Lap tetejére
Hirek Tesztek RSS facebook
IT-Extreme hírportál
Érdekességek
MaxRay - 2008-04-03

Kutatóknak egy teljesen új elgondolásból kiindulva sikerült megalkotniuk egy rendszert, melyben egy 20 másodperces klarinét szóló kevesebb mint egy kilobyte-ot foglal elâ?¦

 
Az új és első hallásra szinte hihetetlennek tünő tömörítési arány alapja egy virtuális hangszermodell, a hagyományos mintavételezési eljárásokkal szemben. A Rochester egyetem kutatói valós és rendkívül részletes mérések és akusztikai elemzések alapján megalkották a klarinét virtuális modelljét a számítógépen. Később a hangszernek ezen virtuális szimulációjának segítségével reprodukálják az adott zenét, melyhez egy „virtuális zenész„ modellt is készíteniük kellett, mely egy élő ember játékának a lehető legtöbb mérhető részletét tartalmazza, beleértve a zenész szájából kiáramló légnyomást és annak változásait, az ujjak mozgását, sebességét. Mindezeket és még számos apróság befolyásolják a klarinét által kiadott hangot. Ezekkel a paraméterekkel kiegészítve a virtuális hangszer segítségével visszaadható az eredeti zenemü újra játszva immár a számítógép szimulációja által.
 
Az eljárás még korántsem tökéletes és finomítani kell rajta hogy az eredeti hangzást a lehető legtökéletesebben visszaadja. A jelenlegi rendszer csak hangszerek szimulációjára és egyszerre egy hangszer által kiadott hang rögzítésére képes azonban a kutatók remélik, hogy hamarosan képesek lesznek az emberi ének, illetve egy több hangszerből álló zenemü rögzítésére és szimulációs technikával történő visszajátszására.
 
Mark Bocko professzor a kutatás vezetője reméli, hogy a hangminőség az elkövetkezőkben sokat javulhat az egyre pontosabb akusztikus méréseknek és kifinomultabb algoritmusoknak köszönhetően.
 
„Lehet hogy a zene rögzítésének jövője az előadók játékának reprodukálásában rejlik és nem a zene rögzítésében” nyilatkozta Bocko.