Lap tetejére
Hirek Tesztek RSS facebook
IT-Extreme hírportál
Szerver/Üzlet
MaxRay - 2008-07-18

Az AMD története során megélt hullámhegyeket és hullámvölgyeket egyaránt, de a cégnek a 2006-os ATI felvásárlás óta különösen nehéz idÅ?szaka vanâ?¦

 
A 2006-os ATI felvásárlást követően az
AMD
valahogy nem talált magára és a folyamatos gyártási nehézségek tovább nehezítették a helyzetet. Azóta számos üzleti negyedévük zárult csökkenéssel, elbocsátások is voltak és korábban Phil Hester is otthagyta már a céget, aki a fő technológiai igazgató volt (Chief Technology Officer). Ezen felül az AMD nemrégiben az ATI gyenge piaci szereplése miatt további anyagi nehézségek jöttek. A cég új 4000-es sorozatú grafikus kártyái ugyan megfordították az ATI helyzetét a piacon, és komoly eredményeket értek el, melynek következtében az nVidia árakat is csökkentett azonban az AMD anyagi gondjai még így sem szüntek meg.
 
[%IMAGB=6049%]Mintha mindez még nem lenne elég Hector Ruiz az AMD ügyvezető igazgatója is lemond. Ruiz a céghez 2000 januárjában csatlakozott, majd ügyvezető igazgató lett 2002 áprilisában. Őt most a cég korábbi második embere Dirk Meyer fogja követni. Ruiz nem távozik teljesen, a cég igazgatótanácsában továbbra is benne marad.
 
Mindez olyankor érinti az
AMD
-t amikor minél hamarabb meg kell oldania a gyártási nehézségeit és piacra dobni 45 nm-es processzorait, hogy harcba szállhasson az
Intel
–el. Azzal az Intel –el aki nemrég 25 százalékos bevétel növekedésről számolt be és a
Centrino
2 platformja nemrég megjelent, ami komoly ellenfele lehet az AMD Puma platformnak.
 
Időközben az AMD némi lélegzethez is juthat az új ATI csúcsmodellek sikerei révén, és azt se feledjük, hogy az Intel üzleti és piaci magatartása miatt az amerikai Federal Trade Commission (FTC – Szövetségi Kereskedelmi Bizottság) korábban már vizsgálatot indított az Intel ellen, aki mint tudjuk piaci helyzetét már többször erősen vitatható módon használta előnye megtartására. Ettől független az AMD -nek olyan termékkel kell a piacra lépni, ami olyan versenyképes lehet a piacon, mint például a Turion processzorok első hulláma volt.