Lap tetejére
Hirek Tesztek RSS facebook
IT-Extreme hírportál
Érdekességek
MaxRay - 2008-07-03

Idén is megrendezik a többéves hagyományokra visszatekintÅ? Microsoft Imagine Cup világversenyt, melyen fÅ?iskolás és egyetemista diákok mérhetik össze erejüket, kreativitásukat...

Idén is megrendezik a többéves hagyományokra visszatekintő Microsoft Imagine Cup világversenyt, melyen főiskolás és egyetemista diákok mérhetik össze erejüket, s kreativitásuk segítségével olyan technológiai megoldásokat alkothatnak, amelyek segítenek a világ legnagyobb társadalmi kihívásainak kezelésében.  
Az idén hatodik évébe lépett Imagine Cup versenysorozat arra ösztönzi a diákokat, hogy képzeljenek el egy jobb világot, amelyet saját tehetségük vált valóra, valamint hogy közvetlenül is hozzájáruljanak a technológia, a
szoftverek
és a számítástechnika fejlődéséhez. A csapatok olyan innovatív technológiai és digitálismédia-projekteken dolgoznak, amelyek valós megoldásokat kínálnak létező problémákra.
Az Imagine Cup 2008 világdöntőjében összesen 61 ország és régió 124 csapata, 370 diák versenyez a 240 000 dolláros fődíjért. A versenyzők a következő kilenc kategóriában mérik össze erejüket: szoftvertervezés, beágyazott fejlesztés, játékfejlesztés, “Hoshimi Projekt” (programozási csata), informatikai kihívás, algoritmusok, fotográfia, rövidfilm-készítés és felhasználói felület-tervezés.
A diákcsapatok most elérkeztek a mintegy egy éves verseny utolsó szakaszához, ahol kategóriától függően technológiai, illetve digitális médiához kapcsolódó feladatsorokat kapnak. A nyertesek nevét július 8-án, kedden hirdetik ki, az Imagine Cup világfesztivál záróünnepségének keretében.
Idén a diákok versenyfeladata, hogy a világ környezetvédelmi problémáinak kezelésére keressenek megoldásokat. A 2008-as Imagine Cup jelmondata: “Képzelj el olyan világot, ahol a technológia révén fenntarthatóvá válik a környezet.”
Idén is van magyar résztvevő a ma Párizsban kezdődő döntőben; a DigitalMania nevü csapatban Zöld László, Orosz Gergely, Orosz Bálint és Kapui Ákos képviseli Magyarországot. A DigitalMania az idei témát „Green Watering” nevü projektjével dolgozta fel.
Fő céljuk, hogy minimalizálják a mezőgazdasági és magáncélú öntözéshez kapcsolódó vízfelhasználást. Napjainkban a vízhiány az egyik legnagyobb globális probléma, hiszen 1,1 milliárd ember nem jut elegendő vízhez, és a vízválság tovább mélyül. A csapat felismerte, hogy a vízfelhasználás 70%-a mezőgazdasági célú, ezért ezen a területen próbáljuk csökkenteni a vízfogyasztást.
Méretezhető komplexitású rendszert fejlesztettek ki, így azt mezőgazdasági üzemek és háztartások egyaránt használhatják. Rendszerük rendkívül könnyen telepíthető, és a talajnedvesség-figyelő funkcióval, a könnyen érthető és módosítható szabályozó-rendszerrel, az internetről letöltött további időjárási adatokkal 15-50%-kal csökkenthető a vízfelhasználás.
A diákok a következő technológiákat és szoftvereket használták fel projektjük kidolgozásához: Microprocessor PIK, Assembler, talajnedvesség-figyelés, Visual Studio 2008, Team System 2008, .NET Framework 3.5,
MS
SQL
SERVER 2005, ASP.NET, Microsoft Expression Blend 2, Microsoft Expression Design 2, Windows Presentation Foundation, .NET Compact Framework 3.5 és WEB SERVICES.
Sok sikert kíván a Magyar csapatnak az IT-Extreme csapata!
Link: Microsoft Imagine Cup