Lap tetejére
Hirek Tesztek RSS facebook
IT-Extreme hírportál
Számítástechnika
MaxRay - 2008-07-28

A Dell az érintett típusokkal együtt javításokat készített a hibás nVidia grafikus processzorokkal szerelt gépekhez, mely segít a túlmelegedÅ? alkatrészek túlélésébenâ?¦

 
Korábban beszámoltunk egy gyártási hibáról, mely az nVidia grafikus processzorainak tokozását érinti és idő előtti meghibásodásokhoz vezethet számos 8-as sorozatú mobil grafikus chipnél. A problémát egy gyenge anyag jelenti a
GPU
-k tokozásában, mely a hőmérsékletingadozások során meghibásodást okozhat. A korai jelei az ilyen hibáknak a véletlenszerü karakterek feltünése a kijelzőn, vonalak tünnek fel, vagy tünnek el megjelenítőnkön, vagy végső esetben teljesen megszünik a grafikus jel.
 
A Dell javítása egy rendszer
BIOS
kiegészítés, mely úgy módosítja az egyes gépek BIOS át, hogy erősebben legyen hütve a grafikus rendszer. A ventilátor profilok módosításával a még nem hibás de érintett rendszerekben feltehetően megelőzhető a baj, de ahol már a fenti tünetek jelentkeztek, ott nincs mit tenni és szervizbe kell vinni a gépet. Az egészből egy sikeres BIOS frissítés után maximum annyit vehetünk majd észre, hogy a laptopunk hütése korábban kezd el magasabb fokozatra kapcsolni, hogy megelőzze a GPU „hőgutáját”.
 
Az új laptopok, már természetesen az új BIOS változattal kerülnek forgalomba. Az érintett modellek a következőek: Inspiron 1420, Latitude D630, D630c, Prevision M2300, Vostro 1310, 1400, 1510, 1710, XPS M1330 és XPS M1530. Akinek az érintett modellek valamelyike van, érdemes egy BIOS frissítést végezni.