Lap tetejére
Hirek Tesztek RSS facebook
IT-Extreme hírportál
Szórakozás
MaxRay - 2008-07-10

Hazánkban elsők közt teszteltük a Sennheiser egyik legújabb audió különlegességét, mely nem más, mint egy Kleer technológiájú vezeték nélküli fülhallgató, ami renkívül szép hangzást biztosít...

Remek hangminőség, könnyű, kicsi, könnyen használható , Kleer technológia
6.3 pont
9.5 pont
8.5 pont
összpontszám: 8.1 pont
Meglehetősen drága, a mély hangok a fülünk formályától függően erőtlenek, városi használat során szakadozhat...


A Sennheiser MX W1 vezeték nélküli fülhallgató rendszer igazán figyelemre méltó technika eszköz. Mielőtt azonban belemennénk a részletekbe, vizsgáljuk meg a fizikai kialakítást, mely esetünkben legalább annyira különleges, mint az átviteli technológiája. Maga a fülhallgató két darab különálló vezeték mentes egységből és egy központi adapterből áll. A fülesek kialakítása és kis méretük igazán szemet gyönyörködtető. Mivel fülbe helyezendő eszközről van, szó előfordulhat, hogy nem mindenki fülébe illik pontosan a fülhallgató azonban az esetek többségében a használatuk igen kényelmes. Ennek a fizikai kialakításnak van egy másodlagos következménye, mely szinte minden fülhallgatónál megfigyelhető. Mivel nem kialakításánál fogva nem zárja le a hallójáratot, nemcsak külső zajok juthatnak be, hanem a mély hangok legalsó szegmense sokkal gyengébbnek tünik, mint amire a hangforrások képesek. Ez viselőnként változik, mint minden hasonló kialakítású fülhallgató esetében. Maguk a fülhallgatók egyenként saját
Li-Ion
akkumulátorral rendelkeznek csakúgy, mint az adóegység, mely egy szögletes kialakítású megközelítőleg gyufásdoboz méretü egység, 3.5 mm-es sztereó audió Jack csatlakozóval ellátva. [%IMAGB=5927%]Ezáltal szinte bármilyen eszközhöz tudjuk csatlakoztatni, legyen szó telefonról, hordozható médialejátszóról, vagy egy hordozható
CD
lejátszóról. Az adóegység hordozható médialejátszó, vagy telefonhoz való rögzítésére két lehetőségünk van, az egyik egy állítható pánt, a másik pedig egy közönséges gumiszalag. Mindkettő amolyan kényszermegoldásnak tekinthető, és távolról sem elegáns.

Az eszközök töltését egy
USB
kábelen keresztül tudjuk elvégezni, melynek két végződése van, hogy mindkét fülest egyszerre tudjuk tölteni. Ezen felül igazi különlegesség és rendkívül hasznos lehet a fülhallgató tartója, mely egyben tartalék áramforrásként is szolgál, így a teljesen lemerült füleseket háromszor feltölthetjük hálózati áramforrás nélkül.

Kleer


Rendszerint a tesztjeinkben nem szoktunk kitérni a technológiák részletes magyarázatára már csak szótár rendszerünk kényelme miatt sem, azonban ezúttal érdemes egy kivételt tennünk a Kleer technológiával. A Kleer egy rádiófrekvenciás hangtovábbítási rendszer, mely a napjainkra egyre sürübb 2.4
GHz
–es frekvenciatartományban müködik, ahogy a
Bluetooth
és a jelenleg használatos
Wi-Fi
rendszerek és még néhány más eszköz. A Kleer egyedi felépítéséből adódik, hogy rendkívül toleráns az interferenciákkal szemben és szük frekvenciafoglalásának köszönhetően akár két Wi-Fi sáv közt is tökéletesen tud müködni. A Kleer ezenfelül CD minőségben, tömörítetlenül továbbítja adóján keresztül a Jack csatlakozóból érkező hangokat, így olyan tiszta és jó minőségü zenét kapunk a fülünkbe, mely szinte már vezetékkel sem lett volna jobb. A Bluetooth és más digitálisan tömörített átvitelek meg sem közelítik a Kleer hangminőséget.
[%IMAGB=5928%]

Személyes tapasztalatok

Az egységek üzembe helyezése igazán egyszerü és kézenfekvő, ami azt jelenti hogy a doboz kibontása után 1 percen belül már használni is tudtam a rendszert. A Kleer képességei 5-8 méteres távolságot biztosítanak az adóegységtől és még közfalon, ajtón, ablakon keresztül is megmarad a stabil vétel megfelelően feltöltött egységek esetében. A töltöttséget azért érdemes hangsúlyozni, mivel az akkumulátorok merülésével gyengül az eszköz teljesítménye és ilyenkor rövidül a hatótávolság illetve jóval érzékenyebb lesz a környezeti zavarokra a rendszer, ami kellemetlen szakadozással jár. Amikor valami oknál fogva egy bizonyos szint alá esik a jelerősség a hangtovábbítás megáll míg újra megfelelő jelet nem kapnak az egységek, mely megkímél minket az eltorzuló és sokszor igen fura hangoktól amiket egy Bluetooth egység estében tapasztalhatunk, de ennek is van hátránya.

Miközben az MX W1 egy bizonyos mértékig lemerülve egy zárt szobában még 4 méteren is szakadozás mentes továbbításra képes, ekkor már viszont mozgásban, egy hátitáska védelméből városi barangolás során szinte élvezhetetlenül sokszor szakad [%IMAGB=5932%]meg a továbbítás, és ilyenkor erős elektromos tereket keltő eszközök és villanyvezetékek alatt még tovább romolhat a helyzet. Ez a jelenség a telepek merülésével tovább romlik, így a városi használatot némileg beárnyékolja a vezeték nélküli rendszer viszonylag gyenge térerőssége.

Záró gondolatok

A Sennheiser MX W1 egy igazán kényelmesen használható, jól megtervezett fülhallgató, mely remek hangminőséggel és igazi vezeték mentes élménnyel ajándékoz meg minket a Kleer technológia révén, azonban néhány dolgon még lehetne javítani. A teszt során említett negatívumok és itt főleg a városi tesztek során tapasztalt szakadozásra gondolok talán sokkal súlyosabbnak tekinthetők az eszköz irreálisan magas, 69,900 forintos árának fényében.

Forgalmazó: AUDIO PARTNER Kft.
Ár: burttó 69,900 Ft
Internet
cím:
[%A=http://www.audiopartner.hu/%]http://www.audiopartner.hu[%A%]