Lap tetejére
Hirek Tesztek RSS facebook
IT-Extreme hírportál
Érdekességek
Olorin - 2008-07-02

Az Ultracell nevü kaliforniai cég - a katonasággal kötött szerzÅ?dések fedezetével - kifejlesztett egy olyan 25 W-os metanol alapú üzemanyagcellát, amelyek megoldják a sereg laptopjainak áramellátását

Az Ultracell nevü kaliforniai cég - a katonasággal kötött szerződések fedezetével - kifejlesztett egy olyan 25 W-os metanol alapú üzemanyagcellát, amelyek megoldják a sereg laptopjainak áramellátását akár 8 órás üzemidővel is.
 
 
A 250 köbcentis metanoltartályok (körülbelül akkorák, mint egy dobozos kóla) tartalmából a rendszer először hidrogént állít elő, majd abból fejleszt elektromos áramot.
 
Első látásra nem egy nagy durranás, hisz alig nagyobb az egy feltöltéssel elérhető üzemidő, mint a hagyományos laptop akkumulátorokkal, de ez csak a látszat. Az akkumulátorok ugyanis hagyományosan nem tartoznak a pehelysúlyú alkatrészek közé, és egyáltalán nem megvetendő, hogy az üzemanyagcellás megoldással a katonáknak 65 százalékkal kevesebb terhet kell cipelniük egy 72 órás küldetés során (a tartalékakkuk súlya mintegy 14 kiló lenne).
 
A jelenleg XX25 néven emlegetett eszköz a metanolból fejlesztett hidrogént a levegő oxigénjével égeti el, és mivel az égéstermék víz, a jelenlegi akkumulátorokkal szemben még a környezetet sem szennyezi.
 [%IMAGB=5830%]
Az amerikai hadsereg Kommunikációs-elektronikus kutató, fejlesztő és mérnöki központja (CERDEC) és a DARPA (PDF) kibővítette az UltraCell fejlesztési szerződését, hogy folytathassák a teszteket. Az első hadiszállítói szerződést még 2005 szeptemberében kötötték a CERDEC-kel. Egy évvel ezelőtt a CERDEC úgy ítélte, hogy a 25 Wattos modell már eléggé biztonságos ahhoz, hogy a katonák az ilyen típusú üzemanyagcellák közül elsőként a terepen is használhassák hordozható eszközeik tápellátására.  
A kapott díj és a meghosszabbított támogatás hatására felgyorsul majd az XX25-nek nevezett újgenerációs metanolos üzemanyagcella fejlesztése és terepi tesztelése. Keith Scott, az UlraCell vezérigazgatója a következőket nyilatkozta: "Ez az új szerződés elősegíti a fejlett rendszerek tervezését és lehetővé teszi bemutó- és tesztkészülékek elkészítését, amelyeket gyakorlótelepeken fognak majd tesztelni. Az XX25-öt mind katonai, mind polgári alkalmazásokhoz szállítani fogjuk."
 
A rendszer természetesen nagyobb üzemanyagtartállyal is ellátható, amellyel akár hetekig folyamatosan üzemeltethetők az olyan nem mobil alkalmazások, mint például a videotávfelügyeleti és -megfigyelő rendszerek, valamint kommunikációs eszközök.