Lap tetejére
Hirek Tesztek RSS facebook
IT-Extreme hírportál
Fotózás
Steele - 2008-04-28

A Sony DSC-W120 dobozán számos érdekes tulajdonságot emel ki a gyártó: 7,2 megapixeles felbontás, 4X-es zoom, Super StedyShot képstabilizátor, mosolyfunkció és mindezt kedvező áron vásárolhatjuk meg..

Super StedyShot képstabilizátor, arcfelismerés, mosolyfunkció, fémház
9.5 pont
7.9 pont
9 pont
8.2 pont
összpontszám: 8.7 pont
Alacsony felbontású LCD (115 000 pixel), kevés témamód, logikátlan főmenü


[%BOLD%]
[%IMAGB=5305%][%BOLD%]Külső
A W120 rendkívül kompakt külsővel rendelkezik, mérete mindössze 93,7 x 58,0 x 24,0 mm, tömege 240 gramm. Az egész fényképezőgépet bele tudnánk helyezni egy cigarettás dobozba. A kis méret egyik hátránya, hogy nem fér el rajta túl nagy
LCD
monitor, így ennek mérete csupán 2,5
col
és felbontása is hagy némi kívánnivalót maga után (115 000
pixel
). Az LCD napfényben kevésbé látható, de a display gomb egyszeri megnyomásával feljebb állítható a fényerő. Amennyiben ez nem lenne elég, használhatjuk a - kompaktoknál ma már ritkának mondható - átnézeti keresőt. A kereső követi a zoomolás mértékét, így mindig az aktuális kompozíció látható rajta keresztül.
[%BOLD%]
Objektív[%BOLD%]
A fényképezőgépet megfordítva egy csinos
Carl Zeiss
Vario-Tessar objektívet látunk, amelynek kellemes fekete színe esztétikusan illik a W120 szürke, rózsaszín, kék, vagy szintén fekete színekben kapható fémborításához. Az objektív 4X-es
optikai zoommal
rendelkezik, ami kisebb fajta felüdülés a kategóriában szokásos 3X-os értékhez képest. Az optika kezdő fényereje 2,8, ami jónak mondható, de a tele állásban ez 5,8-ra csökken. Makró üzemmódban akár 4 cm-re is megközelíthetjük a témát. Ilyenkor a zoomot nem érdemes használni, mert tapasztalataim alapján ez megzavarhatja a fényképezőgépet és az életlen képeket is élesnek jelezi. A kamera mozgásából adódó életlenséget a Super SteadyShot névre hallgató képstabilizátor hivatott kiszüri, amely kétféleképpen is használható. Az első módban a stabilizátor csak az exponálógomb félig történő lenyomásakor kezdi el a képet stabilizálni, míg a másik lehetőség már az
LCD
-n megjelenő élőképet is stabilan tartja. Természetesen az első megoldás jár jobb eredménnyel, ám ilyenkor valamelyest nehezebb a komponálás.

[%IMAGB=5307%] Élességállítás
Az élesség állítás 9 ponton keresztül történik, amelyet rossz fényviszonyok között az
AF
segédfény segít. A fókuszálás másik módja az arcfelismerés, ami a szokásosnál gyorsabban mozgó embereket is képes követni. A W120 esetében az arcfelismerés különbséget tud tenni felnőtt és gyermek között, akik közül mi választhatjuk ki, hogy melyik korosztályt vegye inkább figyelembe a program. Az arcfelismerést remekül kiegészíti a mosolyfunkció, amelynek tesztelése során én is gyakran mosolyra fakadtam. Már csak azért is, mert e nélkül nem lehet fényképet készíteni ebben az üzemmódban. A mosoly funkció használata előtt 3 érték közül kell kiválasztanunk, hogy milyen mértékü mosolyt fogadunk el a modellünktől. Az exponáló gomb megnyomása után nem készül el rögtön a fénykép. Ilyenkor egy 5 fokú skálát látunk, ami az alanyunk mosolyának mértékét vizsgálja, és csak akkor készíti el a felvételt, amikor az általunk korábban meghatározott küszöbértéket eléri a száj görbülete.

Üzemmódok
A mosolyfunkción kívül még 9 további üzemmódot találunk a W120 tárcsáján. Ezek az automata, az egyszerü, a programautomata, a videó, a magas érzékenység, a lágy kattintás, a tájkép, az esti portré, és a témamódok (esti látkép, tengerpart, hó, tüzijáték). Ezek közül talán az egyszerü és lágy kattintás funkciók szorulnak bővebb magyarázatra. Az egyszerü üzemmód gyakorlatilag megegyezik az automatával, azzal a különbséggel, hogy jobban látható, nagyobb méretü jelek és feliratok kerülnek a képernyőre. A lágykattintás funkció, pedig a makró képek és portrék elmosódott háttereit teszi esztétikusabbá.

Egyéb tulajdonságok


[%IMAGB=5308%] Fényérzékenység
A DSC-W120 fényérzékenysége ISO100 – ISO3200-ig állítható. A kompakt gépeknél az erős zajosodás miatt az ISO3200-as értéket már kerülni szokták a gyártók, illetve témamódok mélyére rejtik, vagy csökkentett felbontásban teszik csak elérhetővé. A W120 zajszintje azonban, kompakt kamerához képest, jónak mondható. ISO400-ig leginkább csak a sötét képrészleteken tünik fel a képzaj, de az ISO800-as és 1600-as értékkel is össze lehet barátkozni. Az igazi minőségbeli romlás ISO3200-nál jelentkezik, így ez inkább csak a marketing miatt került a fényképezőgépbe.

Akkumulátor és memória
A kamera 15
MB
belső memóriával rendelkezik, amelyre teljes, 7,2 Megapixeles, felbontás mellett 5 kép készíthető. A fényképezőgéphez mindenképpen ajánlott egy
Memory Stick
Duo, vagy egy
Memory Stick Pro
Duo memóriakártya beszerzése. Az áramellátásról egy lítiumos akkumulátor gondoskodik, ami nagyjából 350 felvétel elkészítését teszi lehetővé. Az elkészített képeket a menü, vagy a hátlap egy külön gombjának segítéségével, egy kellemes diavetítés közben is végignézhetjük, ami alá a fényképezőgép által ajánlott, vagy az általunk feltöltött zenét is bevághatjuk.
[%BOLD%]
[%BOLD%]Menü
A W120 menüje magyar nyelven szól hozzánk, így az angolul nem beszélő felhasználók is könnyen tájékozódhatnak benne. A menügombbal hívható elő a funkciómenü, ahol a fényképezőgép leggyakrabban használt beállításait kezelhetjük. A funkciómenü igen felhasználóbarát, mert minden beállítás mellé rövid, szöveges magyarázatot ad. Kissé furcsának találom a home gombra megjelenő főmenüt, amelynek 6 almenüje közül három olyan is van, ahol csupán egy-egy menüpont szerepel.

[%IMAGB=5309%] Képminőség
A Sony DSC-W120-al készített fényképek élessége és részletgazdagsága jó. A színek élethüek és természetesek, ezeket azonban élénkebbé, fekete-fehérré és szépia színezetüvé konvertálhatjuk. A tökéletes portrék készítését az arcfelismerésen és a mosolyfunkción kívül a vörösszemhatás csökkentés is segíti (a
vaku
stroboszkóp szerü villantása), amit ki/bekapcsolhatunk, illetve az arcfelismeréshez is rendelhetünk (vagyis kizárólag akkor villant, amikor embereket fotózunk). A zajosodás barátságos mértéke miatt kültéri és beltéri felvételek készítésére egyaránt alkalmas a fényképezőgép.

Összegzés
A DSC-W120 egy elegáns megjelenésü, kompakt fényképezőgép, amely kis mérete miatt szinte észrevétlenül lapul meg a felhasználó zsebében. Több színben kapható fém borítása még inkább szerethetővé teszi a kamerát. A W120 dobozán feltüntetett tulajdonságok, az arcfelismerés, a mosolyfunkció és a képstabilizálás egyszerüvé és sikeressé teszik a fényképezést még a kezdő fotósok számára is.

Sony DSC-W120
  • Felbontás: 7,4 Megapixel
  • Képarány: 4:3, 3:2, 16:9
  • Érzékenység: ISO100 - 3200
  • Optikai zoom: 4,0X
  • Digitális zoom: 2,0X
  • Fényerő: f/2,8 – f/5,4
  • Közelpont: 4 cm
  • Záridő: 1 – 1/1600
  • Élességállítás: automatikus, arcfelismerő
  • Fehéregyensúly állítás: automatikus, 7 előre beállított érték
  • Videók felbontása: 640 x 480 pixel
  • LCD: 2,5 col, 115 000 pixel
  • Belső memória: 15 MB
  • Memóriakártya kompatibilitás: Memorystick DUO, Memorístick Pro DUO
  • Kereső: átnézeti zoomos
  • Áramforrás: Lítium-ionos akkumulátor
  • Csatlakozó:
    USB
    2.0
  • Méret: 88,2 x 57,2 x 22,9 mm
  • Tömeg: 156 g

Bruttó ára: 43 500 Ft

A terméket az Electro-Store biztosította számunkra, köszönjük! [%A=/admin/www.electrostore.hu%]www.electrostore.hu[%A%]