Lap tetejére
Hirek Tesztek RSS facebook
IT-Extreme hírportál
Érdekességek
MaxRay - 2008-04-02

Modern világunk technológiájának egyik alapköve a számítógép, melyet az élet egyre több és több területén használunk. Ezzel azonban nÅ? az energiafogyasztás isâ?¦

 
Az egyre több
server
farm és számítógép folyamatos vagy részben folyamatos üzemeltetése egyre több elektromos energiát emészt fel, melynek legnagyobb része fosszilis üzemanyagokat égető erőmüvekből származik. Két tanuló, Alex Wissner-Gross és Tim Sullivan létrehozták a CO2 Stats projektet, mely egy kis érdekességet ad hozzá weboldalunkhoz, amin nyomon követhetjük, hogy oldalunk látogatói és az oldal üzemelése mennyi CO[%SUP%]2 [%SUP%]–vel emelte áttételesen a levegő szennyezettségét a felhasznált elektromos energia által. A statisztikai program egy kis ingyenesen letölthető modul, mely beépülve weblapunkba számon tartja egy becslési rendszer alapján a CO2 fogyasztás mértékét.
 
Az elmélet gyökerei azonban nagyon is valósak és napjainkra már kimutatható a számítógépek és server központok általi fogyasztás a globális energiafogyasztásban. Számítógépeink és az azokban lévő processzorok teljesítményük duplázódásával a fogyasztásuk is jelentősen nő, mely a jelenlegi tendenciákat extrapolálva egy igen energiapazarló jövő elé nézünk. Éppen ezért ha lassan is, de fel-fel tünnek kezdeményezések, melyek igyekeznek hatékonyabbá tenni az energiafelhasználást, egészen az áramkörök szintjétől a müködésük fenntartásához szükséges hütőrendszerek hatékonyságáig.