Lap tetejére
Hirek Tesztek RSS facebook
IT-Extreme hírportál
Érdekességek
MaxRay - 2008-05-16

Magyarországon vezették be elsÅ?ként a barkácspiacon azt a korszerü eszközt, amellyel a vásárlók „kézbe vehetik” az információt...

Magyarországon vezették be elsőként a barkácspiacon azt a korszerü eszközt, amellyel a vásárlók „kézbe vehetik” az információt. A világpremierre a Praktiker vecsési áruházában került sor, ahol egyelőre 15 darab áll a barkácsáruház törzsvásárlói rendelkezésére.
A „Praktinfo” egy bevásárlást segítő kézi szkenner, amely a vásárlás folyamat alatt végig információval látja el használóját. A Motorola által gyártott intelligens eszközt a barkácslánc törzsvásárlói használhatják, egyelőre csak a Praktiker vecsési áruházában, ahol korábban már olyan jelentős IT fejlesztések valósultak meg, mint például az elektronikus árcímkék, az internetes info-terminálok, az IBM-érintőképernyős kasszák, a plazma televíziós irányítótáblák, illetve a vezeték nélküli internet-kapcsolat.

[%IMAGB=5403%]A legújabb fejlesztés, a „Praktinfo” használatával egy virtuális kosár jön létre, ahol megtekinthető az addig a bevásárlókocsiba összegyüjtött termékek összesített értéke. Az eszköz emellett megmutatja a termékek nevét, árát, fotóját, valamint a vásárlási kedvezményeket, de egyéb kiegészítő információkat is. A menüjében lekérdezhető az aktuális törzsvásárlói akció, a kedvezményre jogosító vásárlói egyenleg és az áruház térképe. Azon termékeknél, amelyek kézben nem szállítóhatók, a „Praktinfo” segítségével fuvarjegyzéket lehet készíteni, ami alapján a Praktiker áruátvételi munkatársai összekészítik a megvásárolni kívánt árucikkeket. Az intelligens eszközt jelenleg csak a élelmiszer szektorban használják, a barkácspiacon a Praktiker az első áruházlánc a világon, ahol a rendszert bevezették.

A sajtóbemutató alkalmával nekünk, újságíróknak lehetőségünk nyílt a magát a Praktinfo eszközt kipróbálni illetve a vásárlás folyamatán végighaladni. A kis kézi készülék számos hasznos esetben nyújthat hasznos segítséget, akár törzsvásárlói akciós termékre vagyunk kíváncsiak - melyre külön menüpont van – akár csak részletesebb információkat szeretnénk megtudni egy kiállított termékről és természetesen a virtuális kosarunkban pontosan nyomon követhetjük nem léptük e túl a költségvetést.

[%IMAGB=5405%]A vonalkód olvasóval ellátott
Windows CE
alapú eszköz
WLAN
hálózaton kommunikál a kiszolgáló szerverével és
web
interface-en keresztül éri el a kasszarendszert, ahonnan minden alkalommal az aktuális árat veszi át. A kézi szkennereket a Motorola biztosította. Az eszközökkel együtt az alaprendszert is a Motorola szállította, a Praktiker részére, ami egy
MS
SQL
adatbázisra épülő .NET alapú,
C#
-ban fejlesztett a program. Az IBM a Praktiker stratégiai partnereként egy hosszú távú együttmüködés keretében ezt az alaprendszert fejlesztette és szabta testre a Praktiker részére. A győri Szintézis Zrt. pedig a Praktiker kasszarendszerét módosította, hogy az eszköz mindig az aktuális árat jelenítse meg, illetve létrehozta az alaprendszer és a kasszarendszer közötti interface-t. A „Praktinfo”az installáció és a teszt folyamán megbízhatónak bizonyult.
Az IBM részéről a fejlesztést magyar szakemberek végezték, a Praktiker rendszeréhez való illesztést a barkácsáruház-lánc hazai programozói dolgozták ki, és a kasszarendszer módosítását is magyar specialisták, a Szintézis Zrt. munkatársai hajtották végre.