Lap tetejére
Hirek Tesztek RSS facebook
IT-Extreme hírportál
Érdekességek
MaxRay - 2008-08-28

A ruhapróbálgatás sokszor fárasztó lehet és elÅ?fordulhat egyszerüen sietünk és azért nem szeretnénk hosszasan öltözködni. A virtuális tükörrel azonban a hagyományos ruhapróba a múltéâ?¦

 
A jövő tükre már nem csak egy szimpla optikai elven müködő statikus felület lesz, hanem azt mutatja majd amit látni szeretnénk. Mielőtt valaki mesebeli elvarázsolt tükrökre gondolna gyorsan leszögezzük, hogy ez nagyon is valós és egy csapásra megszabadíthat minket a ruhapróbálgatás gyötrelmeitől.
 
[%IMAGB=6746%]A Fraunhofer intézet által kifejlesztett megoldás kamerák segítéségével valós időben készít képet rólunk illetve követi mozgásunkat, és eközben egy nagy megjelenítőn az általunk kiválasztott termék grafikus modelljével kiegészített képet látjuk viszont. Így a „tükörben” ami valójában egy képernyő úgy látjuk magunkat mintha már viselnénk a virtuális ruhadarabot. A szerkezet segítségével úgy próbálgathatunk cipőket, hogy közben a saját lábbelink mindvégig rajtunk maradt, vagy a kiválasztott, kényelmes modellt azonnal több színváltozatban is megnézhetjük a lábunkon, miközben csak egyetlen cipőt húztunk fel. Ilyen virtuális tükör az Adidas Párizsban található fő üzletében már üzemel.
 
A cipő virtuális lecserélése viszonylag egyszerü feladat, azonban egy ruhadarab, póló vagy más elasztikus, mozgásunkkal folyamatosan változó alakú kiegészítő szimulálása már sokkal komplexebb, amihez sok paraméter figyelembevételével kell rengeteg számítást egyszerre és valós időben elvégezni. Az ideo IFA kiállításra látogatók élőben is kipróbálhatják a technikai különlegességet, mely megváltoztathatja a jövő próbafülkéit.
 
[%A=http://www.hhi.fraunhofer.de/fileadmin/user_upload/HHI-Website/abteilungen/ip-image-processing-bildsignalverarbeitung/organisation/computer-vision-and-graphics-dr-p-eisert/ip_vm_stabil.avi%]Demo video. Klikk![%A%]