Lap tetejére
Hirek Tesztek RSS facebook
IT-Extreme hírportál
Érdekességek
MaxRay - 2008-07-28

A Google útjára indította saját online lexikon rendszerét, mely a mindenki számára szabadon szerkeszthetÅ? Wikipedia-val szemben más tartalomfejlesztési rendszeren alapulâ?¦

 
A Wikipedia tartalma főleg angol nyelven igen kiterjedt, azonban a mindenki számára nyitott rendszernek az egyik legnagyobb hátránya, hogy nem megbízható és sokszor szándékosan vagy véletlenül hibás, elferdített a tartalma. A Knol szerkesztési rendszere teljesen más. Minden bejegyzésnek megvan a saját szerkesztője, vagy szerkesztői, akik nem névtelenül, hanem saját nevükkel és fényképükkel szerepelnek. Remélhetőleg az egyes témákban szakértőnek számító egyénekről vagy csoportokról van szó, de bárki írhat illetve kezdhet új bejegyzést aki rendelkezik Google hozzáféréssel. "Bátorítani akarunk mindenkit, aki alapos tudással bír egy adott témáról, hogy írjon róla szócikket" - nyilatkozta Udi Manber a Google müszaki alelnöke a hivatalos Google-blogon. A szerkesztők minden lapjukba Google Adsense reklámokat is építhetnek, így minden látogatás után pénzt kaphatnak.
 
Az olvasók javasolhatnak bővítéseket az egyes bejegyzésekhez, de azok nem vállnak láthatóvá, míg a szerkesztő nem ellenőrizte azokat. Ez a megaközelítés sokban eltér a mindenki számára nyitott Wikipedia megközelítéstől. Nagyban csökkentheti a megbízhatatlanságot, de egyúttal veszít a demokratikus beállítottságából, valamint vitatható tartalma is ugyanúgy kialakulhat, mivel egy szócikk tartalma az azt gondozótól függhet.
 
Érdekes lesz megfigyelni, hogy idővel mekkora és milyen konkurenciát jelenthet majd a Knol a Wikipedia –nak, vagy más online lexikonoknak. Az mindenesetre jó hír hogy a szerzők nem maradhatnak névtelenek, mely talán nagyobb felelősség érzetet és kevesebb ferdítést eredményez hosszútávon. 
Knol Link: [%A=http://knol.google.com/k#%]http://knol.google.com/k#[%A%]