Lap tetejére
Hirek Tesztek RSS facebook
IT-Extreme hírportál
Érdekességek
MaxRay - 2008-08-21

Az MIT kutatói olyan apró akkumulátorokat szeretnének kifejleszteni, melyek a jövÅ? egyre kisebb elektronikus eszközeit müködtethetnék. Ezek akár egy emberi sejtnél is kisebbek lehetnek...

 
A jövő apró elektronikus alkatrészeihez sokkal kisebb akkumulátorokra is szükség lehet, mint amiket ma képesek vagyunk előállítani. Ezek fejlesztésén Dolgoznak az MIT kutatói Paula T. Hammond, Angela M. Belcher és Yet-Ming Chiang kollégáikkal. Egyelőre még egy teljesen müködőképes akkumulátorhoz  szükséges három alap
komponens
közül kettőt sikerült legyártani mikroszkópikus méretben, de a kutatók szerint egy teljes akkumulátor előállítása is hamarosan lehetségessé válhat. A kifejlesztett gyártási eljáráshoz nem kellenek drága eszközök és speciális környezet, minden szobahőmérsékleten zajlik.
 
[%IMAGB=6580%]Egy kémiai akkumulátor három alapvető komponensből tevődik össze: anódból és katódból valamint a köztük található elektrolitból. Az MIT kutató csaptank jelenleg az anódot és az elektrolitot sikerült előállítaniuk méghozzá mikroszkópikus méretben. A gyártási folyamat során elsőként egy rugalmas anyagon litográfiai eljárással  a kutatók létrehoznak aprócska oszlopokat, melyek átmérője 4-8 mikron. Ezt követően kétféle összetételü polimer rétegeket helyeztek az oszlopokra, melyek közül az egyik szilárd állapotú elektrolitként a másik pedig szigetelő rétegként szolgál. A folyamatba itt kapcsolódtak be a vírusok, melyek megfelelően összerakták a polimer rétegeket az oszlopokra, melyek így már anódot alkottak. A folyamatban felhasznált vírus genetikai kódját átírták hogy megfelelően viselkedjenek a gyártáshoz. A kész elektróda hálózat teljesen müködő képes elektrokémiai tulajdonságokkal rendelkezett.
 
A következő lépés nem más, mint a katód elkészítése egy hasonló vírusos összeszerelési eljárással.  Azt azonban ne feledjük, hogy ahhoz hogy ezek az mikro áramforrások ténylegesen használhatóak legyenek jó néhány problémát kell még megoldaniuk a kutatóknak a kilátások azonban biztatóak.