Lap tetejére
Hirek Tesztek RSS facebook
IT-Extreme hírportál
Szórakozás
MaxRay - 2008-04-29

Ma már nem számít technikai csodának az egyelÅ?re többségben lévÅ? analóg tévéadást hónapokon (na, jó, néhány éven) belül nálunk is felváltó digitális müsorsugárzás...

 

Hogyan is gondolhatta volna a krónikás jó másfél évtizeddel ezelőtt, amikor a soknemzetiségü Eutelsat, az európai mühold-üzemeltető társaság meghívására a kouroui ürközpontból (Dél-Amerika, Francia-Guyana) nem kis izgalom és szorongás közepette tudósíthatott egy müsorszóró és távközlési mühold fellövéséről és Föld körüli pályára állításáról, hogy eljön az idő, amikor nem az lesz csupán a fontos, hogy a kép és hang határokat és politikai rendszereket figyelmen kívül hagyva eljusson az ürből a földi vevőkészülékekre, hanem a kifogástalan kép- és hangminőség, valamint a vele együtt járó mind több digitális szolgáltatás is. Ma már nem számít technikai csodának az egyelőre többségben lévő analóg tévéadást hónapokon (na, jó, néhány éven) belül nálunk is felváltó digitális müsorsugárzás, sőt, a nagy képfelbontásban (HD) továbbított tévéadás sem.
 
HDTV
-vel kezdődött az idei tavasz kis hazánkban: előbb az UPC, aztán a T-Kábel jelentette be, hogy megkezdte a High-Definition Television szabvány szerinti müsortovábbítást kábelen, amelynek a lényege: az élethü színekben megjelenő tüéles kép meg a térhangzású Dolby-hang. Némi túlzással: tökéletesebb, mint a valóság. Ma délben egy harmadik társaság, a frissen alapított
HD
Platform Kft. jelent meg hivatalosan is az általa jegyzett Hello HD márkanévvel, egyelőre hazánk és a környező országok egén, a már emlegetett Eutelsat jóvoltából – erősítette meg Patrice Sidot, az Eutelsat S.A. közép- és kelet-európai kereskedelmi igazgatója Budapesten.
 
Az új tévé- (és kísérőként rádiómüsor-) szolgáltató társaság, a Hello HD vezérigazgatója, Schmideg András pontban ma délben, az ünnepi alkalomból összehívott sajtótájékoztatón, egyetlen gombnyomással nyitotta meg/indította el a szolgáltatást. Mostantól bárki megrendelheti és élvezheti is az ürből, az Eutelsat egyik müsorszóró müholdjáról érkező, sokszínü müsorfolyamot HD minőségben. A Hello HD szolgáltatásának kulcsszava a minőség, amit – nem titkolták – persze meg is kell fizetni. A kifogástalan kép- és hangminőség egy sor kiegészítő szolgáltatással jár. Ahhoz, hogy bárki is élvezhesse, a legfejlettebb technológiát képviselő tévékészülék kell hozzá: a HD szabványú adás vételére, megjelenítésére alkalmas
LCD
- vagy plazmatévé-készülék, valamint az utóbbi időben egyre többet emlegetett set top box is, az a kis, elektronikával zsúfolt dobozka, amely élvezhető képpé és hanggá alakítja az ürből érkező kódolt jeleket.
 
A Hello HD társaság a rangos és nemzetközileg tevékenykedő ADB Global cég által gyártott set top boxot adja (örök áron 100 ezer forintért a mühold-antennával, antennafejjel és a beszereléssel meg a belépési díjjal együtt) előfizetőinek. Mariusz Walkowiak, az ADB Global vezető tisztségviselője a többi között elmondta, hogy az általa képviselt cég nem csupán a hardvert készíti, hanem a dekódoló készülék szoftverét is.

Elérhetőség
 
Egyelőre müholdról, de már előrehaladott tárgyalások folynak hazai kábeltévé-szolgáltatókkal arról, hogy kábelen is eljuttassa müsorcsomagját a Hello HD a leendő előfizetőknek; természetesen ebben az esetben is szükség van a set top boxra és az előfizető-azonosító kártyára – válaszolt az Infovilág tudósítójának érdeklődésére Schmideg András vezérigazgató. Ugyancsak újságírói kérdésre mondta el: az egyelőre öt, eleve HD (tehát már a stúdióból nagy képfelbontással továbbított) csatorna van a programcsomagban. Ezek: m2 (magyar közszolgálati), National Geographic (angol), Eurosport (magyar), The History Channel (angol) és Musicmax /+ felnőtt tartalom (magyar). A hagyományos képfelbontású (SD) csatornák száma 15, közöttük persze a közszolgálati és az országos terjesztésü kereskedelmi adók. A nem egészen ötezer forintért kínált csomaghoz egyelőre két kiegészítő (prémium) mozi csatorna is, melyek a HBO HD és a Filmbox HD megrendelhető havi két és fél ezer forintért. A részletek itt tanulmányozhatók.

A Hello HD vezérigazgatója kérdésre válaszolva elmondta, hogy ez év végéig 50 ezer előfizetőre számítanak. Várakozását arra a felmérésre alapozza, hogy a magyar háztartások hatoda hajlandó lenne havonta négy-ötezer forintot áldozni az általuk ajánlott, magas minőségi színvonalú és kiegészítő szolgáltatásokat kínáló tévézésre. Ez utóbbiak között említette Schmideg András a (házimozi-berendezéssel megszólaltatható) 5.1-es Dolby-hangrendszert, a müsorrögzítést (a set top box erre a célra nagy kapacitású merevlemezt is tartalmaz), az elektronikus, interaktív müsorújságot (EPG) számtalan keresési móddal, a sugárzott müsor megválasztható nyelveit, a müsormegállítást, késleltetett megtekintést, a videotékát (VoD), a tévéképernyőn megjeleníthető internetes hírszolgáltatást... Az internetre is kapcsolható set top box alkalmas arra, hogy a világhálón sugárzott sok száz rádióállomás müsorából választhassunk.

A fiatal müsortovábbító társaság közeli tervei között szerepel a terjeszkedés, azaz nem csupán itthon, hanem a környező országokban, a Balkánon is szeretné megvetni a lábát és kínálni a legmagasabb minőségi igényeket is kielégítő szolgáltatásait. A Hello HD technológiai partnere a magyar piacvezető LCD-tévé gyártó Samsung, amely különösen széles termékkínálatával igyekszik kielégíteni a készülékvásárlók mind kényesebb igényeit.
 
Megtudhattuk a sajtótájékoztatón, hogy a HD Platform Kft. az angol Watchcable Ltd. tulajdona. A Watchcable a közép-kelet-európai médiabefektetései révén vált ismertté. Sár Csaba, a Watchcable igazgatóságának tagja elmondta: a Watchcable Corporation-nek 50%-os tulajdonosi részesedése volt a térség legsikeresebb gyermekcsatornáit, a Minimaxot és az A+ televíziót üzemeltető vállalatcsoportban. Tavaly a Watchcable a vállalatcsoportban birtokolt részesedését eladta a Chello Media-nak. A Hello HD szolgáltatással most teljesen új területre lépve, a távközlési szektorban szeretne a Minimaxhoz hasonlóan sikeres, dinamikusan fejlődő vállalkozást indítani. " Pénzügyi befektetőkkel már a környező országokban történő terjeszkedésről egyeztetünk."
 
 
Forrás: Kulcsár László, [%A=http://infovilag.hu/%]Infovilág.hu[%A%]