Lap tetejére
Hirek Tesztek RSS facebook
IT-Extreme hírportál
Érdekességek
MaxRay - 2008-08-04

Magyar kémprogram toplista, a hazánkhoz tartozó IP címek alapján a CounterSpy kémprogram-eltávolító által küldött automatikus visszajelzésbÅ?l...

 
A Sunbelt Threat Research Center a világ valamennyi fertőzését figyeli a CounterSpy kémprogram-eltávolító által küldött automatikus visszajelzésből, ami  képet nyújt a glóbuszon keletkező trójaiak, kém- és reklámprogramok, jelszógyüjtő alkalmazások tevékenységéről. A magyarországi tendenciákról viszont eddig még nem álltak rendelkezésre hivatalos adatok, így a Sunbelt képviselet magyar vonatkozásban csak a CounterSpy-t alkalmazó cégek rendszergazdáinak visszajelzése alapján ismerte meg a hazai tendenciákat. Ezentúl viszont a Magyarországhoz tartozó
IP
címek alapján immár a Research Center pontos információkat biztosít a hazai fertőzésekről, amelyeket minden hónap elején közzétesz a hazai forgalmazó, a Yellow Cube Kft. „A magyar toplista mérföldkőnek számít, hiszen eddig egyetlen biztonsági szoftvergyártó sem tett közzé magyar vonatkozású kémprogram fertőzöttségi listát, amit a hazai cégek között végzett rendszeres felméréseinkkel is kiegészítünk.” – mondja Bódis Ákos, a Sunbelt magyarországi képviseletének ügyvezetője.
 
Nincs eltérés a magyar és a nemzetközi trendek között
 
Az előző hónap nemzetközi tendenciája után tartósnak bizonyul a trend: a kémprogramok és trójaiak okozta fertőzések száma csökken, s ezt a magyar vonatkozású adatok is megerősítik. Ez jórészt annak köszönhető, hogy a felhasználók továbbra is a vírusokat tekintik legfőbb biztonsági kockázatnak, így ma már az antivírus a legelterjedtebb biztonsági program, s az antivírus fejlesztők a legtöbb fertőzést okozó kémprogramokat felveszik adatbázisukba. Ennek következtében az antivírusok azonosítják a kémprogramok egy részét – ám számtalan kártevővel nem foglalkoznak. Így történhetett meg, hogy a Sunbelt magyarországi kémprogram toplistáján egy reklámprogram található az első helyen. Az Adware.NetAdware.Gen reklámprogram eltéríti a böngésző honlapját és kéretlen eszköztárat is telepít, amivel különböző ál-antivírusok és hamis kémprogram-eltávolító
szoftverek
megvásárolására próbálja rávenni a felhasználót. Vagyis nem titokban, hanem a felhasználó jóváhagyásával szeretne települni a számítógépre, így okozva még több fertőzést, hiszen a hamis biztonsági szoftverek további trójaiak letöltésére, illetve a valódi védelmet egyáltalán nem nyújtó programok megvásárlásra ösztönöznek. A toplista második helyén ugyan még találunk egy trójait, a Trojan.FakeAlert-et, amely szintén hamis biztonsági riasztásokat produkál, ám a bronzérem ismét egy reklámprogramnak jutott: a Virtumonde különlegessége abban rejlik, hogy jól ismeri és alkalmazkodik a legtöbb kémprogram-eltávolító
szoftver
által alkalmazott módszerhez, a háttérben pedig összegyüjtött adatok – jelszavak, bankkártya-számok – elküldésére is képes. A másik bizonyítékot az antivírusok által csökkentett trójai fertőzések számára a toplista 4-10. helyezettjei adják: a fülöncsípett trójaiak helyét újabbak töltik be, ám régi ismerősök helyett olyan károkozók kerültek fel a legtöbb fertőzést okozók toplistájára, amelyek még eddig a top 100-ba sem kerültek be. Ilyen Trojan.Win32.Monder.Gen változata, a Trojan.Crypt.XPACK.Gen és a hátsó ajtót nyitó Backdoor.Win32.Small.lu. Mindez azt igazolja, hogy ha néhány hírhedt trójait blokkolunk, akkor több száz új fertőzés kerül a helyére, a megoldást pedig csak teljes értékü kémprogram védelem tudja biztosítani. „Nem félünk attól, hogy a kémprogram toplistát át kell neveznünk reklámprogram-toplistának.” – mondja Bódis Ákos. „Biztos vagyok benne, hogy hamarosan újabb trójaiak és a nemzetközi porondon hódító rootkitek fognak felkerülni a toplista dobogójára.”
 
 

A legfertőzőbb kémprogramok és trójaiak 2008. júliusban Magyarországon:


 
1. Adware.NetAdware.Gen (reklámprogram)
 
A reklámprogram eltéríti a böngésző honlapját és kéretlen eszköztárat is telepít, amivel különböző ál-antivírusok és hamis kémprogram-eltávolító szoftverek megvásárolására próbálja rávenni a felhasználót. Az ál-antivírusok letöltése és telepítése további fertőzésekkel jár, a programok esetleges megvásárolásával pedig hasznos hitelkártya adatokat gyüjtenek be a bünözők. Sajnos a kiadott hitelkártyát többször is leterhelik különböző, általában kisebb, néhány ezer forintos összegekkel, így a már megtörtént vásárlást követően a védekezésre a legjobb módszer a kiadott hitelkártya adatainak minél előbbi letiltása.
 
2. Trojan.FakeAlert (trójai)
 
A kémprogram tipikusan a tálcáról felugró tájékoztató ablakokban hívja fel a felhasználó figyelmét számítógépe fertőzöttségére, és megpróbálja rávenni a gyanútlan felhasználót különböző rosszindulatú, biztonsági programnak álcázott szoftverek, például ál-antivírusok feltelepítésére.
 
3. Virtumonde (reklámprogram)
 
A Virtumonde az egyik legnépesebb kémprogram-család, általában felugró ablakokban különböző kéretlen reklámokat jelenít meg, a háttérben pedig további károkozók letöltésére, egyes változatai pedig különböző módokon összegyüjtött felhasználói adatok elküldésére is képes. A fertőzést általában kifejezetten nehéz eltávolítani, és csak kevés kémprogram-eltávolító tudja teljesen megszüntetni. Az újabb Virtumonde variánsok több módszerrel is küzdenek a kémprogram-eltávolítók és a népszerü biztonsági szoftverek ellen.
 
4. Trojan-Downloader.Zlob.Media-Codec (trójai letöltő)
 
A káros alkalmazás általában felnőtt tartalmú honlapokon az egyes videók lejátszásához szükséges Windows Media Player bővítményként tünteti fel magát, valójában viszont további káros alkalmazásokat és kémprogramokat tölt le a felhasználó számítógépére. A Trojan-Downloader.Zlob.Media-Codec a háttérben letölt és feltelepít olyan rosszindulatú, biztonsági szoftvereknek álcázott kémprogramokat, mint a SpywareQuake, a SpyFalcon vagy a WinAntivirusPro, amik később újabb és újabb károkozók letöltéséhez vezetnek.
A Trojan-Downloader.Zlob.Media-Codec fertőzésnek olyan változata is ismert, ami hátsó ajtót nyit a felhasználó számítógépén, így a programírók távolról átvehetik az irányítást a számítógép felett, és azt különböző illegális tevékenységekre használhatják fel.
 
5. Trojan.Crypt.XPACK.Gen (trójai)
 
A Trojan.Crypt.XPACK károkozó elindulását követően számtalan helyen beépül az operációs rendszer mélyebb rétegeibe, majd rögtön megpróbál többféle Windows sebezhetőség kihasználásával a helyi hálózaton tovább terjedni. A lenyomott billentyük naplózásával jelszavakat és személyes adatokat gyüjt, míg a háttérben több megvásárolt alkalmazás és játék licenckulcsát kigyüjti, és eljuttatja távoli gazdái számára. A kémprogram ezen felül további károkozók letöltésére és futtatására is alkalmas, így a bünözők később tetszőleges feladatokra felhasználhatják a számítógép erőforrásait.
 
6. Backdoor.Win32.Small.lu (hátsó ajtó)
 
A hátsó ajtó futtatásával a számítógép távolról vezérelhetővé válik, a program egy internetes beszélgető csatornára (IRC) történő feljelentkezéssel fogad utasításokat közvetlenül a bünözőktől. Az első futtatását követően a program Windows szolgáltatásként regisztrálja magát, így a számítógép jövőbeni újraindításai után a többi kiszolgáló-szolgáltatással együtt elindulva automatikusan újból kihasználhatóvá teszi a számítógépet.
 
7. Trojan.Win32.Monder.gen (trójai)
 
A Monder trójaihoz leggyakrabban illegálisan feltört programok mellé csatolva, vagy fájlcserélő hálózatokon letöltve juthatunk. A program a Windows rendszermappát különböző véletlenszerüen elnevezett
DLL
fájlokkal tölti meg, majd rendszerfolyamatokhoz kapcsolódva fut, ezért eltávolítása rendkívül nehéz. Müködése során további kémprogramokat és károkozókat tölt le a számítógépre, amivel a számítógépet sokszor instabillá teszi, a Monder jelenléte ezért nem marad sokáig titokban.
 
8. Hotbar (böngésző eszköztár)
 
A böngészőbe kéretlenül beépülő eszköztár egy teljes, hasznosnak tünő programcsomagot is feltelepít: időjárás jelentőt, asztali háttérkép letöltőt, Outlook Tools néven az Outlook levelezőkliensekbe beépülő modult és az internetes vásárlásokat „segítő” böngésző oldalsávot, ami vásárláskor a konkurencia reklámjait jeleníti meg a weboldal mellett. A program kézi eltávolítása nehézkes, többször próbálja a felhasználót lebeszélni a valós eltávolításról, és teljesen csak kémprogram-eltávolító használatával tüntethető el. Az eszköztár müködése során megváltoztatja a böngésző kereső és saját honlap beállításait, böngészési beállításait, és gyüjtött adatokat jelent a böngészési és kommunikációs szokásokról.
 
9. Backdoor.Rbot (hátsó ajtó és
rootkit
)

 
A Backdoor.Rbot, nevének megfelelően tökéletes robotot varázsol a számítógépből, miután egy botnet (vagyis robot-hálózat) részeként a legkülönfélébb illegális tevékenységekben vehet részt. A botnetek felelősek a
spam
áradat jelentős részéért, míg hálózati támadásokra, kiszolgálók lebénítására vagy további károkozók terjesztésére is sokszor alkalmazzák őket.
Az Rbot variánsok sokféle feladat elvégzésére képesek, például a fertőzött számítógépen jelszavakat, szoftverlicenceket és egyéb személyes adatokat is össze tudnak gyüjteni, hogy azokat később átadják a bünözők számára. Más Rbotok képesek antivírusokat kikapcsolni és csökkenteni a számítógép védettségét, míg legújabb változatai már az FU kernel-módú rootkitet felhasználva a Windows, a felhasználó és sok biztonsági szoftver számára is teljesen láthatatlanná válnak.
 
10. Trojan.NewMediaCodec (trójai)
 
A New Media Codec trójai alkalmazás a Zlob.Media-Codec családhoz hasonlóan Windows Media Player frissítésnek tünteti fel magát, és tipikusan felnőtt tartalmú videók lejátszásakor kér engedélyt a felhasználótól a „frissítés” elvégzésére. Telepítését követően a kérdéses videó általában megtekinthetővé válik, viszont a trójai alkalmazás a háttérben azonnal elkezd különböző kémprogramokat és további károkozókat letölteni a gyanútlan felhasználó számítógépére.