Lap tetejére
Hirek Tesztek RSS facebook
IT-Extreme hírportál
Érdekességek
digimaniac - 2008-07-21

Teszteltük a Nikon egyik alap kompakt készülékét, melyről elmondhatjuk hogy a tipikus kompakt kamera megtestesítője. Kicsi, tud képeket készíteni és nagyon egyszerü, talán túlságosan is…

fém borítás, kedvező ár, egyszerű kezelhetőség, jó vaku újratöltési idő
8.7 pont
7.2 pont
7.3 pont
6.8 pont
összpontszám: 7.5 pont
nincs akkumulátor töltöttség jelző, szinte nem létező kép-stabilizálás, szegényes funkcionalitás,kisebb optikai hibák

Teszteltük a Nikon egyik alap kompakt készülékét, melyről elmondhatjuk hogy a tipikus kompakt kamera megtestesítője. Kicsi tud képeket készíteni és nagyon egyszerü, talán túlságosan is…

A Nikon Coolpix S210-es modellje a cég egyik legalapvetőbb kompakt gépe. A fényképezőgép nálunk járt modellje klasszikus ezüst árnyalatú színvilágba burkolózott külsővel rendelkezett, azonban vannak sokkal „elvetemültebb” színváltozatok is, mint például rózsaszín, illetve konzervatívabb grafit szürke, kék és bronz külsőben is fellelhető. A fényképezőgép megközelítőleg akkora, mint egy bankkártya, de természetesen lényegesen vastagabb. A fém burkalátan köszönhetően a kamera erős és az elülső oldalon található csiszolt fém berakás kifejezetten tetszetős. A készülék hátulján találhatók a kezelő gombok, illetve a 2.5
colos
TFT
LCD
kijelző, mely 230 ezer
pixel
–ből áll. A kijelző fényerejét öt fokozatban szabályozhatjuk és jól használható a képek megkomponálására, és visszanézésére egyaránt, azonban erős fényben meglehetősen nehézzé válik a használata.

A kamera rendelkezik saját memóriával is, valamint
SD
és
SDHC
kártyákkal bővíthető. A kártyanyílás és a
Li-ion
akkumulátor is egyazon fedél alatt található a készülék alján. Az akkumulátor megközelítőleg 200 kép készítésére képes, ám hogy ez mikor jár le, az állandó rejtély marad akkumulátor kapacitás jelző hiányában. Az a biztos ha mindig van nálunk egy feltöltött tartalék.

[%IMAGB=6081%] Menü

A menürendszer felépítése kissé zavaró és bár az alapfunkciók elérése és beállítása nem igényel különösebb szakértelmet az üzemmódok bekapcsolásához a „Mode” gombot kell megnyomni, a beállításukhoz azonban kilépés után a „Menu” gomb segítségével juthatunk el, ami kissé ellentmondásos.

Érthetetlen hiba, hogy sehol nem láthatjuk mennyi töltöttsége van még az akkumulátornak, ami igen zavaró, és lett volna hely egy kis ikonnak bárhol a képernyőn, vagy akár a menüben is.

Érdekes funkció a sorozat felvételi módok közt a BSS, mely a Best Shot Select rövidítése, amely a sorozat felvételi módban készített képek közül a legélesebbet választja ki és tárolja el a memóriakártyára.

Idő, késleltetések

A fókuszálás meglehetősen időigényes lehet, mivel jó fényviszonyok mellett is egy másodperc körüli időbe telik az
AF
rendszernek a megfelelő fókuszt beállítani, ami akár 1.5 másodpercet is elérheti rossz megvilágítás mellett. Miután fókuszáltunk a témánkra a zár késleltetése mindössze 0.05 másodperc, mi igen jónak számít bármilyen nem
DSLR
gép esetén. A fényképezőgép megkapcsolásától számítva kevesebb mint három másodpercen belül el tudjuk készíteni az első képünket.

[%IMAGB=6082%] Optika és nagyítás

Az S210-es 3x
optikai zoommal
rendelkezik, mely 35 mm kisfilmre vonatkoztatva 38 –tól 114 mm-ig terjedő fókusztávolságot jelent. A rekesztartomány f/3.1 –től 5.9-ig terjed. Sajnos a lencsék azonban távolról sem tökéletesek, mivel jól kivehető a párna torzítás széles látószögü beállításnál, telefotó módban pedig hordó torzítás figyelhető meg. A hiba egyik esetben sem eget rengető, de bizonyos egyenes vonalakat is tartalmazó témáknál jól kivehető torzítást eredményez.

Ezen felül egyfajta vékony lilás színsáv figyelhető meg nagy kontrasztkülönbségü területek határán, ám ez jórészt csak a normál 100%-os nagyítás felett lesz szembetünő. Ezenkívül a sarkok felé a képek nem tökéletesen élesek.

Ezen hibák összessége azonban nem olyan mértékü, hogy jelentősen lerontaná az átlagos képminőséget fotózgatásaink során.

Fehéregyensúly

Az automatikus fehéregyensúly állítás rendszerint igen jó munkát végez, és mindössze izzóval megvilágított területeken tér el a kép kissé meleg árnyalatba. A fehéregyensúly fényviszonyokhoz való igazításával azonban rendszerint jó eredményt kapunk, és van lehetőség egyéni beállításra is.

Érzékenység, képzaj, kéminőség

A Coolpix S210
ISO
érzékenysége 64-től egészen 2000-ig terjed, és a közelebbi vizsgálatok során a kompakt gépeknél elvárható tendenciákat tapasztaltuk. Az ISO 64 illetve 100 szinte megkülönböztethetetlen, majd ahogy emeljük az értékeket, folymatosan növekszik a zajszint, ami ISO 400-ig még egyáltalán nem zavaró és 800-as értéknél is lefogadható (bár ekkor már szabad szemmel is észrevehető) egy kompakt készüléktől azonban 1600-nál egy nagy ugrás tapasztalható, és 2000-nél tovább romlik a helyzet. Mivel a képek automatikusan
JPG
formátumban kerülnek rögzítésre a JPG tömörítése némileg tovább ronthatja a helyzetet.

eVR „képstabilizátor”

Az S210-esben egy Nikon Electronic
Vibration Reduction
rendszer található, mely elméletben élesebb képeket kellene eredményezzen mozgó és állóképeknél egyaránt. A rendszer hatásfoka azonban rendkívül minimális, melynek hogy a rendszer feltehetően egy egyszerü belső
software
által végzett élesítő
algoritmus
segítségével próbálja élesebbé varázsolni a képeket. Valójában nagyon kevésbé hatékony rendszerről van szó, melynek pontos müködési elvét homály fedi, de meg sem közelítheti az optikai/mechanikus képstabilizáló rendszereket.

Vaku


A
vaku
használata során átlagos fényviszonyok mellet olyan négy másodperc alatt képes újratölteni és fókuszálni a fényképezőgép, míg teljesen sötét környezetben ez akár 7-8 másodperc is lehet, ami részben annak is köszönhető hogy AF segédfény hiányában a kamerának szinte teljes sötétségben kell fókuszálni.

A vörös szem csökkentő hatás jól müködött, a pedig valami mégsem jól alakult volna a kamera belső vörös szem eltávolító funkciója korrigálta a hibákat.

Mozgókép

A fényképezőgép 640x480 pixeles mozgóképeket képes felvenni 30
fps
sebességen, melyet
AVI
állományformátumban rögzít a memóriakártyára. A képet
M-JPEG
kódolással tömöríti, míg a hozzá tartozó monó hangot a saját mikrofonján keresztül, egy meglehetősen szerény 8 kHz-es mintavételezéssel 8 bites felbontásban tárolja.

Konklúziók

A Nikon Coolpix S210 egy igazán kedvező árú alap funkciókkal rendelkező kompakt kamera, mely habár nem rendelkezik manuális fényképezési móddal számos paramétert kézzel is rögzíthetünk, mint például az ISO érzékenységet, fehéregyensúlyt, AF területet. A test és a kezelőgombok kialakítása egyszerü és praktikus, a menüfelépítés azonban helyenként zavaró.

A lencsék távolról sem tökéletesek, bár az említet hibák különösen csak bizonyos témáknál lesznek hangsúlyosabbak. Az ISO 800-ig elfogadható képzajjal számolhatunk. A megközelítőleg 8-10 centis makró fókusztávolság azonban nem valami lenyügöző. A kamera egyszerüen az ami: egy olcsó egyszerüen kezelhető kompakt gép, amit zsebre vághatunk.

A tesztmodellt a Nikon Magyarország biztosította számunkra, köszönjük!
Internet: [%A=http://www.nikon.hu/%]http://www.nikon.hu[%A%]
Ára: bruttó 35,900 forint

Technikai specifikációk:



Képérzékelő: 8.0
megapixel
1/2.5 colos CCD
Maximális képméret: 3264x2488 pixel
Videó felbontás:
VGA
, 30 fps AVI M-JPEG tömörítés
Optika: 3x
optikai zoom
, f/3.1-5-9
LCD kijelző ( kereső ): 2.5 colos TFT LCD , 230 pixel
Érzékenység: ISO 64-2000
Fényképezési módok: Automatikus, High ISO, Scene (programautomatika), Movie
Fókuszállási módok: Arcfelismerés, AF, Automatikus AF
Felvételi módok: normál, folyamatos sorozatkép, BSS, 8 és 16 képes sorozat
Belső memória: 52 MB
Memóriakártya: SD vagy SDHC
Csatlakozási lehetőségek: USB, videókimenet
Méretek: 90x55.5x18 milliméter
Súly: 100 gramm