Lap tetejére
Hirek Tesztek RSS facebook
IT-Extreme hírportál
Érdekességek
MaxRay - 2008-06-12

A „virtuális séta” után virtuális múzeumlátogatás és térítésmentes Silverlight oktatás...

(Arcus) A 2006-ban, az Arcus Interactive Group által elkészített [%A=http://www.szepmuveszeti.hu/%]www.szepmuveszeti.hu[%A%] weboldal kapcsán a Microsoft felkérte az Arcus-t, hogy készítsen el egy interaktív demo szoftvert a múzeumban kiállított anyagokból. Mindehhez a Microsoft saját eszközeit, programjait ajánlotta fel: egyrészt a Silverlight elnevezésü multimédiás platformot, másrészt a Windows Presentation Foundation (WPF) programozási eszközt. A 2007 májusában WPF-fel készült demo világpremiernek számított, az ilyen jellegü alkalmazások közül „csupán” egy olasz divatbemutatót és egy kínai város- és tájbemutatót lehetett korábban említeni. A demo keretén belül a Szépmüvészeti Múzeum néhány kiemelt mütárgyát lehetett megtekinteni háromdimenziós formában, ami később „virtuális sétává” nőtte ki magát.
A [%A=http://www.szepmuveszeti.hu/web/guest/virtualisseta%]http://www.szepmuveszeti.hu/web/guest/virtualisseta[%A%] oldalról jelenleg is letölthető alkalmazás olyan élményt ad, mint a számítógépes szerepjátékok. Külön érdekessége, hogy minden „valós időben” történik, az internetes alapú alkalmazás pedig nem igényel külön frissítést, ugyanis közvetlenül össze van kötve a tartalomkezelő rendszerrel.

Mivel a WPF technológia nagyon erőforrás-igényes volt, és eleinte a felhasználók csupán 10%-ka élvezhette a virtuális sétát, ezért az Arcus további fejlesztéseket indított annak érdekében, hogy minél szélesebb körben terjedjen ez a fajta technológia. Egyrészt továbbfejlesztette magát a WPF alkalmazást, hogy a virtuális múzeumot egy időben látogató felhasználók tudjanak egymással is kommunikálni valós időben (ún. avatarok segítségével), másrészt viszont elkészült egy Silverlight verzió is, ami ugyan nem három dimenzióban, hanem csak fotókkal illusztrálva, de elérhetővé tette az élményt mindenki számára.