Lap tetejére
Hirek Tesztek RSS facebook
IT-Extreme hírportál
Érdekességek
MaxRay - 2008-08-28

ElÅ?ször volt a fotó, aztán jött a videó. A fejlÅ?dés következÅ? fázisa a Microsoft Photosynth, a Microsoft Live Labs új szolgáltatása, túllép a fotómegjelenítés és -megosztás jelenlegi határain...

Először volt a fotó, aztán jött a videó. A fejlődés következő fázisa a Microsoft Photosynth, a Microsoft Live Labs új szolgáltatása, amely messze túllép a fotómegjelenítés és -megosztás jelenlegi határain.  
Az új szolgáltatással a felhasználók megoszthatják vagy újraélhetik nyaralási élményeiket, sőt a világ távoli múzeumait és egyéb nevezetességeit is felfedezhetik. Egy digitális fényképezőgép, saját kreativitásuk, leleményességük és a Photosynth segítségével háromdimenziós, 360 fokos panorámaképpé alakíthatják az egyszerü digitális fotókat. A „synth” nézője szinte a fényképező szemével, a hagyományos fotóknál és videóknál elképzelhetetlen részletességgel, tisztasággal és méretben láthatja a képet, és élheti át ugyanazt a lelkesedést és ámulatot, mint maga a fotós.
Képzeljük el magunkat az Eiffel torony tövébe vagy a Times Square közepére! Mi lenne, ha merőben újszerü módon élhetnénk át ezt az élményt? A Photosynth-tel a kép szemlélője felfelé és lefelé, bal és jobb irányban pásztázhat, ráközelíthet egyes elemekre, vagy éppen távolról veheti szemügyre a teljes jelentet. A Photosynth teljesen más módon jeleníti meg a közelkép részleteit. Ezt jól érzékeltetik azok a synthek, amelyeket a National Geographic fotóinak felhasználásával a Microsoft készített a világ néhány ismert építményéről (pl. Machu Picchu és a Parthenon).
[%IMAGB=6741%] Teljesen új médium
A synth egy merőben  új vizuális médium. A Photosynth minden fotót a más képekkel való hasonlóság szempontjából elemez, és az így feldolgozott adatok segítségével megbecsüli, pontosan hol készült a felvétel. Ezután újra létrehozza a környezetet, és e háttér előtt helyezi el a fotókat. A Photosynth az élmények megosztása mellett történetek elmesélésére és dokumentációs célokra is jól használható.
A Photosynth csapata a jövőben az
MSN
-nel együtt fejleszti tovább a szolgáltatást és teszi azt még szélesebb közönség számára elérhetővé. Azon túl, hogy a felhasználók már jelenleg is készíthetnek és megoszthatnak syntheket a [%A=http://photosynth.com/%]http://photosynth.com[%A%] webhelyen, a Photosynth a következő évben eljut az
MSN
havi 550 milliós globális felhasználói táborához és fontos szerepet kap az MSN.com webhelyen.
A Synth használatához telepítenünk kell egy kis modult a böngészőnkbe, és máris nézegethetjük a sajátos hangulatú és érdekes élményt nyújtó panorámákat szokatlan megjelenítési formában.