Lap tetejére
Hirek Tesztek RSS facebook
IT-Extreme hírportál
Szórakozás
MaxRay - 2008-07-25

Teszteltük a HP 2133 Mini-Note gépét, mely a kissé erőtlen alacsonyfeszültségü processzorától eltekintve, komfortosan használható és jó felszereltségü mini notebook, illetve netbook…

Remek kijelző, kiváló kivitelezési minőség, jó billentyűzet, ExpressCard bővítő hely
5.7 pont
9.5 pont
8.1 pont
8.9 pont
6.1 pont
összpontszám: 7.7 pont
Drága, gyenge VIA processzor, rosszul használható érintőpad és egérgombok, tükröződő képernyő, nehéz


Miközben a
netbook
gépek többségében, valamilyen
Intel
architektúra dolgozik, a HP azon kevesek közé tartozik aki inkább a VIA rendszere mellett döntött. Ez az új VIA
CPU
megjelenésével még előnyt is jelenthet, a jelenlegi C7-es rendszerek teljesítménye azonban meglehetősen szerény. Mielőtt azonban belemennénk a részletekbe ejtsünk szót az első pillantásra is szemet gyönyörködtető külsőről.

A finom csiszolású alumínium borítás a technikai eszközök világában már jó ideje egyfajta minőséget, és a megfelelő formavilágba öntve elegáns megjelenést is sugall. Az olcsó és egyszerü müanyagvázzal és borítással készített netbook gépek piacán igazi felüdülésnek számít egy teljes egészében fém borítású, letisztult formavilágú laptop, melynek belső váza magnézium ötvözetből van. A megjelenésnek persze ára is van, melyet a pénztárcánk erősebb fogyókúrával fizet meg, főképp a felszereltebb változat esetében, melynek ára még a 150 ezer forintot is meghaladhatja.

Az elegáns üzleti megjelenésü laptop, háromcellás akkumulátorral 1.19 kg-os súlyú, míg a hatcellás energiaforrással már 1.3 kiló. A hatcellás
Li-ion
akkumulátor ugyan bő négy óra feletti üzemidőt biztosít a gépnek ekkor azonban a duplaméretü aksi kiáll a noteszgép alján, aminek negatív esztétikai vonzatától eltekintve annyi előnye van az üzemidő mellett hogy, a gépet felemelve ergonómikusabb pozícióba kerül a billentyüzet. Billentyüknél tartva fontos megjegyeznünk, hogy a gép fizikai méreteihez képest maximalizálták a billentyük méretét, valamint a jellegzetes gombok, mint az „Enter”, vagy a szélesebb „Shift” és „Backspace” is megszokott méretüek és alakúak, így a gépelés nagyon kényelmes rajta.
[%IMAGB=6205%]
Amilyen jól sikerült a klaviatúra olyan satnya lett az érintőpad és az egérgombok. AZ érintőpad az Aspire One esetében is tapasztalt nagyon keskeny sáv, és ugyanúgy oldalra kerültek az egérgombok, amihez nagyon sok idő hozzászokni és kényelmetlen az egész konstrukció.

A státuszjelző fények elrendezése is némileg szokatlan. A bekapcsoló gomb és a vezeték nélküli adaptert ki/be kapcsoló első pillantásra kissé megtévesztően a gép elejére került, ahol egy normál laptop esetében rendszerint a fedélzárat találnánk. Az említett gombok egyébként világoskéken világítanak, ha pedig kikapcsoljuk a
Wi-Fi
-t akkor a
LED
narancssárgára változik. Miközben a
merevlemez
LED a bekapcsoló gomb mellé került a CapsLock jelzőfény a klaviatúra feletti sarokba.

A hangszórók a notebook fedelébe a meglehetősen széles kijelző melletti területre kerültek. A hangminőség szempontjából jó ötlet volt a hangszórók elhelyezése, mivel a noteszgép hangminősége messze jobb, mint a kategóriájában található többi gépnek. A hangerő elegendő egy rövid internetes videó erejéig éppúgy mint egy film megnézéséhez, Hi-Fi minőséget azért ne várjunk. A jó hangminőséghez mindenképpen külső hangszórók vagy fejhallgató használata javasolt.

A fémház belsejében



Ahogy azt már bevezetőnkben is említettük a HP 2133-as sok már gyártó laptopjával szemben VIA architektúrára épül. A mi tesztmodellünkben egy VIA C7-M
ULV
processzort volt mely 1.2
GHz
-es órajelen müködik és 128
kB
másodszintü gyorsítótárral rendelkezik. A
processzor
mellett a VIA saját CN896NB lapkakészlete található 8237S SB déli híddal kiegészítve. A rendszermemória 2
GB
volt a gépben, de léteznek kedvezőbb árfekvésü változatok 1 GB rendszermemóriával is.

Napjaink tendenciáit figyelve meglepő tény, hogy egy ilyen kis gépben normál 2.5
colos
hagyományos merevlemez van, mely tesztmodellünk esetében 120 GB kapacitású 5400
rpm
-es változat volt. A modellválasztékban szerepel 5400 és 7200 rpm sebességü változat 120 illetve 160 GB kapacitású opció és 64 GB –os
SSD
is.

A laptopnak 8.9 colos
TFT
LCD
megjelenítője van mely ilyen kis gépeknél kivételes módon teljes
WXGA
felbontású, vagyis 1280x768 pixeles. Ezen felül a kijelző előtt egy a teljes megjelenítő keretet is magában foglaló fényes védőborítás található, mely a fizikai védelem mellett remek kontrasztarányt és szép színeket eredményez. A háttérvilágítás egyenletes még a szélek felé sincs észrevehető torzulás. A kemény védőbevonat egyetlen komoly negatív hatása, hogy nagyon erősen tükröződik és még egy irodában is könnyen előfordul, hogy magunkat inkább látjuk benne mint a képernyő tényleges tartalmát, szabadban pedig ez kifejezetten borzalmassá válhat. Ez a megoldás sokkal erősebb és zavaróbb tükröződést produkál, mint a hagyományos fényes bevonatok. A megjelenítő felett természetesen webkamera is található, mely
VGA
felbontású, azonban beépített
sztereo
mikrofon tartozik hozzá.
[%IMAGB=6206%]
A grafikus teljesítményről integrált VIA Chrome 9-es lapka gondoskodik, melynek teljesítménye az integrált Intel megoldásoktól is lényegesen szerényebb.

A kisméretü ultrahordozható és netbook gépek két méretükből adódó alapvető sajátossága, hogy a szokásosnál kevesebb csatlakozási lehetőséggel rendelkeznek, valamint az optikai meghajtó is rendszerint hiányzik belőlük. A HP gépéből is hiányzik az optikai meghajtó azonban a legfontosabb portok megtalálhatók rajta. Vagyis 2
USB
csatlakozás egy VGA kimenet,
Ethernet
hálózati csatlakozó, fejhallgató és mikrofon kimenet, valamint
SD
kártyaolvasó és
ExpressCard
bővítő is található a gépen. Sajnos a memóriakártya olvasó közvetlen az ExpressCard foglalat alatt van és habár ilyen eset viszonylag ritkán fordul elő, amennyiben az ExpressCard foglalatban bármi is van, az SD kártyaolvasó szinte használhatatlan.

Tesztmodellünk rendelkezett a szokásos vezeték menetes kapcsolati lehetőségekkel
802.11a/b/g
képes
WLAN
modullal és
Bluetooth
2.0-ás adóvevővel egyaránt.

Teljesítmény, hő leadás, üzemidő



Ahogy arra már a legelején utaltunk, illetve sokán biztosan a specifikációk alapján is sejtették a VIA processzor sebessége hagy némi kívánnivalót maga után. A tesztmodellünk 1.2 GHz –es C7-M processzora általános alkalmazásoknál, szövegszerkesztés során elegendő erővel rendelkezett, azonban több alkalmazás párhuzamos futtatása esetén már komoly lassulással számíthatunk, mely általánosan igaz bármilyen erőforrás igényes alkalmazásra. A webes videók meg jól mennek a gépen, de már a hagyományos (nem HD!)
AVI
vagy más videókkal is komolyan meggyülhet a bajunk és előfordulhat hogy akadozás mentesen nem tudjuk őket lejátszani.

Ezen felül a laptop elméletileg Windows Vista operációs rendszerrel kerülne szállításra, ami további lassulást eredményezne. Teljesen elhibázott gondolat egy ilyen gépre Vista telepítése. Amikor ilyen szükösen vagyunk a számítási kapacitással egy Windows XP sokkal logikusabb. Éppen ezért a tesztjeinket Windows XP alatt futtattuk.

A szerény teljesítményü ULV processzor után azt gondolnánk a hő leadással nem lehet gond, pedig ebből a szempontból sem tökéletes a rendszer. Egy órás használat után a laptop bal oldala ahol a processzor hütőrendszerének kivezetése is található kellemetlenül meleggé válik.

A tesztmodellünk hatcellás akkumulátorával Wi-Fi kapcsolatot használva a fényerőt kicsivel 50 százalék alatt tartva bő 4 óra 30 perces üzemidőt kaptunk, de Wi-Fi nélkül egyszerü gépelés/olvasás közben elképzelhető az 5 órás maximális üzemidő is. Ezért a jó üzemidőért a gép aljából kiálló akkumulátorral fizetünk.

Konklúzió

A HP 2133 Mini-Note fizikai kialakítása nagyon jó, remek kijelzővel rendelkezik és a felszereltségben sincsenek nagy hiányosságok. A gyenge VIA architektúra és különösen a processzor szerény teljesítménye figyelembe véve a tesztmodellünk 154,900 forintos bruttó árát, kiábrándító és sokak számára egyenesen riasztó lehet. A jövőben az új VIA Nano processzorok talán változtatnak a gyenge teljesítményen. Azt pedig döntse el ki-ki maga, hogy egy szép alumínium borítású csodás kijelzővel szerelt gépek szeretne jelentős felárért, minimális erőforrásokkal, vagy inkább egy müanyag házas, kevésbé szép kijelzővel szerelt masinát, azonban jóval komolyabb teljesítménnyel és nem utolsó sorban a Mini-Note -hoz képest akár 50 százalékkal is olcsóbban.

A tesztmodellt a HP Hungary biztosította számunkra, köszönjük!
Internet: [%A=http://www.hp.hu/%]http://www.hp.hu[%A%]
Ára: bruttó 154,900 forint

Technikai specifikáció



Processzor: VIA C7-M ULV, 1.2 GHz
Lapkakészlet: VIA CN896NB, 8237S SB
Rendszermemória: 2 GB DDR
Merevlemez: 120 GB, 5400 rpm
Képernyő: 8.9 colos TFT LCD, WXGA felbontás
Grafikus vezérlő: VIA Chrome 9
Webkamera: VGA felbontású, sztereó mikrofonnal
Wi-Fi: 802.11a/b/g
Bluetooth: Bluetooth 2.0
Portok: USB 2.0, VGA
Memóriakártya olvasó: SD, MMC
Bővítési lehetőség: ExpressCard
Akkumulátor: 6 cellás 5500 mAh
Méretek: 254x165x27.9 milliméter
Súly: 1.3 kg 6 cellás akkumulátorral