Lap tetejére
Hirek Tesztek RSS facebook
IT-Extreme hírportál
Mobil
mobilfreak - 2008-07-08

Az emberek csupán 3%-a hasznosítja újra telefonját annak ellenére, hogy legtöbbjük régi készülékei, melyeket már nem akarnak használni, otthonukban hevernek valahol...

 
 
A felmérésben 6500 embert kérdeztek meg 13 országban: Finnországban, Németországban, Olaszországban, Oroszországban, Svédországban, az Egyesült Királyságban, az Egyesült Arab Emirátusokban, az Egyesült Államokban, Nigériában, Indiában, Kínában, Indonéziában és Brazíliában. A felmérés célja az volt, hogy a Nokia jobban feltárja a fogyasztói szokásokat, magatartásformákat az újrahasznosítással kapcsolatosan, és hogy információt szerezzen a vállalat telefon-begyüjtő programjai számára, hogy hogyan növeljék a használaton kívüli mobilkészülékek újrahasznosítási arányát.
 
Markus Terho, a Nokia Környezetvédelmi Ügyek, Piacok Igazgatója azt nyilatkozta, hogy „ A felmérésből világosan kiderül, hogy nagyon kevés mobilkészüléket hasznosítanak újra azután, hogy a készülékek elérik élettartamuk végét. Sokan egyszerüen nem is hallottak arról, hogy ezek a régi, használaton kívüli, a fiókok mélyén heverő mobilok egyáltalán újrahasznosíthatóak lennének, s hogy ez mi módon tehető meg. A Nokia számára fontos, hogy mindezt megkönnyítse: biztosítva a szükséges információt és kiterjesztve globális telefon-begyüjtő programját.
 
Ha a világszerte három milliárd mobilkészülék felhasználó mindegyike csak egyetlen használaton kívüli készülékét visszahozná, 240 000 tonna nyersanyagot spórolhatnánk meg, olyan mértékben csökkentve az üvegházhatást okozó gázok kibocsátását, mintha 4 millió autóval kevesebb járna az utakon. Ha együttmüködünk, a kicsinek tünő egyéni lépések összeadódva óriási változást hozhatnak” – tette hozzá Terho.
 
A felmérés kiemeli, hogy annak ellenére, hogy az emberek átlagosan 5 mobiltelefonnal rendelkeznek, ezek közül nagyon keveset hasznosítanak újra miután már nem használják őket. A válaszadók csupán 3%-a nyilatkozta, hogy már adott le újrahasznosításra készüléket, ám nagyon kevés készülék, 4% körüli az, amely a szemétben végzi. A legtöbb készülék, úgy 44%-uk, egyszerüen használaton kívül hever valahol. Mások másféle módon hosszabbítják meg készülékük élettartamát: negyedük barátoknak vagy családtagoknak adják tovább telefonjukat, 16% pedig eladja régi készülékét, különösen a feljövőben lévő piacokon.
 
Világszerte a fogyasztók 74%-a nyilatkozott úgy, hogy nem is gondoltak telefonjaik újrahasznosítására, ellenben hasonló arány, 72% gondolja úgy, hogy az újrahasznosítás környezetvédelmi szempontból nagy fontossággal bír. Következetesen megfigyelhető volt ez az ellentét sok országban, Indonéziában, ahol az emberek 88%-a nem gondolt még nemkívánatos készülékeinek újrahasznosítására, Indiában ez az arány 84%, Brazíliában, Svédországban, Németországban és Finnországban 78%.
 
A felmérés világosan rámutatott, hogy azért hasznosítják újra olyan kevesen telefonjaikat, mert egyszerüen nem is tudnak erről a lehetőségről. Valójában bármely Nokia készülék 80%-a újrahasznosítható, értékes anyagai beépíthetők például konyhai vízforraló kannákba, kültéri padokba, fogtömésekbe vagy akár szaxofonokba és más, fémből készült hangszerekbe. Általánosságban elmondható, hogy a megkérdezettek fele nem tudott róla, hogy a régi telefonokat ilyen módokon újra lehet hasznosítani, a legkevesebben Indiában (17%) és Indonéziában (29%) voltak tisztában ezzel, a legjobb volt az arány az Egyesült Királyságban (80%), illetve Finnországban és Svédországban (66%).
 
Mr. Terho elmondta, hogy „A legjobb újrahasznosítható technikák alkalmazásával tulajdonképpen semmi nem kerül a szemétbe. A Nokia készülékek 65-80%-a újrahasznosítható. A nem hasznosítható müanyag alkatrészeket elégetik, így nyerve energiát az újrahasznosítható folyamatokhoz, az egyéb kimaradó anyagokat pedig szétforgácsolják, s útépítésnél útalapokba használják fel. Így az égvilágon semmi nem kerül a szemétbe.”
 
Sok megkérdezett, még ha tudatában is volt az újrahasznosítás lehetőségének, nem tudta, mi annak a módja. A megkérdezettek kétharmada nyilatkozta, hogy nem tudja, hogyan kellene újrahasznosítania régi készülékét, 71%-uk pedig nem tudta, hol tehetné meg mindezt.
 
A Nokiának világszerte 85 országban vannak használaton kívüli készülékeket begyüjtő pontjai, ez a legátfogóbb ilyen jellegü, önként vállalt program a mobiliparágban. A régi készülékek leadhatók a Nokia üzletekben és a majdnem 5000 Nokia Care Centerben. A legközelebbi telefonbegyüjtő pont a [%A=http://www.nokia.hu/A4339023%]http://www.nokia.hu/A4339023[%A%]  oldal segítségével található meg.