Lap tetejére
Hirek Tesztek RSS facebook
IT-Extreme hírportál
Érdekességek
MaxRay - 2008-08-22

A Reading Egyetem multidiszciplináris kutató csoportja készített egy olyan robotot, melynek biológiai alapú agya van, mely élÅ? neuronokból épül felâ?¦

 
A Reading Egyetem kutató olyan robotot készítettek, melynek agya nem áramkörökből és hagyományos integrált áramkörökből áll, hanem élő neuronokból, melyet a laboratóriumban tenyésztettek. A kutatás az első lépcső annak megértésére, hogy az emlékek hogyan rögzülnek valójában az agy belsejében, és hogy az agy hogyan tárol bizonyos információkat. A kutatás végső célja hogy ezen keresztül jobban megértsék az agy és a különféle neurológiai betegségek természetét.
 
A robot biológiai agyát laboratóriumban tenyészett neuronok alkotják, majd később a tenyészetet egy 60 elektródát tartalmazó hálóra ültették rá. Az elektródák felfogják az elektromos jeleket, melyeket az egyes neuronok generálnak, és ezekkel a jeleknek a segítségével tud mozogni a robot. A robotot felszerelték ultrahang érzékelőkkel is, így ha egy tárgyhoz közeledik elektromos jelek jutnak az agyba stimulálva azt az elektródákon keresztül. A robotnak nincs más külső, emberi vagy számítógépes vezérlő rendszere pusztán a saját agya irányítja a mozgását.
 [%IMAGE=6597%]
A kutatók most azon dolgoznak, hogy tanítsák a robotot, amelynek hatására például különféle elektromos jelek hatására a robot egy előre meghatározott helyre menne. Azt remélik ettől, hogy ahogy a tanulási folyamat előrehalad, megfigyelhetik a memória lenyomatok kialakulását az agyban, amikor a robot ismerős területre tér vissza.
 
„Ez az új kutatás rettenetesen izgalmas, először is mivel a biológiai agy vezérli a saját mozgó robot testét és másodrészben lehetőségünk nyílik vizsgálni az agy tanulási folyamatát és hogyan rögzíti a tapasztalatait. A kutatás előremozdítja a jelenlegi tudásunkat az agy alapvető müködéséről és messzemenő hatása lehet a tudomány és az orvoslás számos területére” – nyilatkozta Kevin Warick professzor.