Lap tetejére
Hirek Tesztek RSS facebook
IT-Extreme hírportál
Szerver/Üzlet
MaxRay - 2008-07-19

Miután a világ legnagyobb software gyártó vállalatát a Microsoft-ot az EU rekord összegü büntetéssel sújtotta, az Unió figyelme most az Intel felé fordulâ?¦

 
A világ legsikeresebb
software
gyártó vállalatát a Microsoft-ot térdre kényszeríttette az EU. Most komoly trösztellenes vizsgálatokat folytatnak az Unió szakemberei az
Intel
ellen. Az Intel mint azt sokan tudják 80-90 százalékos piaci részesedéssel bír a mikroprocesszorok piacán, és már pusztán ezért sokan azt mondhatnák monopol helyzetben van, azonban az üzleti definíciók szerint ez csak domináns pozíció. Hogy ez mennyire igaz, és a pozíciójából adódó erőfölényt mennyire használja az Intel tisztességtelen módon az máig tisztázatlan. Tény azonban hogy Dél-Koreában már 25 millió dolláros büntetéssel sújtották az Intel -t domináns pozíciójával való visszaélésért.
 
Kanyarodjunk vissza azonban az Európai Unióhoz. Az EU először azzal vádolta az Intelt, hogy domináns pozíciójával visszaélve illegális kedvezményekkel élt, ezekkel próbálva piaci versenytársait ellehetetleníteni. Természetesen az Intel nem értett egyet.
 
Most az EU teljesen új vádakkal ált elő. Azt állítják hogy az Intel, a korábban már hivatalosan is kifogásolt, számítógépgyártóknak kínált kedvezményi rendszer versenyellenes volta mellett legalább egy PC-gyártónak olyan pénzügyi juttatásokat nyújtott, melyekért cserébe késleltette az
AMD
processzoraira épülő konfigurációk forgalomba hozatalát, és kizárólag Intel
chip
-eket használt laptopjaiban. Egy további kifogás alapján az Intel egy meghatározó kereskedelmi lánc számára nyújtott olyan visszatérítéseket és támogatási rendszert, mely arra sarkallta azt, hogy ne árusítson AMD processzoros gépeket. A számítógépgyártók vagy kereskedők elleni büntetésekről egyelőre nem esett szó.
 
Az EU ugyan még nem perelte be az Intel -t, de egy előzetes eljárást már kezdeményezett, és ennek a kezdeti fázisnak a része a mostani vizsgálat. Amennyiben az EU az Intelt elítélné piaci magatartása miatt a felmerült vádpontokban a büntetés akár a cég teljes nemzetközi bevételének 10 százalékát is elérheti, ami 4 milliárd dollárt is elérheti. Azonban hogy ez tényleg bekövetkezik e, és hogy mi lesz ezeknek az ügyeknek a végkimenetele azt nem tudni.
 
Miközben az Intel rekord bevételeket ér el az AMD üzleti gondokkal küzd. Az Intel szerint ez pusztán szakmai hozzáértésüknek és jó üzleti terveiknek köszönhető, míg az AMD rendre azt fájlalja, hogy tisztességtelen eszközöket vet be ellene az Intel.
 
Záró gondolatként azért érdemes megjegyeznünk, hogy Amerikában is vizsgálat folyik az Intel piaci magatartása miatt. Valamint a Japán versenyhatóság szerint a vállalat csorbította a versenyt, és aláásta az AMD pozícióit. A hatóság felszólította a céget, szüntesse be jogszerütlen gyakorlatát, mely kifejezte ugyan egyet nem értését, de együttmüködött a határozattal, így a pénzbüntetés ezúttal elmaradt.