Lap tetejére
Hirek Tesztek RSS facebook
IT-Extreme hírportál
Mobil
mobilfreak - 2008-05-05

Teszteltük a HTC egyik speciális készülékét, melyet eredetileg az amerikai T-Mobile megrendelésére gyártottak, azonban hazánkban is fellelhető az első pillantásra ígéretes készülék…

Tetszetős megjelenés, Wi-Fi adóvevő,
6.8 pont
9.2 pont
8 pont
7 pont
7.5 pont
összpontszám: 7.7 pont
Nem tökéletes hangminőség, gyenge kamera vaku nélkül, kissé lomha, nincs 3.5mm-es fejhallgató kimenet


A hivatalos nevén T-Mobile Shadow névre keresztelt készülék valójában egy HTC gyártmányú
Windows Mobile
alapokon nyugvó okostelefon, melyet a HTC kifejezetten a tengeren túli T-Mobile számára gyártott. A készülék megjelenése tetszetős, és azon telefonok csoportjába tartozik, melyek szinte vonzzák tekintetünket. A telefon szétcsúsztatható felépítésü, így a billentyüzet jelentős részét, csak szétnyitva láthatjuk. A készülék egyik szembeötlő érdekessége a kettős görgető tárcsája, mely hagyományos ötfunkciós navigációs gombként is használható, de egyben oda-vissza tekergetve tudunk vele görgetni menükben, felsorolásokban vagy akár a böngésző ablakban. A mobil 53.3 x 15.2 x 104 milliméteres méretekkel rendelkezik, melyhez 150 grammos súly párosul.

A külső, képernyő alatt található billentyük valamint a nagyon kellemes tapintású, 20 gombos belső
QWERTY
billentyüzet is jól használható. A némileg szokatlan 20 gombos kiosztáshoz szokni kell, azonban a gombok mérete megfelelő és a kialakításuk biztos kezelést tesz lehetővé.

A készülék bal oldalán találjuk a hangerőszabályzó gombokat, az egyúttal töltésre és fejhallgató csatlakoztatására is használható, szabványos mini
USB
aljzatot, és a
microSD
kártya illesztő helyet, melyen keresztül a beépített megközelítőleg 140
MB
memóriát bővíthetjük akár 4
GB
–os kártyával is.

Belső értékek – avagy a csillogás nem minden



A telefon technikai képességeinek tesztelése és tüzetes vizsgálata során számos hiányosságot fedeztünk fel, melyek nagyban rontják a felhasználói élményt és a használhatóságot is.

A Shadow 2.6
colos
QVGA
felbontású 65 ezer színes megjelenítővel rendelkezik, mely csillogó, fényes borítású. Beltéri viszonyok közt remek éles és jól látható képek kapunk, erős napsütésben azonban alig látható a képernyő tartalma.

A készülék fő képernyőjén látható menürendszer igazán tetszetős és kellemes használatot biztosít. Itt egy csökkentett menüt és a legfontosabb funkciókat találjuk meg, látványos és egyszerüen kezelhető formában. Természetesen ha valaki a hagyományos nyitó képernyők híve, a beállításokban minden további nélkül lecserélheti a hagyományos Windows Mobile változatra. A képernyő alatti két funkció gomb a menükben és funkciókban történő navigációt segíti, melyek közül a bal oldalival a teljes programtárat és funkciólistát biztosító Windows Mobile menübe jutunk. Itt egy napjainkban már ritkának számító alapvető hiányossággal találkozhatunk, ugyanis nem lehet állítani a menü és almenük elrendezésén, sem közvetlenül a menüt böngészve, sem a beállításokon belül.

A telefonban egy Texas Instruments gyártmányú OMAP850, 200 MHz-es
processzor
teljesít szolgálatot, mely általánosságban elégnek mondható, de számos esetben gátat szabhat a lehetőségeknek.

A processzor kapacitása miatt a telefon egyes funkcióinak elérése nehézkes és lassú, időnként 1-2 másodpercig is eltarthat míg a készülék reagál és ez számos háttérben futó alkalmazással komolyan továbbromolhat, ezért javasolt ezek rendszeres kikapcsolása. Ezen felül a menükben való barangolás során a készülék egy kis fáziskéséssel reagál.

A Shadow rendelkezik minden Windows Mobile 6 operációs rendszeren megszokott alap irodai alkalmazással,
e-mail
klienssel ami támogat
POP3
és IMAP fiókokat is. Az előre telepített programok közt egyebek mellett találunk
PDF
olvasót, hangrögzítőt, számológépet valamint Windows Media Player 10 média lejátszót, mely
AAC
,
MP3
,
WAV
,
WMA
és
MPEG4
állományok kezelésére képes. A Windows Mobile beépített névjegyzék és kontakt lista kezelője nagyon jól használható és részletes információk tárolására ad lehetőséget egy-egy névjegyen belül. Ezeken felül a készülék software-es tudása tovább bővíthető a legkülönfélébb külső gyártóktól származó alkalmazásokkal, segédprogramokkal.

Eddig ugyan nem említettük de a készülék rendelkezik beépített digitális kamerával, mely 2 Megapixeles felbontású. A kamera mellett semmilyen villanót, normál vakut vagy
LED
fényt nem találunk így a gyenge fényviszonyok melletti fotózás szinte kizárt, ezen felül a képminőség is hagy némi kívánni valót maga után, a színek pedig olyan erősen mosottak, fakók.

A készülék nem
3G
-s így a mobilkommunikációs hálózatokon maximum
EDGE
rendszert használhatunk, azonban a beépített
Wi-Fi
adóvevőn keresztül minden további nélkül internetezhetünk. Természetesen
Bluetooth
2.0-ás ( EDR ) is része a felszereltségnek.

A hangminőség kielégítő volt, de azért lehetne rajta javítani. A beépített hangszórón beszélgetőpartnerünk hangját, némileg dobozszerüen halljuk, ami először talán furcsa lehet de nem különösebben zavaró. Továbbított hangok terén is lehetne fejleszteni, mivel a minket hallgatónak olyan érzése van mintha egy kicsit távolabbról beszélnénk a telefonba.

Záró gondolatok

A telefon megjelenése szemet gyönyörködtető, azonban nehéz szemet hunyni hiányosságai felett főképpen aránylag magas árának fényében. A kevesebb, mint egy hetes tesztidőszak alatt többször lefagyott a készülék, melyet csak akkumulátor eltávolítással tudtunk feloldani, valamint a csúszó mechanika is kissé laza, melynek köszönhetően a készülék felső része kissé „lötyög” szétcsúsztatott állapotban. Az akkumulátor üzemideje meglehetősen rövid, erőteljes használat mellett 1-2 napnál többet nem bír a, melyet maximális takarékoskodás mellett 3-4 napra felvihetünk.

A készüléket a [%A=http://www.pdaplaza.hu/%]PDA Plaza [%A%]bocsátotta rendelkezésünkre. Köszönjük!

Specifikáció:



Telefon típusa: HTC (T-Mobile) Shadow
Mobilhálózat: négysávos GMS (850
MHz
, 900 MHz , 1800 MHz , 1900 MHz )
Adatkapcsolatok:
GPRS
, EDGE, Bluetooth + EDR, USB ,
WLAN
(802.11b/g)
Megjelenítő: 2.6 colos
TFT
LCD
QVGA felbontás, 65 ezer szín (16 bites)
Operációs rendszer: Windows Mobile 6
Belső memória 140 MB
Memória kártya: maximum 4 GB -os microSD
Kamera: 2 megapixeles, nincs vaku
Méretek: 104 x 53.3 x 15.2 mm
Súly: 150g
Akkumulátor: 920
mAh
3.7 V Li-ion
Ára: bruttó 92 000 Ft