Lap tetejére
Hirek Tesztek RSS facebook
IT-Extreme hírportál
Érdekességek
MaxRay - 2008-08-28

A NASA megerÅ?sítette, hogy a nemzetközi ürállomás egyik számítógépére vírus jutott be, amit a biztonsági programok azonnal elszigeteltekâ?¦

 
A számítógép vírusok egyre nagyobb számban van és még változatosabb formákban vannak jelen a világhálón és talán némelyikünk számítógépén is mint valaha. A biztonságtechnikai cégek időről időre figyelmeztetnek az új és egyre furfangosabb veszélyekre.
 
Mi sem példázza jobban a veszély valódiságát, mint az eset hogy egy féreg típusú programot találtak a nemzetközi ürállomáson használt egyik laptopon, melyen keresztül az asztronauták
e-mail
–eket küldenek és fogadnak a földi irányító központból. A jelentés szerint a vírus egy olyan kártékony program volt, melyet készítői a billentyüleütések naplózására terveztek, melynek segítségével jelszavakat és más kritikus adatot lehetne ellopni.
 
Az érintett laptop nincs összekötve semmilyen formában az állomás számítógépeivel és az internetre sem csatlakozik közvetlenül, így valós veszély nem fenyegetet, valamint a biztonsági program azonnal karanténba is zárta a szóban forgó „betolakodót”.
 
Kelly Humphries a NASA szóvivője elmondta – „ Nem rendszeres az ilyen eset, de már előfordult korábban is hasonló” A hasonló kellemetlenségek jövőbeni kiküszöbölésén egy külön csapat dolgozik a NASA-n belül, hogy a jövőben ne történhessen meg hasonló.