Lap tetejére
Hirek Tesztek RSS facebook
IT-Extreme hírportál
Érdekességek
Olorin - 2008-06-09

Az Asus olyan Flash memóriában elhelyezett Linuxot tervez alkalmazni laptopjain, amelyek a gyártó(k) szerint mindössze 5 másodperc alatt boot -ol...

 
Pár évvel ezelőtt néhány öntevékeny programozó megelégelte, hogy a számítógép bekapcsolása után - legyen az asztali vagy noteszgép, egyre megy - akár kávézni is elmehet, mivel hosszú percekbe telik, mire a bekapcsolt rendszer minden szoftverét betölti és alkalmas lesz végre arra a munkára, amire szánták, így a programok indítására és az internet, az elektronikus levelezés és egyéb megszokott szolgáltatások nyújtására.
 
Csak azért bekapcsolva hagyni a gépet napi 24 órán, heti 7 napon keresztül, hogy a lassú indulás ne legyen észrevehető, egy kicsit költséges, és energiapazarló megoldás. A hibernálás alkalmazása sem minden esetben elég, hisz arról is gondoskodni kell, hogy véletlen érintésre ne ébredjen fel feleslegesen a gép. A Splashtop fejlesztői (DeviceVM) ezért egy olyan megoldást találtak, amely több szempontból is előnyös. Kidolgoztak egy minimális erőforrásokat igénylő, s így gyorsan betöltődő
Linux
változatot, amely csak alapszolgáltatásokat nyújt, de azt gyorsan, egyszerüen és biztosan, hisz nem érzékeny a Windows rendszereket támadó rosszindulatú programokra.
 
A fejlesztők a [%A=http://www.splashtop.com/index.php%]http://www.splashtop.com/index.php[%A%] címen népszerüsítik terméküket, amely annyira életrevaló, hogy az Asus nem csupán kipróbálta, de már azt is bejelenteték, hogy idén nyártól minden noteszgépükbe beépítik. Ha szerencsénk van, akkor más gyártók is hasznosítják az ötletet, és az asztali gépeket is felszerelik a megfelelő kiegészítőkkel.
 
Az ASUS-nál az Express Gate nevet kell keresni, és az alábbi alaplapokat egészítették ki vele: P5Q Deluxe, P5Q3 Deluxe /WiFi/AP, P5Q-E, P5Q-WS, P5E3 Deluxe / WiFi/AP,  P5E3 Premium, M3N-HT Deluxe/Mempipe, M3N-HT Deluxe/HDMI, M3N-H/HDMI, M3N-HD/HDMI, M3A-H/HDMI, P5N64 WS Professional. Végeredményként havi egymilió alaplapba építik be a DeviceVM termékét.
 [%IMAGB=5604%]
A megoldás alapja, hogy egy olyan
Flash
memóriával egészítik ki a rendszert, amely a
BIOS
-hoz közvetlenül, és nem a megszokott
IDE
/
SATA
sínen keresztül kapcsolódik, s így gyors és egyszerü elérést biztosít a hagyományos bootolást mellőzve is a benne levő és védett böngészőhöz (Firefox) és
VoIP
rendszerhez (Skype), egyfajta beágyazott
internet
appliance kialakításával.
 
Bár jelen pillanatban a felhasználók még nem adhatják hozzá saját alkalmazásaikat (ez később még változhat), a bekapcsolást követően szinte pillanatszerüen indíthatják a böngészőt, vagy férhetnek hozzá multimédiás fájljaikhoz.
 
A gyakorlatban ezt úgy alakítják ki, hogy a Windows indítás megkerülésével közvetlenül a Splashtop indítható, ám ha valakinek a merevlemezről futtatható operációs rendszer többletszolgáltatásaira lenne szüksége, csak újraindítja a gépet, és hagyja betöltődni azt.
 
A Computexen elhangzott bejelentés szerint a június végétől megjelenő összes Asustek laptop
PC
mind az Express Gate-tel felszerelve érkezik, és
CD
lemezen mellékelik hozzá az Express Gate szoftvert, amelynek használata továbbra sem lesz kötelező, csupán egy hasznos és ajánlott lehetőség.
 
Mindez az operációs rendszer számára csak egy apró lépés, de mégis egy nagy ugrás a Linux számára, hisz így a Linux sokkal több laptop és asztali  számítógépen jelenik meg. A géphez természetesen továbbra is adják a Vista választott változatát, de alternatívaként egy gyorsan (5 másodperc!) betöltődő Linux-ot is kap a felhasználó, amely a Firefox mellett a Skype programot, egy egyszerü képnézegetőt és egy média lejátszót tartalmaz, egy barátságosan kialakított grafikus kezelőfelülettel, s a lista a jövőben jelentősen bővülni fog.
 
A noteszgépek ilyetén bővítése a hordozható számítástechnika újabb forradalmát jelentheti, hiszen az ilyen gépeknél kritikus fontosságú az energiatakarékosság és óriási jelentősége van annak, hogy a be- és kikapcsolás nem hosszadalmas, hanem pillanatszerü folyamattá válik.
 
A rendszerről már több videó is készült, amelyek többek között a YouTube oldalain is megtekinthetők: [%A=http://www.youtube.com/watch?v=qd_kZhbXkXA%]http://www.youtube.com/watch?v=qd_kZhbXkXA[%A%]
 
forrás:
[%A=http://www.slashgear.com/asus-confirm-5-express-gate-laptops-2911816.php%]http://www.slashgear.com/asus-confirm-5-express-gate-laptops-2911816.php[%A%]