Lap tetejére
Hirek Tesztek RSS facebook
IT-Extreme hírportál
Érdekességek
mobilfreak - 2008-07-28

Az NTT DoCoMo olyan akkumulátor csomagot fejlesztett ki, ami folyamatosan figyeli a cellák állapotát, érzékeli a romlást, sérüléseket és figyelmeztet mikor kell töltenünkâ?¦


A manapság használatos mobil eszközökben található Lithium-ion akkumulátorok nagy igénybevételnek vannak kitéve, és sokszor a felhasználók gondatlanságból, vagy a megfelelő ismeretek hiányából hozzájárulnak a vártnál gyorsabb meghibásodáshoz. Az NTT DoCoMo által bemutatott kísérleti akkumulátorok rendelkeznek egy beépített 8 bites mikroszámítógéppel, ami folyamatosan figyeli a cellák állapotát, hőmérsékletet, feszültség szintet, áramerősséget.

A gyüjtött adatok alapján a rendszer képes figyelni az áramforrások állapotát, hátralévő akkumulátor töltöttséget. A rendszer képes lesz értesíteni a felhasználót, hogy mennyi idő múlva esedékes tölteni az áramforrásokat és jelzi, ha ki kell cserélnünk az akkumulátort. Ezen felül a cellák romlása folyamatosan figyelemmel kísérhető, így megelőzhetők az esetleges „váratlan” meghibásodások, lemerülések.

Az új típusú akkumulátor csomagokat a várakozások szerint sokkal megbízhatóbbak lennének, mint a jelenleg használatosak. Az NTT DoCoMo a jövő évtől kezdené bevezetni őket Japánban kísérleti leggel.