Lap tetejére
Hirek Tesztek RSS facebook
IT-Extreme hírportál
Fotózás
Olorin - 2008-06-09

Lassan ritka az a háztartás, ahol nincs helyi hálózat. A DHCP szerver szerepét általában az internet kapcsolatot is biztosító router , vagy egy erre kijelölt Linux szerver látja el...

 
A jelenséget a Microsoft szakemberei is elismerik, sőt a leírás mellé már a megoldás is felkerült a Microsoft Tudásbázisának 928233-as számú cikkébe. Mivel ennek magyar fordítására még várni kell, közreadjuk, mi áll benne.
 
Először jöjjenek a megfigyelhető tünetek: Alapbeállításaival a Vista nem kap
IP
címet olyan
DHCP
szerverektől, amelyek nem támogatják a DHCP BROADCAST flag-et.
 
Az említett (a [%A=http://support.microsoft.com/kb/928233%]http://support.microsoft.com/kb/928233[%A%] címen található) cikkből kiderül, hogy a probléma oka az, hogy a Vistában megváltoztatták a BROADCAST flag alapértékét, s az XP SP2-ben alkalmazott 0 érték (disabled, azaz kikapcsolva) helyett a Vista nem kapcsolja ezt ki a DHCP discovery csomagban. Emiatt fordul elő, hogy néhány nem-Microsoft fejlesztésü
router
és DHCP
szerver
ezeket a DHCP csomagokat nem képes kezelni. Arra persze mi is kiváncsiak lennénk, mi volt a szándéka a Microsoftnak e flag bekapcsolásával, mert egyelőre nem látni semmit, ami szükségessé tette volna a változtatást.
 
És végül jöjjön a megoldás: A Registry óvatosan végzett módosításával a BROADCAST flag kikapcsolható, és újra kap IP címet a gép. Természetesen a Registry módosítása nem játék, így célszerü a módosítás előtt egy biztonsági másolatot készíteni a rendszerleíró-adatbázisról. A következő lépéseket kell megtenni - egyelőre az angol Vistán tudjuk bemutatni a teendőket:
 
1. Kattintsunk a Start gombra, majd a Start Search boxba írjuk be a regedit parancsot, majd a programlistán kattintsunk a regedit-re. Ha a rendszer ehhez rendszergazdai jelszót kér, akkor gépeljük azt be, majd folytassuk a Continue gomra katintva.
 
2. Keressük meg és jelöljük ki a következő Registry kulcsot:
HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Services\Tcpip\Parameters\Interfaces\{GUID}
Ebben a kulcsban a {GUID} alkulcs helyén annak a hálózati adapternek a neve áll, amelyen keresztül a gép a hálózathoz kapcsolódik.
 
3. A Regedit programmal hozzunk létre egy új 32 bites DWORD típusú változót ás adjuk neki a DhcpConnEnableBcastFlagToggle nevet.
 
4. A frissen létrehozott változóhoz rendeljük hozzá a 0 értéket, majd az OK gombra kattintva hagyjuk jóvá, és zárjuk le a Registry szerkesztőt.
 
Ha a változó értéke 0, akkor a Vista kikapcsolja ezt a Registry bejegyzést, és így megakadályozza a DHCP BROADCAST flag használatát, és visszaáll az XP-vel megszokott régebbi müködés.
 
A Microsoft szerint az alábbi Vista változatokat érinti a probléma:
Vista Business, Enterprise, Home Basic, Home Premium, Ultimate, Starter, és a 64 bitesek közül a Vista Enterprise, Vista Home Basic, a Vista Home Premium és a Vista Ultimate.