Lap tetejére
Hirek Tesztek RSS facebook
IT-Extreme hírportál
Érdekességek
MaxRay - 2008-06-04

Egy amerikai felmérés szerint a családok 34 százalékában már több mint 3 számítógép van otthon és mindössze 17 százaléknál van egyetlen számítógép a lakásbanâ?¦

 
[%SUB%](Sunbelt)[%SUB%]A számítógépek életünk egyre több területén jutnak egyre fontosabb feladathoz: a pc a munkaeszköz mellett az otthoni munkavégzés, az ügyintézés, az internetezés, a tanulás, az e-mailezés és a szórakozás elengedhetetlen kelléke. A folyamat óhatatlanul magával vonja a számítógépek számának gyors növekedését – immár nem csupán a vállalatoknál, hanem a családok életében is. A Sunbelt több mint 1.000 amerikai felhasználó körében végzett kutatása arra az eredményre jutott, hogy a megkérdezettek 34%-a immár több mint 3 számítógéppel rendelkezik otthonában, 21%-uknak három, 28%-uknak kettő számítógépe van, s csak 17%-uk nyilatkozott úgy, hogy mindössze egy gépet használ. A megkérdezettek közt azonos arányban voltak kezdő, haladó és professzionális felhasználók. A helyzet könnyen magyarázható, hiszen egy gép a szülőknek szükséges, legalább egy a gyerekeknek, s egyre többen vásárolnak laptopot is a mobilitásuk megőrzése érdekében. Mindez azonban felveti azt a kérdést, hogy ugyanazon családnak tényleg szükséges-e az egyes gépekre egyéni szoftverlicencet vásárolnia – legyen szó operációs rendszerről, levelező programról, vagy a ma már elengedhetetlen biztonsági szoftverekről.
 
Családi licenc - Magyarországon is
 
A Sunbelt Software ezért egy új licenckategóriát vezet be: a családi licenc megvásárlásával egy háztartás valamennyi gépén legálisan használhatók a Sunbelt termékei – legyen szó három, vagy kétszáz gépről. A családi licenc kedvezményét csak magánszemélyek vehetik igénybe. Az új kategória valamennyi egyéni felhasználónak szánt termékre érvényes, vagyis a Sunbelt Személyi Tüzfal, a CounterSpy kémprogram-eltávolító és az IHateSpam spamszürő is elérhető kedvezményes csomagban. A visszaélések elkerülése érdekében automatikus rendszerek figyelik a felhasználást és szükség esetén beavatkoznak, amennyiben gyanúsan sokan, sok helyről, esetleg különböző országokból, vagy vállalatoknál használják ugyanazt a licencet. A Sunbelt magyarországi képviselete a hazai igényekhez és anyagi lehetőségekhez igazodva szintén kínálja az új licenckategórát: a családi csomagot azoknak ajánlja a szoftvercég, akik otthon legalább két számítógép védelmét szeretnék megoldani, hiszen az 5.990 forintos egyéni licenc helyett 9.990 forintért az összes saját számítógép védelmét biztosíthatják. Hasonlóan kedvezményes árú lett a tüzfalat és kémprogram-eltávolítót egyaránt tartalmazó Sunbelt Biztonsági Csomag, amely kedvezményesen mindössze 17.990 forintba kerül egy évre. „ A szoftvergyártóknak lépést kell tartaniuk a piac fejlődésével: ha az otthonok többségében kettő, vagy több számítógép található, akkor is biztosítanunk kell a színvonalas védelmet elérhető áron, hiszen felhasználóink több számítógéppel is ugyanazok maradnak, és nem szánnak többszörös összeget a védelemre.” – mondja Bódis Ákos, a Sunbelt magyarországi képviseletének vezetője.