Lap tetejére
Hirek Tesztek RSS facebook
IT-Extreme hírportál
Érdekességek
Olorin - 2008-07-07

Az egymást követő Office kiadások rendszerint új fájlformátumokat is hoznak, amelyeket a régebbi programok segítség nélkül nem képesek sem fogadni, sem kezelni...


Természetesen beállítható (lenne), hogy maradjunk a bevált formátumoknál, de erre csak kevesen ügyelnek, ráadásul az embert kész helyzet elé állítja az is, ha az internetről letöltendő hivatalos dokumentumok, nyomtatványok már az új formátumban kerülnek ki az
internet
-re.

Négy megoldás kínálkozik. Először is beszerezhetjük (nem kevés pénzért) és telepíthetjük az Office 2007 valamelyik csomagját. Itt gondot jelenthet az is, hogy az új
szoftver
válogatósabb, erősebb hardvert igényel. Lehet, hogy régi gépünkön még elkocog, de már nem az elvárt sebességgel. Sokaknál ezért az Office 2007-re való átállás komolyabb hardver-, akár teljes gépcserével is jár.

Második lehetőségként letölthetünk és használhatunk külön konvertáló segédprogramokat, amelyek a Word, az Excel és egyéb Office programok nélkül képesek a konvertálás elvégzésére. Ez azt is jelenti, hogy egy újabb lépést kell beiktatnunk a beérkező dokumentunok fogadásának és kezelésének procedúrájába, így sokan inkább eltekintenek tőle.

A harmadik lehetőség, hogy az OpenOffice.org olyan új változatára térünk át, amelyet már felkészítettek a .docx és egyéb új fájlok fogadására. Ez egy remek megoldás, de ahol olyan dokumentumokat kell fogadni és szerkeszteni, amelyek mindenféle extra, csak az Office 2007-ben kínált trükkökkel készültek, nem garantált a formátum teljes megőrzése. Ráadásul nem kevesen vannak, akik ilyen vagy olyan okból húzódoznak az alternatív irodai csomagra való átállástól.

Végül a negyedik megoldás az, ami szinte mindenkinek ajánlható: A Microsoft készített egy mintegy 28
MB
méretü, ingyenesen letölthető kompatibilitási csomagot, amellyel az Office 2000/XP és 2003 programjai készíthetők fel (természetesen bizonyos korlátozásokkal) az új fájlformátumok fogadására és használatára.

Ez a kompatibilitási csomag könnyen megtalálható és beszerezhető, ha tudjuk, mit és hol keressünk.

[%IMAGE=5869%]
[%A=http://support.microsoft.com/kb/923505%]http://support.microsoft.com/kb/923505[%A%]

A legrövidebb út a Microsoft tudásbázisán keresztül vezet. Itt találtuk meg a csomag leírását és egyik közvetlen letöltési címét. Arra ügyelni kell, hogy a megfelelő nyelvi (magyar, angol vagy egyéb) telepítő csomagot keressük, különben hiába dolgozunk.

[%IMAGE=5870%]

A másik, hosszabb letöltési cím a Microsoft letöltési oldalairól indul. Itt a "Microsoft Office Kompatibilitási csomag a 2007-es Word, Excel és PowerPoint fájlformátumokhoz" címen találjuk a várt frissítő csomagot.

Az említett KB 923505 cikk is kihangsúlyozza, a telepítés előfeltétele, hogy már telepítve legyenek a legutolsó szervizcsomagok. A leírásban ezek letöltési címeire is találunk linkeket.

A kompatibilitási csomag a Microsoft Office Word/Excel és Powerpoint Viewer 2003 programokat is felkészíti az új fájlformátumban mentett fájlok megtekintésére.

A telepítés pofonegyszerü. Elindítjuk a letöltött programot, és elfogadjuk a szerződést, amelyet meg is jelenít a szoftver. Nem bosszant közben semmiféle opcióval, paraméterrel. E tekintetben teljesen önellátó a csomag. A telepítés végeztével az Office 2007 dokumentumok megnyitásakor a Word, Excel és Powerpoint automatikusan elvégzi a szükséges konverziót, és az anyag máris szerkeszthetővé válik.

Linkek:
[%A=http://support.microsoft.com/kb/923505%]http://support.microsoft.com/kb/923505[%A%]
[%A=http://www.microsoft.com/downloads/details.aspx?FamilyID=941b3470-3ae9-4aee-8f43-c6bb74cd1466&DisplayLang=hu%]http://www.microsoft.com/downloads/details.aspx?FamilyID=941b3470-3ae9-4aee-8f43-c6bb74cd1466&DisplayLang=hu[%A%]