Lap tetejére
Hirek Tesztek RSS facebook
IT-Extreme hírportál
Fotózás
mobilfreak - 2008-04-24

Számos esetben lehet szükségünk bizonyos információkra, teljes telefon reset-re, soft vagy hard formázásra, vagy belső információkra melyeket a legegyszerübben a Symbian parancskódokkal érhetünk el...


A kódokat rendszerint a telefon alapképernyőjén kell beütnünk, mintha csak telefonálni szeretnénk.

Az
IMEI
szám hasznos lehet alkalmazások telepítése során, melynek kiderítésére nincs egyszerübb egy kódnál: *#06#[%BOLD%][%BOLD%] (15 jegyü azonosítószám)

A telefon belső
software
verziószáma és pontos típusa: *#0000#

A beépített
Bluetooth
eszköz
hardware
azonosítója: *#2820# (az azonosító hat tagból álló hexadecimális szám, melyet így kapunk meg a kód beírásakor: 001dfh6ae738[%ITALIC%] , de bizonyos helyeken szerepelhet így is: [%ITALIC%]00:1D:FH:6A:7:38)

Lehetőségünk van azonnali számelőhívásra a névjegyzékből nemcsak a megszokott gyorshívási módon hanem a névjegyzékben elfoglalt bejegyzés sorszámát és egy # jelet beütve. Például 32#[%BOLD%][%BOLD%] vagy 01# ekkor azonban csak a szám jelenik meg a kijelzőn így ez abban az esetben hasznos, ha biztosan tudjuk kit szeretnénk felhívni.

Az interneten keresgélve számos kipróbálható és egyéb
Symbian
alkalmazásba botolhatunk, melyek telepítés után nem mindig a várt eredménnyel futnak le. Ekkor lehet hasznos a következő: Kapcsoljuk ki a készüléket majd a bekapcsolás alatt tartsuk nyomva az „ABC” vagyis a kis ceruza jelzéssel ellátott gombot amennyiben a készülékünk rendelkezik ilyen gombbal.

A ki/bekapcsoló gomb rövid megnyomásával minden
S60
-as készülék esetében előugrik egy ablak, melyben a lehetséges üzemmódok közül választhatunk, illetve kikapcsolhatjuk a készüléket. A gomb hosszas nyomva tartásával a készülék azonnal kikapcsol.

A menü gomb hosszas nyomva tartásával a futó alkalmazások listáját tekinthetjük meg, mely a bal felső ablakban jelenik meg. Ebben a miniatür alkalmazáskezelőben válthatunk a háttérben futó segédprogramok közt vagy a „C” vagyis a törlő gombbal megszakíthatjuk egy esetlegesen lefagyott program futását.

Előfordulhat azonban hogy vagy az imént említett külső program vagy más technikai okból a telefon beállításait, esetleg a teljes készüléket le kell tisztítanunk és visszaállítani gyári állapotba. Természetesen erre is van lehetőség azonban legyünk nagyon körültekintőek és előtte mindig mentsünk le minden szükséges információt, képet a készülékünkről.

Formázások:

A *#7780# kód visszaállítja a készülék eredeti beállításait. Ezzel eltünnek a különböző rendszerbeállítások, Bluetooth és
Wi-Fi
profilok, kedvencek, a kijelző alatti gombok beállításai, játékállások. A Programok, naptárak, telefonkönyv és az eltárolt képeink, adataink azonban változatlanok maradnak.

A *#7370# már komolyabb probléma esetén nyújthat megoldást, mivel ez egy teljes úgynevezett soft formázást hajt végre, melynek során a beállításokon kívül a készülék teljes memóriája és minden adat törlésre kerül, és a gyári alapbeállításokra tér vissza a készülék.

A szintén mindent kitörlő és a telefon rendszereit maradéktalanul helyreállító kód, melyet hard formázásnak is neveznek egy speciális bekapcsolás közben nyomva tartott billentyükombinációval érhetjük el, melyek a zöld hívás kezdeményező gomb, a csillag és a 3-as számgomb. Ezen három gomb együttes bekapcsolás közbeni nyomva tartásával tudjuk S60-as készülékünket újraformázni. Ilyenkor nincs semmilyen figyelmeztetés, a formázás automatikusan elindul ezért legyünk óvatosak! Mivel ez jó néhány percig eltart előtte mindenképp ellenőrizzük akkumulátorunk töltöttségét és mentsünk le mindent ami szükséges lehet, mert ezek után már nem lesz módunk megmenteni adatainkat, képeinket.