Lap tetejére
Hirek Tesztek RSS facebook
IT-Extreme hírportál
Szerver/Üzlet
Olorin - 2008-08-27

Aki ismeri a Microsoft Office szövegszerkesztő programját, a Word-öt, tudja, hogy a program a beállításait, használt makróit, gombsorait zömmel egy sablonfájlban tárolja, ám nem csak ott...


Amikor a program nem úgy müködik, ahogy várnánk, és a megszokott gyári alapbeállítások helyett mindenféle borzalmakat kezd használni, az első javasolható dolog a globális sablonfájl (a már említett NORMAL.DOT) felkutatása és törlése. Ezzel ugyan elveszítjük saját készítésü makróinkat és formátumainkat, de ezek újra legyárthatók, pótolhatók. Ám vannak esetek, amikor ez sem segít.

Előfordulhat ugyanis - bár szerencsére csak ritkán, de annál bosszantóbban -, hogy a Word látszólag problémamentesen indul, ám bizonyos funkcióinak indításakor összeomlik vagy kifagy. Ekkor a probléma forrása nagy valószínüséggel nem a sablonfájlokban, hanem a Registry sérüléseiben keresendő, és szerencsére külső segédprogramok nélkül, csupán a Windows saját segédprogramjaival is orvosolható.

Csakúgy, mint a NORMAL.DOT törlése, egyes ezzel kapcsolatos Registry bejegyzések törlése sem okoz végzetes károkat, mivel a Word ezeket automatikusan pótolja a gyári alapbeállításokkal.

Tehát ha a Word összeomlásain és kifagyásain a NORMAL.DOT törlése sem segített, indítsuk el - természetesen a Word-öt ilyenkor előbb le kell zárni - a Regedit programot, és keressük meg a Word-ünk verziószámának megfelelő (példánkban a 10.0 szerepel!) alábbi Registry kulcsot:

HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Office\10.0\Word

A kulcson belül több alkulcs is található. Mivel a legnagyobb valószínüséggel a Data nevü alkulcs tartalma a felelős a gondokért, töröljük azt, majd lépjünk ki a Registry szerkesztőből és indítsuk újra a Word-öt. A program természetesen a Registry adatbázisában is keresi a megfelelő bejegyzéseket, s ha nem találja, akkor létrehozza azokat a gyári alapbeállításoknak megfelelően.

Mint minden Registry müveletnél, itt is jobb, ha óvatosak vagyunk, és nem árt a fenti módosítások elvégzése előtt egy biztonsági mentést készíteni az egész Registry adatbázisról, vagy legalábbis az érintett Registry erületről.