Lap tetejére
Hirek Tesztek RSS facebook
IT-Extreme hírportál
Érdekességek
MaxRay - 2008-04-25

A harmadik alkalommal megrendezésre került Mobil Konferencia témája a mobilfizetési alkalmazások voltak...


A harmadik alkalommal megrendezésre került Mobil Konferencia témája a mobilfizetési alkalmazások voltak. Az eseményen a három mobilszolgáltató együttesen jelentette be az
SMS
alapú BKV jegyvásárlást biztosító pilot projekt elindítását.

 
Elemző előadásokon mobil-, pénzügyi- és informatikai szakemberek világítottak rá a mobilfizetésben rejlő lehetőségekre és veszélyekre, megvitatták az egyes megoldások előnyeit és hátrányait, valamint bemutatták a mobilfizetés iparág fejlődési erővonalait.
A rendezvény színvonalát jól tükrözi, hogy azon mindhárom operátor képviseltette magát – a Vodafone, mint a rendezvény főtámogatója jelent meg. A cégek közös fejlesztésének, a BKV jegyek SMS -sel történő vásárlását biztosító szolgáltatás pilot projektjének bejelentésére is itt került sor.

A konferenciát Bányai Tamás, a Vodafone üzletfejlesztési igazgatója nyitotta meg, aki röviden beszélt arról, hogy a Vodafone, mint a világ legnagyobb mobilszolgáltatója milyen tapasztalatokkal rendelkezik nemzetközi szinten, illetve elmondta, hogy a Vodafone nagyon fontosnak tartja részvételét főtámogatóként az ilyen szakmai rendezvényen, melynek célja a tudás, tapasztalatok átadása. „Azért vagyunk itt, hogy megosszuk a tapasztalatainkat, s azért, hogy tanuljunk a többiektől” fogalmazott Bányai.

Jeszenszky Zsolt a T-Mobile szakértője világított rá az együttmüködés jelentőségére: „A mobilfizetésben rejlő még feltáratlan lehetőségek kiaknázása csak egy egységes fizetési rendszer kidolgozásával valósulhat meg.”- mondta el a szakértő. „A távközlési szolgáltatások fejlesztésének egyik lényeges szempontja, hogy a meglévő technológiákat minél szélesebb körben, az élet minél több területén alkalmazzuk. Az sms alapú BKV jegyértékesítés jó példa arra, milyen sokat segíthetünk ügyfeleinknek azzal, hogy egy meglévő szolgáltatást alternatív módon alkalmazunk.” - mondta Berkes Tibor a Pannon szakértője. Az összefogás ez esetben a SMS alapú jegyértékesítési rendszer kivitelezésére jött létre, ahol a Pannon, a T-Mobile és a Vodafone együttes összefogással dolgozik a BKV pilot projektjén, melynek köszönhetően mind a három operátor ügyfelei részére lehetővé válik az SMS alapú jegyvásárlás. „A teszt időszaknak köszönhetően fél éven át az utasok kipróbálhatják ezen szolgáltatás előnyeit, és a BKV-nak és a szolgáltatóknak is lehetőségük van a végső bevezetés előtt az esetleges finomítások elvégzésére.” – mondta el Nyéki Zsolt a Vodafone Mobil Kereskedelmi szolgáltatásokért felelős vezetője. A hat hónapos időszak alatt a BKV is vizsgálja a rendszer hasznosságát és a tesztidőszak végeztével dönthet a végleges bevezetés kérdésében.

Az SMS alapú jegyértékesítési rendszer előnye a gyors és biztonságos ellenőrzés lehetősége, a jegyek hamisításának visszaszorítása és az időarányos jegy bevezetése, mely korlátlan átszállásra jogosít bizonyos időintervallumon belül. Nyéki Zsolt kiemelte továbbá a jegyek ellenőrzésére kidolgozott USSD rendszer jelentőségét, melyet minden telefonkészülék támogat, és lényegében kizárja a visszaélések lehetőségét.
Az EME ZRt.-től Szalai Erika a már meglévő mobilfizetési lehetőségeket ismertette. A szakember bemutatta például, hogy a bécsi vonatállomáson már bevett szolgáltatás a vonatjegyek SMS -ben történő megvásárlásának lehetősége. Josef Langer az
NFC
technológiát használó kártya müködését elemezte gyakorlati példák segítségével.

Kaibinger Tamás a Baker és McKenzie-től a mobilfizetés jogi kérdéseire világított rá, és arra, hogy a pontos szabályozások hiánya még sok tisztázásra szoruló kérdést vet fel mind hazai, mind európai szinten egyaránt.
Inotay Balázs a Cellum-tól a mobilfizetés technikai hátterét vázolta fel, majd Vilmos András a SEMOPS projekt menedzsere az egységes
NFC
környezet megteremtésének jelentőségét és lehetőségeit ismertette a rendezvényen.

Mónus Ádám a POD CEE Kft igazgatója a valósidejü elszámolást biztosító Abaqoos rendszert mutatta be előadásában, amely előnye részben, a kis értékü tranzakciók hatékony kezelése és az egyszerü
P2P
fizetések kivitelezésének lehetősége, amely lehetővé teheti, hogy bármely cég fizetés elfogad lehessen.
Végezetül pedig Vajda József a ROLLCOMM igazgatója a már meglévő nemzetközi rendszerek bemutatásával szemléltette a mobilfizetés folyamatát és technikai hátterét.