Lap tetejére
Hirek Tesztek RSS facebook
IT-Extreme hírportál
Érdekességek
MaxRay - 2008-04-02

A Toshiba Japánban egy igen érdekes robotot mutatott be a közelmúltban, mely egy nagyon is valós és hétköznapi problémára nyújt szokatlan megoldástâ?¦

 
Bizonyára egyre többen vagyunk körülvéve sokasodó távkapcsolókkal nappalinkban, a hálószobában, sőt a lakás minden részén. Sok esetben ezek együttes kezelés már gondot okozhat, illetve komolyabb tanulást igényel. Japán tünik annak az országnak ahol az emberek szinte minden problémára egy robotban látják a megoldást. A Japán kutatók által kigondolt megoldás nem más, mint egy robot mely képes megtanulni a távirányítóink funkcióit, majd hangutasításra bekapcsolni a megfelelő készüléket.
 
A 21 centi magas AproPoko robot – mely jelenleg még fejlesztési stádiumban van – infravörös érzékelőkkel is fel van szerelve melyek képesek érzékelni a távvezérlőkből érkező jeleket. A jelek észlelése után a kis kerek testü apróság megkérdezi, hogy mit is csináltunk most, majd ezeket eltárolva legközelebb tudni fogja a felhasználó kérésére a megfelelő infra parancsot.
 
A Toshiba mérnökei remélik, hogy a felhasználók türelmesek lesznek majd a kis masinával, ha esetleg valamit nem tud majd elsőre, mely egy hagyományos gép esetében meglehetősen bosszantó tud lenni. A felmérések szerint ez a fajta betanítási módszer a 60 felettieknél igen jól müködhet és a kis robothoz hasonló apróságok a jövőben segíthetnek idős embereknek az egyre bonyolultabb otthoni eszközeiket kezelni.
 
A Toshiba szeretné kereskedelmi forgalomba hozható szintre fejleszteni a robotot, ám hogy ez mikorra várható arról maximum csak találgatni lehet.