Lap tetejére
Hirek Tesztek RSS facebook
IT-Extreme hírportál
Szórakozás
Mephister - 2008-05-29

Az okostelefonok jóval több akkumulátor kapacitást igényelnek a normál telefonokéhoz képest nagyobb processzor; számolási teljesítményt igényelő operációs rendszerük lévén...


Általában ezeket az eszközök némi többlet tudással és erősebb processzorral rendelkeznek mint kevésbé intelligens társaik. És ezek a plusznak számító opciók szintén nagyobb energia hátteret igényelnének, de egyelőre az adott méretekben csak kisebb teljesítményü akkumulátorok érhetőek el .
Tehát nem tehetünk mást addig, mint hogy jobban odafigyelünk eszközeink energiagazdálkodására. Ehhez próbálunk most néhány praktikus beállítási tanáccsal hozzájárulni, hogy sikerüljön meghosszabbítani az eszközök rendszerben állási idejét.

[%BOLD%] 1,
[%BOLD%] Kapcsoljunk ki minden alkalmazást amit nem használunk. A
Symbian
menü gomb hosszú lenyomásával láthatóvá válnak a képernyő bal felső sarkában az éppen futó programok, innen egyesével leállíthatjuk azokat. A navigációs gombbal fel-le mozogva válasszuk ki a bezárni kívánt programot, majd a „c” gomb (vagy
QWERTY
billentyüzetes telefonok esetében a backspace gomb) megnyomásával zárjuk be azt.
A másik megoldás az, hogy egy programból úgy lépünk ki, hogy a bal parancsgomb megnyomásával előhozzuk a menüt és a „Kilépés” (exit) paranccsal teljesen bezárjuk a programot. A futó alkalmazások több energia felvételt jelentenek. És azért mert mi nem látjuk futni őket, nem jelenti azt, hogy a háttérben nem fogyasztják az értékes akkumulátor időnket.
2,
Zárjuk be a
Bluetooth
kapcsolatot vagy egyszerüen ha nem muszáj ne is nyissuk meg, csak ha azt tényleg használnunk kell ( fejhallgatóval való csatlakozáskor, adatkapcsolat a számítógéppel vagy másik telefonnal).
3,
A „Fényérzékelő”-t, azaz a fényerőt állítsuk a legkisebbre (telefon beállítása/ kijelző fényérzékelő). Ebben a menüben állíthatjuk be az energiatakarékos mód idejét is, ezt is érdemes a leg minimálisabbra állítani.
4,
De a megvilágítás idejét is alkalmunk van ugyanezen menü alatt paraméterezni és itt is érdemes az alsó határok valamelyikére állítani a telefont.
5,
A Csatlakozás/Kapcsolat menüpont alatt a Vezetéknélküli
LAN
beállításoknál kikapcsolhatjuk a nagy energiafogyasztó WIFI csatlakozásipont figyelő alkalmazást. Az elérhető (kapcsolatok) megjelenítését kell itt „Sohára” állítanunk.
6,
Hálózat beállítások/ Hálózatmód alatt állítsuk a telefont
GSM
módra ha nem használjuk a 3G(UMTS,HSDPA)szolgáltatásokat. A szélessávú elérés folyamatos készenléte teljesen felesleges ha a telefont jórészt beszélgetésre használjuk, ugyanis a
3G
-s kapcsolat sokkal nagyobb energiát igényel mint az egyszerü GSM. Inkább vállaljunk annyi kényelmetlenséget, hogy amikor szükséges bekapcsoljuk azt ezzel akár napokkal meghosszabbíthatjuk a telefonunk készenléti idejét.
7,
Hálózat beállításai alatt az Adókörzet információt is kikapcsolhatjuk így a telefon nem keresi folyton ezeket a jeleket.
8,
Ne használjunk módosított Screen Saver-t, használjuk a Nokia alapértelmezett Energia takarékos módját.
9,
Alacsony jelerősség mellett a lehető legkevesebbet kommunikáljunk mert a telefonunk ilyenkor jóval több energiát vesz fel a bázis állomások megkeresésére.

10,
Éjszakára váltsuk Offline módba a telefonunkat. Az Offline mód aktiválása kikapcsolja a GSM rádiót a telefonon, de azon kívül minden mást müködésben hagy. A mobilunk kikapcsolása semmiképpen nem ajánlott, mivel az kikapcsoláskor és újraindításkor sokkal több energiát vesz fel mint bármely egyéb müveletkor.
+1
A gyakran használt kisméretü programokat inkább a telefon memóriájára telepítsük, mint a memória kártyára mert ez is plusz energia felvételt igényel.