Lap tetejére
Hirek Tesztek RSS facebook
IT-Extreme hírportál
Fotózás
MaxRay - 2008-08-26

Teszteltük a Toshiba 13.3 colos üzleti modelljét, mely egy olyan mezőnyben száll versenybe ahol a versenytársak már igen komoly mércét állítottak fel.

Csendes működés, jó billentyűzet, kellemes port elrendezés
8 pont
7.5 pont
7.9 pont
8.5 pont
8.4 pont
8 pont
összpontszám: 8.1 pont
nincs S-Vide sem HDMI, melegedő érintőpad, nincsenek gyorsgombok


A Toshiba Satellite Pro sorozat modelljei a hagyományos Satellite széria üzleti változatai, melyek rendszerint kevésbé hivalkodó külsővel és az ilyen noteszgépeknél szokásos biztonsági eszközökkel rendelkeznek. A szerkesztőségünkben járt Pro változat is nélkülözte a cég új Satellite noteszgépeire jellemző fényes burkolatot és az extra csíkozást, melyet helyett a burkolat az üzleti típusok matt középszürke/fekete színkombinációjában díszelgett. A laptop megjelenése egyáltalán nem figyelemfelkeltő a formavilág azonban kellemes megjelenést kölcsönöz a gépnek, ugyanis minden él és sarok le van kerekítve. A noteszgép burkolata jó minőségü és bárhogyan ragadjuk meg egyetlen reccsenés sem hallható.

A klaviatúra kialakítása jónak mondható, habár bizonyos billentyük kisebbek, keskenyebbek, mint azt egy normál, 15.4
colos
modellnél megszokhattuk, ám ez alapvető velejárója a kisebb képeknek. A némileg keskeny funkciógombok és eltérő kiosztás  nem zavaró és könnyen meg lehet szokni. A billentyüzet gyártási minősége lehetett volna jobb, főleg a bal oldali részen tapasztaltunk jelentősebb hajlást, mivel nem fekszik pontosan a vázra gépelés közben kissé le-fel jár az egész klaviatúra. Az érintőpad átlagosnak mondható és habár nem Synaptics gyártmány hanem Alps Electric az alapvető érintősáv, programozható egérgombok és érintőzóna funkciók rendelkezésünkre állnak. Az érintőfelület lehetett volna kicsit nagyobb és túlzottan mélyen helyezkedik el borításban, ám ezekkel az esetleges apró kellemetlenségekkel meg lehet barátkozni.

A hangminőség meglehetősen gyenge és a kijelző zsanérok előtt elhelyezkedő hangforrások rendszerhangokhoz és halk zenehallgatáshoz megfelelőek, azonban bármilyen komolyabb muzikális élményhez „kötelező” jelleggel ajánlatos fejhallgatót, vagy külső hangfalakat használnunk.

Belső felépítés

A nálunk járt tesztmodellben egy
Intel
Core 2 Duo T8300 -as 2.4
GHz
-es
processzor
volt, mely 800
MHz
–es rendszersínnel és 4
MB
másodlagos gyorsító tárral rendelkezik. Ahogy ez a
Centrino
rendszereknél szokásos, a lapkakészlet Intel GM965 Express, a rendszermemória pedig 2
GB
DDR2
667 MHz –es. Ahogy azt bevezetőnkben is említettük az U400 sorozat gépei is a Lenovo X300-hoz és a MacBook Air-hez hasonlóan 13.3 colos megjelenítővel rendelkeznek. A felbontás WXGA, ami alatta marad az X300 megjelenítőjének. Ezzel együtt a TruBrite bevonatnak köszönhetően szép, kontrasztos képben gyönyörködhetünk. A megjelenítő felett 1.3
megapixeles
(Chicony gyártmányú) webkamerát találunk, mely hasznos lehet internetes kommunikáció, videótelefonálás során. A grafikus teljesítményről Intel GMA X3100-as integrált rendszer gondoskodik, ami nem meglepő tekintetbe véve a laptop méreteit, és az akkumulátor átlagos kapacitását.

A tesztmodellünk 250 GB kapacitású 5400
rpm
sebességü
SATA
merevlemezzel rendelkezett (Hitachi HTS542525K9SA00). Amennyiben betelne a merevlemez, vagy más okból lenne szükségünk optikai lemezekre, a Matshita gyártmányú multi
DVD
íróval a kétrétegü DVD lemezekig bezárólag minden optikai lemezt írhatunk olvashatunk.

A laptopon 3
USB
portot találunk, valamint
VGA
csatlakozót,
FireWire
portot és a szokásos Ethernet,
modem
és fejhallgató/mikrofon csatlakozókat. Kissé zavaró viszont, hogy nincs
S-Video
kivezetés, ahogyan
HDMI
sincs habár ennek ki van hagyva a hely a borításon. A portok bal oldali elrendezése túlzsúfolt. Egy esetleges
Express Card
bővítő egység használata esetén nem hozzáférhető a fejhallgató/mikrofon kivezetés a FireWire, illetve az USB portok is túl közel vannak.

Hálózati kapcsolatok terén jól felszerelt az U400-as, és habár az infravörös
port
hiányzik belőle (feltehetően nem sokaknak fog hiányozni) az Intel 4965AGN kártyának köszönhetően a
Wi-Fi
kapcsolatok teljes skálája rendelkezésünkre áll ide értve a
802.11n
változatot is. Természetesen a
Bluetooth
modul sem hiányzik a gépből, valamint a vezetékes, 10/100/1000 –es
Ethernet
kártya is az alapfelszereltség része.

Záró gondolatok

A Toshiba Satellite Pro U400 egy tökéletes irodai gép, mely általános üzleti célokra megfelelő. A tesztmodellünk 3700
mAh
-ás akkumulátorával alig több mint 2 óra üzemidőre képes, visszavett fényerővel Wi-Fi használata mellett. Nagyméretü külön megvásárolható 9 cellás 7500 mAh -ás akkumulátor használatával feltehetően közel öt órát érhetünk el, ám ez az akkumulátor már kilóg a gép hátuljából. Erős terhelés esetén sem lesz hangos, illetve zavaró a hütőrendszer, az érintőpad azonban hajlamos a melegedésre, ami egy idő után kellemetlen szintet érhet el.

A tesztmodellt a Toshiba Magyarország biztosította számunkra, köszönjük!

Web: [%A=http://ce.computers.toshiba-europe.com/cgi-bin/ToshibaCSG/jsp/seriesHomepage.do?LNG=23&service=CE&SERIES_ID=150440%]www.toshiba.hu[%A%]

Ára: ~280 000 Ft