Lap tetejére
Hirek Tesztek RSS facebook
IT-Extreme hírportál
Szórakozás
MaxRay - 2008-03-31

Teszteltük a Logitech legújabb univerzális távvezérlőjét, mely kényelmes megoldást jelenthet az asztalunkon egyre növekvő távirányító kupacra"¦

megfelelő mérető és jó kialakítású fizikai gombok; rugalmasan és részletesen konfigurálható program; remek érint&
8 pont
9.6 pont
8.8 pont
összpontszám: 8.8 pont
Hiányoznak róla a piros, zöld, sárga és kék gombok; a kezelőprogram lassú és a frissítés is meglehetősen sok időt, pe

 
Ahogy az otthoni szórakoztató rendszerünk egyre növekszik, újabb és újabb eszközökkel bővítjük
AV
rendszerünket a hozzájuk tartozó távirányítók halmaza is folyamatosan növekszik, egyre körülményesebbé téve egy film lejátszását, vagy egy zeneszám lejátszását. A Logitech Harmony eszközcsaládjának legújabb tagja képes akár 15 eszközt is irányítani, mely egyben a távvezérlő halmaz végét is jelentheti.
 
A korábbi modellekhez képest teljesen új megjelenéssel ruházták fel a mérnökök a legújabb Harmony-t. A gombok nagyobbak az irányító formája kellemes fogást biztosít, és a billentyüzet elrendezés is megváltozott egy kicsit. Mindezek mellett talán a legnagyobb újdonságot a készülék felső részén található színes érintő képernyő jelenti. Más univerzális eszközöktől eltérően a Logitech Harmony távirányítókban nem találunk gyárilag előre telepített készülék listát. Ehelyett egy
USB
kábelen keresztül a számítógépünk és egy kezelőprogram segítségével a cég hatalmas, több mint 200 ezer bejegyzést tartalmazó internetes adatbázisából tölthetjük fel univerzális eszközünkre a megfelelő eszközvezérlési csomagokat. Természetesen a korábbi modellekhez hasonlóan ha mégsem lelnénk meg TV-nk
DVD
lejátszónk vagy bármilyen más eszközünket a listában lehetőségünk van manuálisan megtanítani a parancsokat a Harmony-val.
 [%IMAGB=5132%]
Az eszközök vezérléséhez szükséges programok telepítése után egyedi „aktivitásokat” vagyis személyre szabható makrókat állíthatunk be. Ezekkel a makrókkal összetett feladatokat és több eszköz konfigurációját végezhetjük el egyetlen gombnyomással. Például ha
DVD
-t szeretnénk nézni, a makróban beállítjuk, hogy kapcsoljon be a TV majd a megfelelő kimenetre kapcsolás után bekapcsol a DVD lejátszó és végül az erősítő rendszerünk. Mindezek egyetlen folyamatos néhány másodperc alatt lezajló folyamatként történnek a makró beállításainknak megfelelően.
 
 
A távirányítón igen sokféle fizikai gomb található, melyek nagyban megkönnyítik bármilyen eszköz kezelését, az érintőképernyőn pedig elérhetjük az egyes eszközökhöz tartozó speciális funkciókat, illetve makróinkat. Ami érdekes és kissé érthetetlen, hogy a korábbi modellektől eltérően a cég mérnökei úgy döntöttek, hogy leveszik a négy színes gombot a készülékről. Pedig a piros, zöld, sárga és kék gombok számos eszköz vezérlőjén megtalálhatóak és sok esetben szolgálnak a TV vagy eszközmenük, információk eléréséhez.
 
A másik főbb kellemetlenség a Harmony One esetében igazából a teljes Harmony családnál tapasztalható, ami nem más, mint a kezelőprogram rendkívüli lassú és nehézkes müködése, ami nagyban megnehezíti és időigényes feladattá teszi az irányító beállítását. Bármilyen kis változtatást szeretnénk eszközölni távvezérlőnkön a program frissítési folyamata, ugyanolyan fájdalmasan lassú.
 
Záró gondolatok
 
Habár a
PC
-s kezelőprogram továbbra is nehézkes és lassú müködése némileg kiábrándító, valamint a piros, zöld, sárga és kék gombok is eltüntek a Harmony One még így is az egyik legjobb a jelenleg piacon lévő univerzális vezérlők közül. Ez főleg annak köszönhető, hogy külsejében, kezelésében és gombjai kialakításában nagyban hasonlít egy hagyományos távirányítóhoz, miközben szinte minden AV eszköz kezelésére képes az egész lakásunkban. Lithium-ion akkumulátora használattól függően egy töltéssel 5-6 napot bír ki.
 
Gyártó: Logitech Ára: ~45 000 forint
Web: [%A=http://www.logitech.hu/%]http://www.logitech.hu[%A%]