Lap tetejére
Hirek Tesztek RSS facebook
IT-Extreme hírportál
Mobil
mobilfreak - 2008-05-27

Teszteltük az Apple sokat emlegetett és sokak által áhított mobiltelefonját. Az alapos vizsgálat során számos érdekes funkcióval és érthetetlen hiányossággal is találkoztunk…

szép külső, remek érintő kijelző, iPod funkciók
6.3 pont
9.7 pont
8.5 pont
8 pont
7.7 pont
összpontszám: 8 pont
Hiányos telefon funkciók, nincs Bluetooth adatátvitel, az integrált memória csak iPod funkciókkal használható, zenék kezelés&e


Mielőtt bele mennénk a készülék
software
és
hardware
elemeinek boncolgatásába, vegyük górcső alá a telefon külsejét és a kezelőszerveket. Az iPhone-ra elég egy pillantást vetnünk és máris tudjuk, hogy valami szokatlannal van dolgunk. A gyanútlan szemlélődő számára a telefon könnyen összetéveszthető a cég iPod Touch zenelejátszójával, mivel nagyon hasonló külsővel rendelkeznek. Az iPhone hatalmas megjelenítője alatt mindössze egyetlen gombot találunk ugyanúgy ahogy a Touch esetében, valamint a megjelenítőt ugyanolyan króm szegély veszi körül azonban a hátlap jelentős része alumíniumborítású. Mindez esztétikus és kézre álló formába öntve, lekerekített sarkokkal és vonalakkal, mely egyaránt szemet gyönyörködtető és kényelmes fogást biztosít. A készülék 115x61x11.6 milliméteres méretekkel rendelkezik mely alig tér el a technikailag is sokban hasonlító iPod Touch zenelejátszótól. Az iPhone 135 grammos súlya nem mondható soknak főleg, ha tekintetbe vesszük a méreteit és az alumínium borítást.

A készülék bal oldalán találjuk a hangerőszabályzó gombokat, felette pedig egy kis kapcsolót amivel néma és hagyományos üzemmódok közt válthatunk a képernyő zártól függetlenül. A telefon tetején találjuk a
SIM
kártya behelyezésére szolgáló nyílást - melyet kicsit trükkösen egy gémkapocs segítségével lehet kinyitni – valamint a 3.5 mm-es audio Jack csatlakozót és a ki/be kapcsoló gombot. Az univerzális Apple csatlakozó szokás szerint a készülék alján helyezkedik el, melyen keresztül egyebek mellett számítógépünkhöz kapcsolhatjuk a készüléket.

Belső felépítés



Az Apple cég első telefonjának kategória besorolása bizony nem könnyü, mivel operációs rendszere alapján azt mondhatnánk, hogy okostelefon, méghozzá nem akármilyen alapokon, ezzel szemben funkciókínálata és alkalmazásai meglehetősen hiányosak és az iPhone, mint telefon még egy több éves készülékkel sem venné fel a versenyt szolgáltatás kínálat terén.

Mielőtt azonban nagyon előre szaladnánk vizsgáljuk meg a technikai paramétereket és a készülék alapképességeit. Az iPhone nem
3G
-s ( értesüléseink szerint
3G
változat valamikor a nyár folyamán várható Amerikában)
így a hagyományos telefon hálózatokon elérhető maximális adatkapcsolati mód az EDGE, ami bizony szerény lehetőségeket biztosít internetezésre. Ezt a hiányosságot némileg ellensúlyozza a jó vételi képességü
Wi-Fi
adóvevő, mely 802.11b/g kompatibilis így bármilyen hot-spot segítségével kedvünkre böngészhetünk az interneten, melyet az Apple cég saját fejlesztésü Safari böngészőjén keresztül tudunk megtenni. A Safari böngésző azonban az iPhone-ban is szenved a Touch-nál már emlegetett szarvashibától nevezetesen, hogy nem képes
Flash
komponenseket illetve
Flash
alapú tartalmakat megjeleníteni. Ez a tény nagyban rontja a használhatóságát, és többek közt ezért találunk külön alkalmazást a YouTube videó megosztó oldal elérésére. Hasznos funkció a beépített giroszkóp segítségével automatikusan elforduló kijelző orientáció, mely megkönnyíti a weblapok nézegetését.

Az iPhone kecses testében egy 3.5
colos
megjelenítő kapott helyet, mely 480x320 pixeles felbontású (160
dpi
). Az érintés érzékeny megjelenítő rendkívül szép és kontrasztos képet biztosít, valamint fényereje is tiszteletre méltó. Az érintő vezérléshez csakúgy, mint a Touch esetében pusztán az ujjunkat kell használnunk, mely jól használható és egyszerü kezelhetőséget biztosít.

Az iPhone rendelkezik beépített kamerával, mely meglehetősen szerény, 2
megapixeles
felbontású. Ezen kívül a napjaink legegyszerübb telefonjaiban is természetesnek vélt kamera beállítások teljesen hiányoznak a készülékből, valamint nem képes videókat rögzíteni és éjszakai fotózásra sem igazán javasolt, hiszen nélkülöz minden nemü mobil fényt vagy vakut .

A telefon ugyan rendelkezik
Bluetooth
adóvevővel ez azonban oly mértékben van korlátozva, és annyira kevés elméleti lehetőség van ahol használni tudnánk, hogy gyakorlatilag a készüléknek ezen képessége teljesen használhatatlan. Sem képeket, adatokat de még egy névjegyet sem tudunk Bluetooth-on keresztül továbbítani egy másik készülékre, ami egyszerüen kiábrándító. És szinkronizálni sem tudjuk a telefont számítógéppel csak vezetékes kapcsolaton keresztül.

Az iPhone mint telefon



Az iPhone ahogy neve is mutatja egy telefon és mint ilyen rendelkeznie kell a telefonáláshoz szükséges alapfunkciókkal és kiegészítő alkalmazásokkal ám ez csak részben igaz. A hiányosságok sora a telefon és ahhoz kapcsolódó funkciók terén hatalmas. A telefonáláshoz minimum eggyel többet kell lépkednünk a menükben, mint minden más telefon esetében, mivel a képernyő alulsó részén található telefon ikonra kattintva nem a számbillentyüzet, hanem az utoljára nézett ablak nyílik meg ám ez csupán enyhe kényelmetlenség a most következőkhöz képest. A készülék nem képes a SIM névjegyzéket kezelni, onnan névjegyeket bemásolni saját memóriájába, vagy oda menteni esetleg közvetlenül a SIM névjegyzéket tallózni. (a telefon software -es feltörése után a SIM névjegyzék egyszeri lemásolására létezik kerülőút egy külső alkalmazás segítségével ez azonban nem hivatalos módszer és még így is csak félmegoldást kapunk!)

A hívásnaplóban nincs tárcsázott számokra vonatkozó külön lista, csak a beérkezett és nem fogadott hívásokat láthatjuk külön. Itt még meg kell említenünk hogy a készülék nem képes a +36 kezdetü telefonszámok beazonosítására, mely funkciót már a legtöbb cég jó tíz évvel ezelőtt megvalósította. A telefon ikon megérintésével elénk táruló hívási funkciók közt találunk még egy 50 bejegyzésre korlátozott kedvencek (Favorites) fület, mely elvileg a gyorshívás funkciót hivatott helyettesíteni ám ez a gyakorlatban nem bizonyult jó megközelítésnek.

A telefonkönyv – feltéve hogy bele tudtuk imádkozni a névjegyzékünket – jól használható és a rendelkezésre álló adatmezők is megfelelőek, azonban a névjegyek csoportokba rendezésére nincs módunk.

Az üzenetek kezelésénél is hasonló hiányosságok illetve érthetetlen hibák jelentkeznek. A telefon egyik hiányossága hogy nem képes
MMS
üzenetek kezelésére illetve fogadására, mely fölött még könnyen elsiklanánk hiszen elég kevesen élnek a mobilos üzenet küldés eme formájával. Az viszont, hogy az egy feladótól érkező és a telefon által automatikusan összecsoportosított üzeneteket csak egyszerre és nem üzenetenként tudjuk törölni teljesen érthetetlen.

A szövegbevitelre illetve tárcsázásra természetesen virtuális billentyüzet szolgál, melynek kialakítása nagyon jó és bár nem veszi fel a versenyt a fizikai
QWERTY
klaviatúrákkal remekül használható.

Egy névjegy duplikációja, küldése más készülékre valamilyen módon, hangtárcsázás és még számos alapfunkció hiányzik a készülékből, melyek nem mindegyikét érezzük majd komoly hibának, hiszen van aki soha nem használta a hangtárcsázást vagy a akár a gyorshívást, tény viszont hogy ezekkel a képességekkel majd minden telefon rendelkezik évek óta.

Az iPhone mint iPod és egyéb funkciók



A készülék rendelkezik naptárral, mely jól használható és kényelmes használatot biztosít. Ezen felül nagyon hasznos, hogy a számológép közvetlenül a nyitó képernyőről elérhető, mely a legtöbb mobiltelefonban az alapfunkciók mellett az egyik leggyakrabban használt alkalmazás. Az órában találunk ébresztő funkciót, melybe több ébresztést is beállíthatunk, valamint beépített stopper és visszaszámláló és világóra funkciókkal is felruházták.

Az iPhone teljes iPod funkcionalitással rendelkezik, így lehetőségünk van zenék, videók lejátszására, melyek tárolására tesztmodellünk esetében 8
GB
áll rendelkezésünkre, azonban létezik 16
GB
-os változat is. Az iPhone hasonlóan a hagyományos iPod-okhoz támogatja az
AAC
,
MP3
,
AIFF
és Apple
Lossless
audio formátumokat, valamint a megfelelő formára és felbontásra konvertált M4V ,
MP4
és
MOV
és
h.264
kódolású állományokat. Csakúgy, mint egy szokásos iPod esetében a zenék, videók kezelését csak és kizárólag az iTunes program segítségével tudjuk elvégezni, valamint a hatalmas tárterületet nem érjük el a telefon alkalmazásaival, és a feltöltött zenéket sem használhatjuk például csengőhangnak vagy egyéb más módon. Mivel az iPhone hagyományos 3.5 mm-es audio Jack csatlakozóval rendelkezik, a gyári fülhallgató mellett kedvenc, jól megszokott fülhallgatónkat is használhatjuk.

Az iPhone operációs rendszere a Mac
OS
X alapjaira épül, és ebből adódóan számtalan kiegészítő funkció telepítésére adna lehetőséget azonban, ez a gyári alapoperációs rendszer esetében nem lenne lehetséges. A „felszabadított” Jailbreak készülékek már lehetőséget adnak a telepítésre azonban ekkor sem tudjuk a számtalan hiányosság mindegyikét orvosolni.

Záró gondolatok

Az iPhone, mint telefon nem mentes a hiányosságoktól és számtalan hiányosság nehezíti használatát, valamint számos egy telefon esetében természetesnek vett funkció és képesség hiányában a szokásosnál több időbe telik megszokni a helyenként spártai egyszerüségü lehetőségeket. A készülék egyedi megjelenése és érintés érzékeny vezérlése azonban sajátos felhasználó élményt biztosít, valamint az iPod funkciók csábítóak lehetnek még a felsorolt hiányosságok ellenére is. Azonban akinek teljes értékü okostelefonra lenne szüksége érdemes más készülékeket is számításba venni, melyek a jelenlegi iPhone modellnél sokkal többre lehetnek képesek.
A tesztelt 8 GB-os fügetlen iPhone ára bruttó 117 600 Ft.
A tesztkészüléket a [%A=http://www.pdaplaza.hu/%]PDA Plaza Group Kft.[%A%] bocsátotta rendelkezésünkre. Köszönjük!

Főbb specifikációk



Hálózati mód:
GSM
850/900/1800/1900
Adatkapcsolat: GSM ,
GPRS
, EDGE
Képernyő: 3.5 colos 480x320 pixeles
TFT
LCD
érintő képernyő
Wi-Fi: 802.11b/g
Bluetooth 2.0
EDR (korlátozottan használható)
Operációs rendszer: Apple Mac OS X
Digitális kamera: 2 Megapixel
Támogatott zeneformátumok: AAC , MP3 ,
WAV
, AIFF , Apple Lossless
Támogatott Video formátumok: M4V ,
MP4
és MOV és h.264 kódolású állományok