Lap tetejére
Hirek Tesztek RSS facebook
IT-Extreme hírportál
Szerver/Üzlet
business_guru - 2008-08-13

JövÅ?latolgatás az IVSZ 15. szakmai konferenciáján. Az informatikusok a következÅ? 15 év gazdasági- és, iparág fejlesztési lehetÅ?ségeit vizsgáljákâ?¦

 
Az IVSZ (Informatikai Vállalkozások Szövetsége) 2008. szeptember 11. és 13. között 15. alkalommal rendezi meg Visegrádon éves szakmai konferenciáját. A MENTA idén a gazdaság- és iparágfejlesztést, a hazai informatikai cégek számára kínálkozó nemzetközi kihívásokat, valamint a következő tizenöt év lehetőségeit vizsgálja neves hazai és külföldi előadók segítségével. A konferencia résztvevői többek között megtudhatják, hogy mi lehet a jövő legsikeresebb iparága, milyen szerep jut majd a nano- és géntechnológiának, illetve az ürkutatásnak, vagy éppen a mezőgazdaságnak. A témakörökben előadást tart Mojzes Imre, az MTA Jövőkutató Bizottságának elnöke, a Corvinus Egyetem Jövőkutatás Tanszékének vezetője és Steve Bowbrick, Global Innovation Network munkatársa, a távolabbi jövőhöz vezető út következő lépéseiről pedig mások mellett Vojnits Tamás, az Oriens pénzügyi tanácsadó cég partnere fog beszélni.
 
A konferencia nyitónapján külföldi és magyar előadók segítségével a globális és lokális trendek elemzésére kerül sor, kitekintve, a következő tizenöt évre, felvázolva az iparág lehetőségeit, a megvalósítható célokat és feladatokat. Az előadások nem csupán az informatika jövőjére fókuszálnak majd, hanem átfogóan elemzik az előttünk álló másfél évtized lehetséges ipari, társadalmi, tudományos és kulturális változásait. Többek között arról is szó esik, mi lehet a közeljövő vezető iparága, milyen súlyuk lesz az olyan területeknek, mint az infokommunikáció, a nano- és géntechnológia, az ürkutatás vagy a gyógyszerkutatás, továbbá milyen változás várható az autóipar, az oktatás vagy a mezőgazdaság szerepét illetően. Az általános kitekintés mellett kiemelt téma lesz a hazai iparági trendek alakulása is, elemezve az uniós források jövőbeni felhasználását, a magyar vállalatok innovációs kitörési lehetőségeit, esetleges vezető pozíciók megszerzését a nemzetközi informatikai színtéren. Dr. Mojzes Imre, az MTA Jövőkutató Bizottságának elnöke, a Corvinus Egyetem Jövőkutatás Tanszékének vezetője a lokális trendeket ismerteti majd a résztvevőkkel, a globális változásokról pedig Steve Bowbrick, Global Innovation Network munkatársa tart előadást.
 [%IMAGB=6466%]
A MENTA második napjának előadásai és interaktív beszélgetései a gazdaságfejlesztésről és az iparágfejlesztésről szólnak majd, többek között Bajnai Gordon nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter, Varga Mihály, a Parlament költségvetési és pénzügyi bizottságának elnöke, valamint Vojnits Tamás, az Oriens pénzügyi tanácsadó cég partnere segít feltérképezni a következő egy-két év gazdaságfejlesztési lehetőségeit, elemezve azokat a jelenleg is fennálló problémákat, amelyek megoldása kulcsfontosságú a gazdaság müködését tekintve. Szó esik majd foglalkoztatási és adózási kérdésekről, és a pályázati rendszer egyszerüsítéséről.  Mindezek az iparág szempontjából is fontos kérdések, hiszen akkor indulhatnak meg, és müködhetnek nagyobb informatikai fejlesztések és beruházások, ha ezeket a gazdaság jó teljesítménye is segíti. Az iparágfejlesztésről többek között Dr. Baja Ferenc informatikai kormánybiztos, államtitkár tart előadást. A kiemelt témák között szerepelnek a hazai szakmai képzés hiányosságai, a minőségbiztosítás szükségessége és annak előnyei a pályázati rendszerben, továbbá a hazai piac és a versenytisztaság védelme.
 
A MENTA zárónapjának fókuszában a hazai informatikai vállalkozások nemzetközi versenyképessége áll. A szakemberek azt vizsgálják meg, milyen feltételek szükségesek ahhoz, hogy minél több hazai informatikai cég kezdhessen
szoftverek
fejlesztésébe, hogy termékeiket sikeresen vezessék be a külföldi piacokra is, továbbá miként érhetnek el jó pozíciókat a multinacionális cégek által uralt, globalizálódó informatikai piacon.
 
A MENTA idei helyszíne a Thermal Hotel Visegrád, a Dunakanyar legújabb gyógy-, wellness- és konferenciaszállodája Visegrád mellett.
 
 
Link: [%A=http://www.ivsz.hu/menta2008%]www.ivsz.hu/menta2008[%A%]