 990 forintért vihető haza. Az összes Pavilion notebook 2 éves garanciával érkezik.